22. desember 2013

Gi meg en scene! Norsk blogghistorie av Kristian A. Bjørkelo - for spesielt interesserte

Det er lett å bli svimeslått av alt det rosa, alle klærne, skoene, smykkene, parfymen, alt løshåret, falske øyevipper i fleng og pudderstøvet som ligger som en tåke over "rosabloggens" toppbloggerverden, men når man skraper litt i overflaten, dukker det opp helt vanlige jenter.
Er blogging spennende kun for folk som blogger?

Blogging er vel noe "alle" kjenner til - i hvert fall for de fleste og denne plattformen har virkelig tatt av de siste ti årene. Ikke alle er like flinke med html koder og teknisk kyndige sådan, derfor er blogg et mye enklere verktøy for oss som vil dele noen ord med andre på Internett bortsett fra å være på sosiale medier - så klart.

Da jeg startet en blogg, i 2006, visste jeg egentlig ikke hva jeg skulle skrive om eller bruke bloggen til. Det eneste jeg ville var å prøve meg på blogging for å se om det var noe for meg eller ikke (har alltid likt å skrive). Og bloggingen ble til en bokblogg for jeg hadde aldri noe å skrive om fra mitt virkelige liv, i hvert fall ikke noe som var interessant nok til å dele på en blogg. Det er bare nå i det siste jeg har skrevet litt om mitt virkelige liv og det å være 100% sykmeldt på ubestemt tid og hvor jævlig det er, men bortsett fra det er jo dette i bunn og grunn en bokblogg, og jeg prøver så godt jeg kan å forholde meg til det.

Boka Gi meg en scene! Norsk blogghistorie - ti år med terror, traumer og dagens outfit som er den egentlige tittelen, ble jeg veldig nysgjerrig på da den kom ut tidligere i høst. Jeg leser mange blogger innenfor mange kategorier og driver jo en blogg selv, så hvorfor ikke lese litt om fenomenet blogging også? Blogging er jo en stor del av livet til veldig mange og hvorfor ikke lese litt om utviklingen gjennom bloggplattformen som har vært de ti siste årene?

Kristian A.Bjørkelo skriver ikke hele boka på egenhånd. Han introduserer boka, han introduserer hver bidragsyter som består av tidligere bloggere og noen bloggere som blogger den dag i dag og legger ut en liten artikkel i boka selv også. Måten deltagerne i boka skriver på minner om å lese bachelor/masteroppgaver med fotnoter og alt. Så det ble ikke helt den boka jeg hadde forventet meg, men litt interessant var det jo å lese om bloggere som blogget innenfor forskjellige temaer før i tiden og bloggere som blogger den dag i dag. Få være med på opplevelsen deres, men samtidig opplevdes noen av disse artiklene i boka som litt vel tørre. De ble ofte lange og gjentagende. Spesielt tørre var artiklene fra bloggerne som blogget om politikk og religon. Temaer jeg er overhodet ikke interessert i.

Gi meg en scene! ble dessverre ikke den boka jeg hadde forventet meg. Jeg skulle ønske den besto av mindre utvalg av bidragsytere og at hovedforfatteren selv skrev det meste. Savnet også litt mer humor og syns nok at rosabloggere fikk mer plass i boka som tema enn det de fortjener, selv om det er nåtidens "fenomenblogging", dessverre. Noen engasjernede tekster i boka var det, men i perioder gikk lesingen meget trått. For meg ble denne boka alt i alt litt en noe tørr leseopplevelse.
Bakpå:

For ti år siden var blogging en revolusjon. Alle med tilgang til Internett kunne bli sin egen redaktør og dele tanker, erfaringer og bilder med tusenvis av mennesker. Uten redaktører til å kontrollere, og eventuelt sensuere, innholdet i tekstene, skulle den offentlige samtalen få flere deltakere, mer mangfold, og ikke minst mer kunnskap og innsikt.

     Men hva skjedde?

Blogging er en scene der vi spiller ut våre liv, et utstillingsvindu der vi viser våre beste sider og interesser, et sted der vi kan få oppmerksomhet for den vi er, eller et sted der vi kan opptre usensurert med våre meninger under en oppdiktet identitet.

Gi meg en scene er boka som samler observasjoner og erfaringer fra bloggingens første tiår i Norge. Bidragsyterne er kjente bloggere som forteller om viktige tema for norsk blogging, og hvor bloggingen har ført dem. Blogging ble kanskje ingen revolushon for Norge, men den har endrets mange liv - og skapt en alternativ offentlighet med påvirkningskraft nok til å utvide den etablerte.
Originaltittel: Gi meg en scene! Norsk blogghistorie - ti år med terror, traumer og dagens outfit
Forfatter(e): Kristian A. Bjørkelo m.fl.
Sjanger: Dokumentar, tekster
Målgruppe: Ungdom/Voksen
Antall sider:
301
Forlag:
Humanist Forlag
Utgitt: 2013
Min utgave:
2013 (Innbundet)
Lest:
06.12. - 20.12. 2013
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
4 (Virker som om dette er noe for meg).
Tittel:
4  (En treffende tittel, sånn egentlig).
Omslag:
6 (Den illustrerer tittelen så bra).
Baksidetekst:
3 (Tror fremdeles denne boka kan være noe for meg)?
Persongalleri:
3 (Hadde egentlig håpet på at boka skulle bestå av bare en forfatter istedet for mange forskjellige bidragsytere).
Skrivemåte:
3 (De kan jo å skrive disse folka her, ingen tvil om det, men det blir i lengden veldig tørt).
Favorittkarakter:
Ingen.
Slutten:
Siden boka ikke har en "samlet" slutt siden den består av forskjellige bidragsytere, velger jeg å ikke gi terningkast på det av den grunn.
Høydepunkt:
Ingen spesielle.
Lavpunkt:
Ikke helt den boka jeg hadde forventet meg ...
Terningkast:
3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar