12. mars 2017

Ask the Bones (Scary Stories from Around the World) av Arielle North Olson & Howard Schwartz - dystert og underholdende skrekkhistorier


"Tell me," she asked, "which part of your body should I eat first?" She pulled a metal file from her pocket and began to sharpen her teeth. 
    Abdu was trembling from head to toe. He realized he was trapped and there was nothing he could do.
    "My wife warned me," he said, "but I would not listen. So begin with my ears."

 En av de bedre skrekksamlingene på en god stund.

Mørke skrekkhistorier fra hele verden
Er det noe jeg aldri går lei av så er det horror. Horror har alltid vært en del av meg både i bokformat og filmformat. Mye i horrorsjangeren er bare tull, men det er også noen godbiter som er med å løfte sjangeren. Det er ikke alt i horrorsjangeren jeg liker, men har sansen for det overnaturlige, hjemsøkte hus/steder, vandrehistorier og skrekkhistorier. Det er min type horror. Dette er en bok som undertittelen sier, en samling av skrekkhistorier fra hele verden og forfatterne har utnyttet verdenen veldig godt. Ofte når jeg leser skrekksamlinger som er fra forskjellige land er det ofte bare fra et kontinent eller utvalgte land i nærheten av forfatterne, men her har de virkelig utnyttet store deler av verden, og det er godt å se. Norge er ikke nevnt i denne samlingen, men det er Island og Tyskland. Andre land som disse skrekkhistoriene stammer fra er; Usbekistan, USA, Spania, Japan, Irak, England, Russland, Kina og Mexico. Alt i alt består denne skrekksamlingen av tjueto historier og noen av historiene er fra samme land.

Ask the Bones består som sagt av tjueto skrekkhistorier og mine topp tre historier er: The Bloody Fangs som er fra Japan, Beginning with the Ears fra Irak, og Fiddling with Fire fra USA.

The Bloody Fangs er om en gutt som er opptatt av å tegne katter. Han tegner katter overalt med det han kan finne, og en dag finner han et tempel som er øde. Han bestemmer seg for å vente på de som jobber der (han er en liten gutt som ikke har skjønt at det stedet er øde). Mens han venter, tegner han katter på veggene. Mørket faller på og han føler seg truet av et eller annet og gjemmer seg. Han hører noen komme inn, det høres ut som et dyr, og det virker som det er slagsmål mot andre dyr. Det viser seg for at kattene på veggene har blitt skremmende levende.

                              (En illustrasjon fra fortellingen Beginning with the Ears)

Beginning with the Ears handler om en familie som nesten ikke eier noe og må finne et sted å være og jobbe for å få mat. Mannen i familien drar ut på leting etter jobb og han støter på noen som hevder å være en slektning av dem. Hun tilbyr dem å bo hos henne og der kan de spise så mye de vil. De takker ja til tilbudet. En dag overhører kvinnen i familien noe deres slektning sier til hennes kyr mens hun melker, at hun skal spise denne familien. Kvinnen advarer mannen sin om det hun har hørt og forlanger at de drar, men han nekter, noe han kommer til å angre på ...

Fiddling with Fire er om en gutt som øver med fiolinen sin på en kirkegård midt på natta og føler seg aldri bra nok. Selveste djevelen dukker opp, og gutten får høre hvor vakkert han spiller, og skulle ønske han hadde det samme talentet. Djevelen lover gutten dette spilletalentet så lenge han selger sin sjel, men er han villig til det?

Dette er altså mine favoritthistorier fra boka, men boka inneholdt mange andre gode historier også. Jeg likte ikke alle, men de fleste var gode. Jeg likte omtrent 18 av de 22 historiene. Til tross for at dette er en kort bok på bare 145 sider, er det med mange realistiske og gode illustrasjoner av David Linn. Det er med på å skape det lille ekstra og gjør boka mer stemningsfull. 

(Illustrasjon fra fortellingen Fiddling with Fire)

Andre illustrasjoner:Mer dystert enn skremmende
Det som er greia er at disse skrekkhistoriene er ikke spesielt skrekkelige, men heller dystre.Historine hadde ikke den grøssende faktoren jeg ønsket meg, men de byr på mye dysterhet og gode poeng. For min del ble det mer humoristisk enn skremmende. Ikke noe negativt med det for jeg likte boka godt. Jeg bare savner å lese noe som er ordentlig skremmende slik at man nesten ikke føler seg alene når man leser og føle seg fristet over å se over skulderen, bare for å være sikker på at man er trygg. Jeg savner å lese skrekk som får det til å gå kaldt nedover ryggen og nakkehårene til å reise seg. Det er lenge siden sist.

Ask the Bones ble ikke helt den skrekkelige leseopplevelsen jeg hadde håpet på, men dette er en underholdende samling med både humor og en stor dose vittighet. En fin bok for både ungdom og voksne som er interessert i denne sjangeren.

Bakpå:

WANRNING
DO NOT READ
ALONE AT NIGHT!

What is real and what is imaginary? Do evil creatures lurk in the shadows? Do demons attack the helpless? Are there such things as invisible men? For generations, storytellers have given substance to our worst fears. In Ask the Bones, master storytellers Arielle North Olson and Howard Schwartz retell a varied selection of the world's most frightening folktales. Be warned - these stories could scare you to death!

"These twenty-two stories provide a wide variety of supernatural happenings that won't disappoint the young horror acolyte." - The Horn Book, starred review

Originaltittel: Ask the Bones (Scary Stories from Around the World)
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk
Forfatter(e): Arielle North Olson & Howard Schwartz
Sjanger: horror
Målgruppe: ungdom/voksen
Antall sider:
145
Forlag: Puffin Books
Norsk forlag: Ingen norsk utgave
Utgitt: 1999
Min utgave: 2002 (Pocket)
Lest: 23.02. - 26.02. 2017
Kilde:
fra egen boksamling
Plot:
4
(Sjarmerende og en samling som består av korte, stemningsfulle skrekkhistorier). 
Tittel: 5 (Digger det. Både uhyggelig og nesten poetisk på samme tid).
Omslag: 5 (Omslaget mitt er litt annerledes. Det er samme motiv, men på mitt omsalg er det svart bakgrunn og røde bokstaver. Grøssende og lekent motiv for denne sjangeren).
Baksidetekst:
4 (Kort og presist som jeg liker det, og gjør at det frister å lese boka).
Skrivemåte
:
3 (Enkelt og greit. Savnet litt mer karakterbeskrivelser og litt mer dybde, men det er begrenset da historiene ikke er lenger enn 3 - 5 sider).
Favorittkarakter:
Ingen som skilte seg ut til å bli favoritt, dessverre.
Slutten: Kan på en måte ikke dømmes da dette er en novellesamling. Men interessant at det er med kildehenvisning til hvor de har funnet disse historiene.
Høydepunkt:
Mange gode skekkhistorier som byr på både stemning og litt humor.
Lavpunkt:
Boka er for kort, skulle gjerne ha hatt mer og som sagt, savnet litt mer dybde.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar