20. august 2017

Bucky F*cking Dent av David Duchovny - ikke bare for sportsidioter


    Marty pulled away. "I think you broke a fucking bone. Let me help you with your bags," he said. "Your plastic bags."
    Ted said, "I'm into recycling."
    They walked up to the second floor, Marty stopping several times to catch his breath. He put his hands on his knees and his head down after only a few steps. Ted got the image that the old man's ruined lungs had the capacity of two empty envelopes to hold paper-thin volumes of air. That collapsible and sticky.

Agent Mulder slår til igjen med ny bok ...

David Duchovny er en kjent og kjær skuespiller, og er en av mine favoritterskuespillere. Han er mest kjent som Agent Mulder fra verdems beste Tv-serieThe X-Files,  men for andre er han også kjent som Hank Moody fra Tv- serien Californication. I det siste har han også skrevet bøker og jobber ved siden av som artist. En altmuligmann med andre ord. I 2015 debuterte han med boka, Hellig ku, som var en utrolig sær, men småmorsom satire.

Roman med mørke undertoner
Dette er også en bok med masse humor, men med en god del alvorlige undertoner. Bucky F*cking Dent er om et far og sønn forhold som ikke alltid har gått på skinner. Ted er en noe tafatt fyr som ikke forventer det store i livet. Han tar ting som det kommer. Han har bachelorgrad i litteratur, og han har en jobb hvor han selger peanøtter til publikum i Yankee Stadium, og har en drøm om å gi ut en roman. Noe som er enklere enn gjort. Han får vite at faren hans, Marty er alvorlig syk (lungekreft), og Ted bestemmer seg for å flytte inn til barndomshjemmet igjen, og stille opp for faren sin. De er nesten fremmede for hverandre, men blir på en måte kjent med hverandre på nytt og det de har til felles er baseballaget Red Sox. Samtidig som faren knytter et nytt bånd til sin sønn, har han et ønske om at han lever lenge nok til å få med seg sesongavslutningen i baseball samme år, 1978. Samme år da baseballspilleren Russell Earl "Bucky" Dent blir historisk, men ikke til fordel for Red Sox fans.

Ikke for mye om sport
Man skulle tro at Duchovny som er mest kjent fra Tv-serienThe X-Files, ville ha skrevet en spenningsbok om ufoer, aliens, om noe mystisk, muligens noe om konspirasjon, kanskje også gi Smoking Man en liten rolle, men nei da. Det er også forståelig at noen vil bryte seg litt vekk fra det de er mest kjent for, og heller overraske med noe nytt. Det gjorde Duchovny med bådeHellig Ku og Bucky F*cking Dent. Først en satire og så en roman med mørk humor. Hva blir det neste? Samtidig er det gøy når noen overrasker. Det er ikke alle som kan det. Det er ikke alle som har den evnen. Denne boka beviser også at Duchovny er en god skribent. I forrige bok skrev han vel lett, men her er det mer dybde, gode karakterbeskrivelser, mye undertoner, god humor og det er ikke vanskelig å se for seg handlingen. Det er nesten som å se en film. Det er lett å leve seg inn i boka. Selv om Bucky F*cking Dent dreier seg om baseball, blir det ikke så mye at man blir foret opp med det eller går lei. Her er det persongalleriet som er drivet i boka, ikke sporten. Så man trenger ikke å få helt skrekken selv om dette er på en måte en sportsroman. Det er ikke så voldsomt at man blir mett av det. Forholdet mellom Ted og hans far, Marty var særdeles fascinerende å lese om og som er i fokus. De er kanskje strenge og harde mot hverandre, men går overens og de ser humoren i det meste. De tar ikke seg selv så veldig høytidelig, og er mer like enn de egentlig tror.

Bucky F*cking Dent er ikke bare om baseball og kjærligheten til sporten, men også om far og sønn som blir kjent med hverandre på nytt, som prøver å danne et nytt bånd seg imellom, og finne diverse perspektiv på livet.  En sterk og rørende roman med svart humor som gir inntrykk.

Bakpå:

Ted Fullilove, aka Mr. Peanut, is not like other Ivy League grads. He shares an apartment with Goldberg, his beloved battery-operated fish, sleeps on a bed littered with yellow legal pads penned with what he hopes will be the next great American novel, and spends the waning malaise-filled days of the Carter administration at Yankee Stadium, waxing poetic while slinging peanuts to pay the rent.

When Ted hears the news that his estranged father, Marty, is dying of lung cancer, he immediately moves back into his childhood home, where a whirlwind of revelations ensues. The browbeating absentee father of his youth is living to make up for lost time, but his health dips drastically whenever his beloved Red Sox lose. And so, with help from a crew of neighborhood old-timers and the lovely Mariana--Marty's Nuyorican grief counselor--Ted orchestrates the illusion of a Sox winning streak, enabling Marty and the Red Sox to reverse the Curse of the Bambino and cruise their way to World Series victory. Well, sort of.

David Duchovny's richly drawn Bucky F*cking Dent is a story of the bond between fathers and sons, Yankee fans and the Fenway faithful, and grapples with the urgent need to find our story in an age of irony and artifice. Culminating in that fateful moment in October of '78 when the meek Bucky Dent hit his way into baseball history with the unlikeliest of home runs, this tragicomic novel demonstrates that life truly belongs to the losers--that the long shots are the ones worth betting on.

Bucky F*cking Dent is a singular tale that brims with the hilarity, poignancy, and profound solitude of modern life.


Originaltittel: Bucky F*cking Dent
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk
Forfatter(e): David Duchovny
Sjanger: roman
Målgruppe: voksen
Antall sider:
296
Forlag: Farrar, Straus and Giroux
Norsk forlag: Ingen norsk utgivelse
Utgitt: 2016
Min utgave: 2016 (Innbundet)
Lest: 21.05. - 30.05. 2017
Kilde: fra egen boksamling
Plot: 5
Kreativt og sporten tar ikke helt overhånd, men danner et fint bakgrunnsteppe.
Tittel: 6 Morsomt og rått på samme tid.
Omslag: 6 Stilig og litt uvanlig. Jeg liker omslag som skiller seg ut for det er det for lite av.
Baksidetekst: 2 Altfor langt. Skjønner ikke hvorfor baksidetekster skal være på flere avsnitt på engelske bøker. Det er så typisk.
Skrivemåte: 5 Morsomt, alvorlig og tankefult på en gang. Liker også det røffe språket.
Favorittkarakter: Ted, som prøver å gjøre så godt han kan uten å forenvente det store av noe.
Slutten: 4 Tankefullt og en av de bedre avslutningene jeg har lest på en stund.
Høydepunkt:
Morsomme dialoger, sære karakterer og det blir ikke overdøvd av sport.
Lavpunkt: Boka er for kort og man vil bare bli enda bedre kjent med persongalleriet.
Terningkast: 5
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar