20. september 2016

The Drawing of the Three (The Dark Tower, #2) av Stephen King - unik oppfølger PS: Ingen spoilere


    Without thought, with the simple resolve that had made him the last of them all, the last to continue marching on and on long after Cuthbert and the others had died or given up, committed suicide or treachery or simply recanted the whole idea of the Tower; with the single - minded and incurious resolve that had driven him across the desert and all the years before the desert in the wake of the man in black, the gunslinger stepped through the doorway.

Sjeldent å komme over sterke oppfølgere som denne.

Roland er fremdeles på søken etter Det mørke tårn, men møter mange hindringer på sin vei. Han befinner seg på en strand og oppdager at han er i fare. Han må vekk derfra siden situasjonen er som den er, han er i dårlig stand, og han oppdager tre dører fra ingensteds. Alle de tre dørene leder inn til vår verden, nærmere bestemt i New York City. I hver dør møter han nye karakterer; dopmisbrukeren Eddie, noe ustabile Odetta og morderen; Jack. Vil han noen gang finne Det mørke tårn og kommer han til å støte på den beryktede the man in black noen gang igjen?

En morsom tilfeldighet
Å beskrive denne boka er en utfordring fordi den er nokså surrealistisk og det er mye som skjer på en gang, samtidig må man plukke ut det viktigste og ikke røpe noe. Det med at det er plutselig dører som dukker opp på et mystisk vis og som leder til et spesielt sted minner meg litt om Brødrene Dal, og det er litt komisk å tenke på da Brødrene Dal og Stephen King ikke har noe til felles. Dette er ingen komedie, snarere tvert i mot. Dette er fantasy, nærmere bestemt dark fantasy og det er ikke godt å vite hva man får. Det er også et interessant konsept at Roland kommer fra en ødelagt westernverden og inn i vår verden. Det er også interessant å lese om hvordan han blir kjent med disse karakterene han møter og om dilemmaer som oppstår underveis. Det er også spennende at King tar opp menneskelige problemer som aldri forandrer seg med tiden.

Man blir også bedre kjent med Roland og man får et større inntrykk av ham enn i den første boka. Han viser mer av sine sterke og svake sider, og at han prøver å rettferdiggjøre problemer på sin måte. Han er en mystisk figur som man blir stadig nysgjerrig på, og man undres av hans besettelse av Det mørke tårn. Hvorfor er det så viktig for ham å finne Det mørke tårn og hva er det som er så spesielt med det?

Ingen tid for pusterom
Mange vil nok oppleveThe Gunslinger, første bok i serien noe treg, men det hadde jeg ikke noe i mot for den hadde mystikk og atmosfære så det holdt, mens andre bok; The Drawing of the Three har mer action og suspense. Det er noe som skjer hele tiden. For noen kan nok denne oppfølgeren bli vel surrealistisk og kanskje noe småsær, men synes ikke at det gjorde noe. Det er lett å følge historien, man roter seg ikke bort i hverken hendelser eller navn og at litt underlige ting skjer, skader ikke. Dette er ikke "vanlig" horror som Stephen King er mest kjent for, men det han skriver er nesten like underlig.

Stephen King fyller 69 år i morgen (21.sep), og det er rart å tenke på at han begynte å skrive på denne serien da han bare var 19 år. Det virker så lenge siden og likevel holder serien seg så godt. Også spesielt at enkelte temaer, som blir nevnt i denne oppfølgeren er aktuelle den dag i dag.

Det å skrive om oppfølgere er utfordrende, det er det ingen tvil om. Av og til er det så mye man gjerne vil nevne og drøfte om, og samtidig vil man ikke røpe noe for ikke å ødelegge moroa for de som ikke har lest serien. Så man prøver å finne balansepunktet uten å gå over grensa. Det jeg kan si om The Drawing of the Three er at det er en meget spesiell bok. En av de mest spesielle jeg har lest på lenge og den har noe unikt over seg som er vanskelig å forklare. Den må oppleves. Det er en rar, sær, spennende og merkelig oppfølger. En av de sterkeste og beste oppfølgerne jeg har lest på lenge. Det er ikke ofte man kan si om oppfølgere generelt, og jeg er spent på fortsettelsen. Krysser fingrene for at det holder seg på samme nivå.

Så beklager på forhånd om denne anmeldelsen virker noe rotete og kanskje diffus, men som sagt så vil jeg ikke røpe noe og dette er en bok man må oppleve for å skjønne hvor spesiell den er. Spesiell på en god måte.

Jeg skriver Ingen spoilere inn i tittelen fordi til tross for at dette er en oppfølger, skriver jeg om den som en vanlig anmeldelse fordi jeg tar aldri med spoilere i en anmeldelse, samme om en bok er enkeltstående eller er en oppfølger.

Jeg samleste boka med Birthe og vi skal samlese hele serien som består av åtte bøker.

Andre bøker vi har samlest:

The Ocean at the end of the Lane - Neil Gaiman   
Good Omens - Terry Pratchett & Neil Gaiman     
The Jungle Book - Rudyard Kipling
Rosemary's Baby - Ira Levin
The Gunslinger (The Dark Tower, #1) - Stephen King                           

Bakpå:

Set in the world of extraordinary circumstances, filled with stunning visual imagery and unforgettable characters, The Dark Tower series is Stephen King's most visionary piece of storytelling that may well be his crowning achievement.

On his journey across the Mid - World to reach the Dark Tower, errant knight Roland of Gliead, the Last Gunslinger, encounters three doors - each leading to New York. Here he joins forces with the defiant Eddie Dean and courageous, volatile Odetta Holmes. And must confront deadly serial killer Jack Mort.

As the titanic forces gather, a savage struggle between underworld evil and otherwordly enemies threatens to bring an end to Roland's quest for the Dark Tower ...

Masterfully weaving dark fantasy and gritty realism, The Drawing of the Three propels readers towards the next chapter.

AND THE TOWER IS CLOSER ...

'King's imagination is vast ... one of the great
storytelles of our time'
GUARDIAN

Originaltittel: The Drawing of the Three
Norsk tittel: De utvalgte
Forfatter(e): Stephen King
Sjanger: fantasy, science fiction, western, horror
Målgruppe: voksen
Antall sider:
455
Forlag: Hodder
Norsk forlag: Finner ikke hele serien, men noen av bøkene finnes hos Cappelen Damm
Utgitt: 1987 
Min utgave: 2012 (Pocket)
Lest: 17.08. - 05.09. 2016
Kilde: fra egen boksamling
Plot
: 5 (Unikt og kreativt).
Tittel:
5 (Man får lyst til å lese den og bare tittelen får deg til å undre).
Omslag: 5 (Mystisk og vakkert. Man får lyst til å rive opp døra og utforske verdenen bak).
Baksidetekst: 4 (Høres avansert og noe småtørt ut og håper at innholdet ikke er det samme, og det var det heldigvis ikke).
Skrivemåte: 6 (Spenstig, mye fart og underlige relasjoner).
Favorittkarakter: Roland og Eddie. Kule fyrer på hver sin måte.
Slutten: 5 (Spennende og nesten poetisk. Man får bare lyst på mer). 
Høydepunkt: Mye fart og action for den som liker det og spennende karakterer dukker opp. Liker også at Roland stikker innom "vår" verden.
Lavpunkt: Hadde ikke den samme mystikken som The Gunslinger, første bok, men skal ikke klage.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2016

4 kommentarer:

 1. Høres ut som en spennende serie dette! Lenge siden jeg har lest noe av Stephen King(bortsett fra On Writing :)), så kanskje jeg må gjøre noe med det snart? Nå er det lite lesing på meg om dagen, men er nok snart i gang igjen. Fortsatt god leseuke! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og beklager for sent svar. Har ikke vært online siden i går kveld. Er ingen ivrig online bruker lenger så er ikke avhengig:)

   Anbefaler denne serien på det sterkeste og det er noe helt annet enn alt annet Stephen King har skrevet. Det er en veldi mørk og dyster serie, men tror du vil like det, så gjerne prøv deg på serien:)

   Håper du kommer i lesemodus snart igjen og at du får tid til det. Tusen takk og i lige måde:)

   Slett
 2. Veldig bra skrevet, Ina! Du har virkelig fått frem hvor spennende bøkene er og at de er verdt å lese, og det uten å avsløre viktige hendelser. Jeg visste ikke at han fylte 69 år i dag, artig som du sier at han startet på første boken som 19-åring. Jeg er spent på om tallet 19 har en større betydning i løpet av serien :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager igjen for sen kommentar fra meg. Må bli flinkere til å gå online for har vært mer offline i det siste:)

   Tusen takk:) Og godt at du synes at jeg ikke har avslørt noe for det er min store skrekk. Det er noe jeg unngår så godt jeg kan:) Er spent på det jeg også. Har hørt fra andre at tallet 19 vil få større betydning for The Dark Tower serien så det blir spent å se den betydningen. Man må lese litt "koder" også. Det er ingen tvil om at Stephen King er kreativ og det virker som om han aldri går tom for ideer:)

   Jo, Stephen King fylte 69 21 september. Jeg vet ikke når alle forfattere har bursdag, så det er den eneste forfatteren som jeg vet når har bursdag, litt sært:) Men har alltid vært en stor fan og synes han er fascinerende på mange måter. Gleder meg til å lese fortsettelsen av denne serien med deg:)

   Slett