14. juni 2017

Ung kvinne forsvunnet av Claire Douglas - lite spenning og inntrykk


    Og det går opp for meg at jeg ikke kan bli her. I denne byen, i fortiden. Jeg fornemmer deg så sterkt, Sophie, det er nesten som om du står rett ved siden av meg, eller bak meg. Med ett fryser jeg, og en isnende redsel kryper langs ryggraden min. Jeg må komme meg vekk herfra.

Kan man løse mysterier på egen hånd eller er det for risky?

Francesca blir kontaktet av broren til Sophie. Sophie og Francesca var bestevenner, men for nesten tjue år siden forsvant hun. Det eneste sporet etter henne var en sko på piren som tilhørte henne. Francesca kvier seg til å dra tilbake til Oldcliffe av mange grunner, men samtidig vil hun gjerne vite hva som skjedde med hennes kjære venn. Hun vil også hjelpe Sophies bror, Daniel, som virker knust over nyheten om at Sophies levninger nå er funnet. Hun vil være der som støtte og kanskje også finne noen svar. Sammen kan de være sterke. Men Francesca føler seg ikke trygg. I leiligheten hun bor i mens hun er i Oldcliffe, får hun konvolutter utenfor døra med trusler om å holde seg unna. Hvem er det som legger disse konvoluttene utenfor hennes dør, og er det noen som vet mer som de ikke vil hun skal få nyss om?

Bør man egentlig snoke i fortiden?
Gammelt mysterium er noe som ikke går av moten i thrillersjangeren. I Ung kvinne forsvunnet vipper historien til og fra 1997 og 2016. I 1997 bytter Franscesca og Sophie på perspektivene. Franscesca (ofte kalt Frankie) er den selvgode med høy selvtillit og som ikke redd for å være seg selv, mens Sophie lever litt i skyggen av henne og seg selv. Hun har ikke helt troen på seg selv, virker det som. De er gode venner som forsvarer og støtter hverandre til tross for at de også har sine krangler. I 2016 er det Fransesca og Daniel, Sophies bror som er tilbake til Oldcliffe for å finne ut hva som skjedde med søsteren hans. Det er bare det at ikke alle er like samarbeidsvillige til å gi dem svar og i tillegg får Fransesca disse truslene om å holde seg unna. Daniel prøver så godt han kan å overtale henne og håper at hun blir værende.

Skuffende thrillerfaktor
Alt dette høres ut som en lovende thriller, men utførelsen er noe annet. Dette er en thriller som mangler mye. Den mangler stemning, troverdige karakterer, og drivkraft. Det er mye som skjer, men man blir aldri revet med fordi det er en bok som er skrevet på en svært monoton måte. Det er ingen brytninger eller noe som sjokkerer på noen måte. Det er bare en stilleferdig thriller som ikke byr på noe nytt fra den sjangeren. Noe som var voldosmt irriterende med boka var denne Franscesca som beskriver seg selv som karrierekvinne, og virker å ha litt vel høye tanker om seg selv. Hun prøver å være sårbar, men får det ikke til. Det er vanskelig å få medfølelse for henne.

Ung kvinne forsvunnet er en helt grei thriller som tidsfordriv, men ikke stort annet enn det. Det er ingen minnerik leseopplevelse. Beklager. Kunne ha skrevet side opp og side ned om denne boka, men føler det ikke er nødvendig da det meste er nevnt allerede. Boka ble bare altfor tam til å være en thriller.

Bakpå:

For tyve år siden forsvant den 21 år gamle Sophie Collier sporløst fra den lille kystbyen hun bodde i. Bare skoene sto igjen på den gamle piren.

Bestevenninnen Francesca kom aldri over tapet. Hun flyttet fra den lille byen og er nå suksessfull hottelleier i London.

Plutselig dukker det opp en død kropp i hjembyen og Francesca drar tilbake for å hjelpe. Kanskje sannheten endelig kan komme for en dag?

Men alt går ikke som Francesca håper, og hun blir konfrontert med hendelser fra fortiden. Noen vet mer enn de forteller.

Originaltittel: Local Girl Missing
Norsk tittel: Ung kvinne forsvunnet
Forfatter(e): Claire Douglas
Sjanger: thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
367
Forlag: Penguin
Norsk forlag: Gyldendal
Utgitt: 2016
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest: 16.05. - 24.05. 2017
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot: 3
Greit plot, veldig mye som skjer, egentlig. Men det blir så monotont fortalt at av og til virker det ikke som om det er mye som skjer. Karakterene var mer spennende enn selve handlingen.
Tittel: 2 Noe kjedelig tittel i grunn.
Omslag: 2 Skjønner ikke hva det er med omslag med kvinner som man ser ryggen til. Det har det vært mye av i de siste årene fra mange sjangere. Begynner å bli en smule oppbrukt.
Baksidetekst:
Kort og grei. Den har også faktorer som gjør at man har lyst til å lese boka.
Skrivemåte: 2 Veldig monotont. Der det skal være spennende føles språket like monotont som ellers i boka. Det blir for lite variasjon.
Favorittkarakter:
Sophie. Hun var mest interessant å lese om.
Slutten: 3 Ikke all verdens og noe svakt.
Høydepunkt:
  Kort og lettlest. Man blir godt kjent med personene, både på godt og vondt, og noen personer er mer spennende å lese om enn andre.
Lavpunkt: Ikke alle personene var like interessante å lese om, manglende stemning både av uhygge og intensitet, litt for lett løsning og jeg ville egentlig bare bli ferdig med boka.
Terningkast: 2
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar