16. oktober 2013

Mammas svik av Anne - Britt Harsem - beundringsverdig bok om styrke

Jeg kjenner raseriet strømme oppover i kroppen. Hvorfor må alle kommentere meg? Hva er galt med meg? Jeg savner en gutt som er glad i meg, venner som tar meg som den jeg er. Familie som bryr seg ... La meg komme bort og hjem. Hjelp meg!
Et reflekterende innblikk i hvordan det er å være medlem av en dysfunksjonell familie ...

I 2011 var det ikke bare terroren som rystet landet, men også Alvdal - saken. Rettsaken om barnepornografi og incest. Dette er nettopp boka som gir et innblikk i denne grusomme hendelsen som er fortalt av eldstedatteren til hovedtiltalte. Det er ikke Anne - Britt Harsem som har opplevd det som blir fortalt i boka. Men hun skriver på vegne av Eline som vil fortelle hennes grusomme, urovekkende, men modige historie. Må innrømme at denne leseren var litt redd for å lese boka. Det er ikke ofte jeg leser dokumentarbøker, eller bøker fra virkeligheten, men det hender seg. Og jeg syns det blir litt feil å gi "terningkast" til slike bøker som omhandler sanne historier, men det er slik det fungerer på denne bloggen og rett skal være rett. Jeg behandler denne boka på akkurat samme måte som andre bøker jeg leser selv om dette er en forferdelig sak og håper dere ikke ser på det som negativt. En anmeldelse er en anmeldelse.

Selv husker jeg saken veldig godt. Det var om det på nyhetene og det var artikkel etter artikkel om det i den ene avisen etter den andre. Og saken er nesten tatt ut av en skrekk/slasher-film som man forventer ikke skjer i virkeligheten, men dessverre gjør det det. Man vet aldri hva som skjer innenfor husets fire vegger. En familie kan virke perfekt og normal på utsiden, mens det egentlig bare er en fasade. Altfor mange kommer fra hjem der vold og trusler hersker. Selv har jeg vært heldig og fått en trygg og god oppvekst. Men ikke alle er like heldig, dessverre, og det gjør meg vondt.

Eline forteller om hele oppveksten sin til Anne - Britt Harsem, forfatteren av boka. Eline forteller om oppveksten både fra Gjerdrum og den tiden moren hennes senere flyttet til Alvdal. Og hun forteller åpent og ærlig om hvordan det var hjemme hos henne. Moren hennes som stadig skiftet kjærester, var manipulerende og hadde alle i sin hule hånd. Moren som viste morskjærlighet til søsknene til Eline bortsett fra Eline selv som ble behandlet som et dyr. Spesielt fikk hun gjennomgå da moren hennes var sammen med "Arild". "Arild" som voldtok henne, ga henne juling gang på gang og fikk moren hennes med på laget. Eline fikk til slutt ikke love til å spise middag med familien, men ble innestengt på rommet sitt og fikk heller spise der. Det var en periode hvor hun bare fikk forlate rommet sitt bare når hun skulle på skolen. Uansett om hun fortalte om hjemmesituasjonen til andre, ble hun ikke trodd. Moren hennes hadde god kontakt med barnevernet og skolen, så hun kunne snakke seg ut av det meste og fikk andre på sitt lag. Hun kalte datteren sin for en lystløgner som ingen skulle tro på.

Og når moren hennes flytter til Alvdal, tar hun med seg alle bortsett fra Eline som hun overlater til noen andre. Og vi følger deretter Eline som bor i diverse fosterhjem og på ungdomshjem. Jenta som havner på skråplanet som er fylt av smerte og savn etter en mor og det å bli elsket. En jente som en dag håper at moren tar til vettet og kommer tilbake til henne.

Dette kan lett bli oppfattet som en anmeldelse som avslører for mye av bokas innhold. Hvis noen oppfatter det slik, beklager jeg det på forhånd. Men selv om denne anmeldelsen er detaljert og lang, er dette bare noen av mange tingene Eline må gjennomgå, og min oppgave er åfortelle dere hvor rystende boka er. Det er ingen bok for sarte sjeler og jeg anbefaler den kanskje ikke for nybakte/småbarnsforeldre. Men dessverre er det slik at ikke alle barn får vokse opp i et godt hjem. Og det er et viktig tema å ta opp. Ikke alle er så heldige som har foreldre som meg og kanskje deg som leser dette som støtter meg og deg i nesten alt vi gjør. Noen barn blir dumpet som søppel og av og til behandlet verre enn dyr. Enkelte burde ikke bli foreldre i det hele tatt.

Selv om denne boka er vanskelig og tøff å lese, var det verdt å lese den. Det setter perspektiv på ting. Man må være obs på at ikke alle har det godt. Det er slik verden er. Men likevel er det noen som kommer styrket ut av det, bare se på Eline. Med tanke på helvetet hun har vært gjennom, ga hun aldri opp livet og kom seg gjennom det på et eller annet mystisk vis. Det sier litt om henne.

Det eneste jeg vil trekke ned på når det gjelder denne boka er at i hvert kapittel starter med et utdrag fra dagboka (dagbøkene) til Eline. For min del skulle jeg ønske at hun selv skrev denne boka istedet for å få noen andre til å skrive den, for gjennom utdragene fra dagbøkene hennes, er Eline uten tvil veldig flink til å skrive. Men samtidig skjønner jeg henne også. Noen ting blir alt for vondt å skrive om og dele med andre. Mammas svik er uansett en bok som er verdt å lese!
Bakpå:

Jeg skulle ønske du aldri laget meg,
jeg skulle ønske jeg aldri ble skapt.

11. januar 2011 startet rettsaken i den mest alvorlige overgrepssaken vi har hatt i Norge i moderne tid, den såkalte Alvdal - saken. En sak som rystet hele landet, og som avslørte pedofilt fellesskap i den lille kommunen i Østerdalen. På tiltalebenken satt et samboerpar, et naboektepar og en pensjonert lærer. De var tiltalt for grove overgrep, også mot egne barn. Men historien begynner ikke der. Historien begynner mange år tidligere. Den gang den hovedtiltalte kvinnen bodde i Gjerdrum kommune.

12. oktober 2012 ble det reist tiltale mot bokas "Arild" og mamma i en ny overgrepssak, denne gangen for det som skjedde i Gjerdrum. Boken har fortellerstemmen til eldste datter av den hovedtiltalte kvinnen. Det er en svært gripende historie Eline forteller. Den beskriver hennes barndom og oppvekst hos moren fram til hun er tolv år. Hvordan hun fortviler forsøker å få hjelp mot overgrep og vold, mens moren overbeviser både skolen og barnevernet om at Eline lyver. Hvordan moren totalt avviser henne, og til slutt kaster henne ut som søppel. Den beskriver livet i barnevernets varetekt, og avdekker også hvordan barnevernet svikter, ikke bare henne, men også hennes småsøsken som måtte være med til Alvdal. En sterk jente som har gjennomlevd et helvete, en familie som splittes, ensomheten og den daglige kampen for å overleve. Og ikke minst; hennes kamp mot barnevernet og veien fram mot en nytt liv. Dette er den eldste jentas historie. Dette er Elines bok.

Jeg håper min historie kan være til hjelp for alle dere som i likhet med meg har opplevd grusomme ting. Overgrep. Vold. Jeg forstår at livet kan bli for vanskelig for mange av dere. Gi aldri opp! 
Dere er alle i hjertet mitt. Eline (26)
Originaltittel: Mammas svik
Forfatter(e): Anne - Britt Harsem
Sjanger: dokumentar, biografi
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 239
Forlag: Nova Forlag

Utgitt: 2012
Min utgave:
2012 (Innbundet)
Lest:
08.10. - 11.10. 2013
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
5 (sterk historie fra virkeligheten og modig fortalt).
Tittel:
6 (meget beskrivende av innholdet).
Omslag:
5 (sårbart bilde som passer ypperlig til boka).
Baksidetekst:
5 (Hustre sak, men av og til må man bare lese om det forferdelige for å forstå at faktisk grusomme ting skjer i virkeligheten også her til lands).
Persongalleri:
5 (Mange forskjellige personligheter).
Skrivemåte:
4 (Savnet at det var skrevet av Elines egne ord).
Favorittkarakter:
Eline selvsagt. En modig jente på mange måter.
Slutten:
5 (Et bevis på at man kan overleve grusomme ting uansett hvor vondt det er).
Høydepunkt:
  De reflekterende tankene til Eline. Beskriver godt hvordan hun takler smertene, hvordan hun holder ut osv...
Lavpunkt:
At det ikke var Eline selv som skrev boka.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013

4 kommentarer:

 1. Jeg leste referatene fra Alvdal-rettssaken i Aftenposten. Det er nesten så jeg ikke kunne tro det reporteren fortalte. Forstår at du var redd for å lese den. Tror ikke jeg kommer til å gjøre det. Men du har skrevet en flott omtale om den. Før forbant jeg Alvdal med Aukrust og hans koselige univers. Nå er det bare disse stakkars ungene jeg tenker på når jeg hører navnet. Synd at det blir slik. Uansett veldig bra at slike saker kommer frem. Men så altfor sent.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk:)
   Ja. Jeg forbant også Alvdal mrd Aukrusts sitt univers og husker vi var innom dette Aukrustsenteret da jeg gikk på barneskolen. Men nå forbinner jeg bare Alvdal med denne grusomme saken. Elines sak ble kanskje tatt og betrodd for sent, men med denne boka kan hun kanskje bidra til å redde andre.

   Slett
 2. Jeg synes også dette var en meget sterk bok , og alt for j@@vlig for å si det slik. Har også blogget om den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, helt enig. Skjønner ikke at den jenta overlevde i det hele tatt med tanke på alt hun har vært gjennom. Hun kommer jo helt fra umenneskelige kår.

   Slett