26. mars 2014

Eleanor & Park av Rainbow Rowell - sjarmerende bok, men sjarm er ikke alt.

That was the thing - everybody on the bus already had a seat. They'd all claimed one on the first day of school. People like Park who were lucky enough to have a whole seat to themselves weren't going to give that up now. Especially not for someone like this.
Tror du at du har funnet/vil finne din livs kjærlighet?

Eleanor er ny på skolen. Hun kommer fra en "dysfunksjonell" familie. Stefaren hennes er helt psyko. Eleanor hater ham og han hater henne. Moren hennes tør ikke annet enn å lystre ham, og Eleanor føler at hun er den som må passe på småsøsknene sine. På toppen av alt dette får hun heller ikke fred på skolen. Der blir hun mobbet for å gå i "rare" klær (hun kommer fra en fattig familie) og hun er ikke akkurat den slankeste heller. Hun får gjennomgå det ene, og det andre. Første dag som ny på skolen tar hun skolebussen. Ingen vil ha henne sittende ved siden av seg, alle har funnet "sine" plasser, men hun finner til slutt et ledig sete ved siden av Park. Han er heller ikke en av skolens mest populære. Han er en stille fyr som liker røff musikk, tegneserier og vil helst være for seg selv, og han gjør seg så usynlig som mulig da han ber Eleanor om å sette seg ned. Han vil ikke ha mer oppmerksomhet enn nødvendig, og han ser heller ingen annen utvei.

Det blir en vane at hun setter seg ved siden av ham på bussen, men i begynnelsen kommuniserer de ikke med hverandre i det hele tatt, eller ser på hverandre. Men gradvis begynner de så smått å venne seg til hverandre: å være outsidere er ikke alltid like lett. Kanskje tør de så smått å åpne seg for herandre med tiden?

Sammen gjennomgår de mye. Er dette kjærlighet, eller ble de først sammen fordi de havnet i en ufrivillig situasjon?

Romansesjangeren er vel en sjanger jeg har lest aller minst av, og det har vel sine grunner. Det er ikke min greie. Jeg tror ikke på den store kjærligheten, og romanse er ingen sjanger som fascinerer meg, dessverre, men som leser er det viktig for meg å utvide horsionten og de siste årene har jeg vært flinkere til å lese fra forskjellige sjangere istedet for bare grøssere og thrillere som før i tiden (selv om det fortsatt er min favoritt).

Og jeg hadde hørt så mye om denne boka av en del "bokanmeldere" på youtube (eller booktubers som de kaller seg) som jeg følger, og siden mange av disse nevnte denne boka nesten hele tiden en periode, er det jo typisk meg at jeg ble nysgjerrig, til tross for at jeg er meget skeptisk til bøker som blir rost opp i skyene. Det er ikke bestandig jeg liker de bøkene som blir mest omtalt i media bare på grunn av at "alle" liker den. Men jeg blir nysgjerrig og vil lese den og se om det er noe for meg likevel.

Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor så mange lesere lar seg sjarmere av denne boka. Den er godvond på en merkelig måte. Vi blir kjent med disse hovedpersonenes sårbarhet, usikkerheten på andre, og det å tørre å slippe noen andre inn i livet sitt. Si ting som det er, og bare la ting skje naturlig. Hvordan de støtter på hverandre når det oppstår vonde episoder og vi får et innblikk til hvor forskjellige familiene deres er. En annen sjarmerende side av boka er at handlingen er satt i midten av åtti-tallet,da folk brukte walkman (istedet for discman, mp3-spillere, og ipods ...), og ikke alle hadde mobiltelefon. Jeg likte også at vi fikk se ting fra Eleanor og Parks perspektiv annen hver gang. I annen hver avsnitt, og kapittel. Vi får vite hva som beveger seg på innsiden av dem begge.

Men på en annen side syns jeg at boka blir for kort (324 sider) til å opprette dette spesielle forholdet mellom Eleanor og Park, som forandrer seg gradvis fra kulde til varme. Jeg tror ikke helt på kjemien deres og følelsene. Boka skulle ha vært tykkere til å gjøre det mer troverdig og realistisk for denne leseren. Bli bedre kjent med dem hver for seg før de møtes, og så gi boka mer dybde. Det var et savn. Dermed blir skrivemåten litt vel lettlest og fluffy. Boka blir litt for luftig for meg og jeg savnet mer tyngde.

Eleanor og Park er som sagt en sjarmerende bok, men sjarm er ikke alt.

Bakpå:

Elaeanor is the new girl in town, and with her chaotic family life, her mismatched clothes and unruly red hair, she couldn't stick out more if she tried,

Park is the boy at the back of the bus. Black T – shirts, headphones, head in a book – he thinks he's nade himself invisible. But not to Eleanor ... never to Eleanor.

Slowly, steadily, through late – night conversations and ever – growing stack of mix tapes, Eleanor and Park fall for each other. They fall inb love the way you do the first time, when you're young, and you feel as if you have nothing and everything to lose.
Originaltittel: Eleanor & Park
Norsk tittel: Ingen norsk utgave
Forfatter(e): Rainbow Rowell
Sjanger: romantikk, roman
Målgruppe: Ungdom
Antall sider: 324
Forlag: Orion Books
Norsk Forlag: Ikke utgitt på norsk
Utgitt: 2012
Min utgave:
2013 (Pocket)
Lest:
16.03. - 23.03. 2014
Kilde:
Kjøpt
Plot:
5 (Litt småoriginalt, og både oppløftende og trist konsept).
Tittel:
3 (Det er jo noe man husker på, men ikke noe spesielt).
Omslag:
2 (Jeg liker originalomslaget enn det jeg har. Og personene på omslaget ligner ikke hovedpersonene i det hele tatt, og jeg liker ikke fargekombinasjonen).
Baksidetekst:
3 (Virker som lett lesing dette, så hvorfor ikke)?
Persongalleri:
5 (Mange spennende karakterer som jeg skulle ønske at jeg ble bedre kjent med).
Skrivemåte:
3 (Det blir litt enkelt og litt for tynt selv om det på en måte er meningen med denne boka også, men likevel) ...
Favorittkarakter
: Faren til Park. En rolig og en fyr som er lett å like. Han er ikke redd for å sette grenser og si det han mener.
Slutten:
4 (Kunne på en måte ikke ha sluttet annerledes heller).
Høydepunkt:
At hovedpersonene er litt sære og "rare" på hver sin måte.
Lavpunkt:
At boka er for kort til at innholdet blir troverdi.
Terningkast:
3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

6 kommentarer:

 1. Du bør prøve deg på Fangirl av samme forfatter, den er veldig god. Jeg skal lese Eleanor & Park snart, jeg liker skrivestilen hennes :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet hvor glad du er i boka Fangirl:) Kanskje jeg skal prøve meg på den. Den også har fått mye ros, så vi får se:) Aldri si aldri:)

   Slett
 2. Synd du ikke likte den noe bedre, men når du ikke liker sjangeren så var det kanskje litt forventet :p Jeg har en nokså variert boksmak for å være ærlig. Selv om kjærligheten til Fantasy og Romantikk muligens er litt sterkere, burde bli flinkere til å lese thrillere.... Hva heter favoritten din blant den sjangeren? ;)

  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke det bare var sjangeren sin feil, men boka som helhet skuffet meg litt. Prøver jo å like andre sjangre som ikke er min favoritt også, men det var bare ikke den rette boka for meg. Så forhåpentligvis kommer du til å like den bedre enn meg? Artig å sammenligne samme bøker av og til.

   Jeg leser mye grøss og thrillere. Favorittboka mi innen grøss er Pet Semetary av Stephen King (han er favorittforfatteren min), og de beste thrillerne jeg har lest i det siste, og som jeg kommer på i farta er: Middagen av Herman Koch. Vil også anbefale Før jeg sovner av SJ Watson, og bøker av John Hart. (Har lest Ved elven og Brødrene fra Iron House).

   Slett
 3. Jeg synes denne høres veldig søt og dyp (?) ut. Så jeg noterer den på leselisten min! Håper jeg liker den bedre enn deg da. Jeg liker romantikk veldig godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er spent på hva du syns om den:) Jeg likte den, men for meg ble den litt for sær og jeg er vel ikke spesielt glad i romantiske bøker. Men blir jo nysgjerrig på bøker som er oppskrytte:) Er så nysgjerrig av natur:) Så jeg er spent på hva du mener om boka når du har lest den.

   Slett