26. mai 2013

The Awakening (Vampire Diaries, #1) av L.J. Smith - ikke noe spesielt med denne vampyrserien i bokformat foreløpig

   "Elena -"
    Elena was already at the front door. She closed it behind her, cutting off Aunt Judith's distant protests, and stepped out on to the front porch.
   And stopped.
   All the bad feelings of the morning rushed over her again. The anxiety, the fear. And the certainty that something terrible was about to happen.
Det er vel ikke noe mystisk med menn med solbriller på og som føler seg ukomfortable sammen med andre mennesker vel? ...

Tenåringsjenta Elena er den mest populære jenta på skolen. Hun er vakker, smart og vet hva hun vil. De andre på skolen beundrer henne og hun er en beundrer av henne selv. Da en ny elev begynner på skolen blir hun meget nysgjerrig. Hvem er denne nye, høye, mørke og mystiske fyren med solbriller på? Og hun blir helt satt ut når hun blir ignorert av ham. Ingen gutter har ignorert henne før og det finner hun seg ikke i. Stefan Salvatore, som den nye eleven heter, har flere grunner til å unngå henne. En av grunnene er at hun minner ham for mye på en person fra fortiden ...

Helt ærlig hadde jeg ikke hørt om denne bokserien før Tv-serien kom. Jeg har fulgt mye med på Tv - serien, men dessverre ikke sett alle episodene. De skal jeg selvfølgelig få med meg senere. Kan ikke sammenligne boka så mye med serien akkurat nå med tanke på at jeg husker ikke mye fra første sesong siden det er så lenge jeg har sett den, så mye sammenligning blir det ikke, men litt. Så denne omtalen blir litt hipp som happ. Kanskje noe smårotete og jeg beklager det.

I Tv-serien er Elena mørkhåret, vennlig, omtenksom og oppegående. Mens i bokform er hun blond, kald, selvopptatt og dominerer hele skolen. Hun er en typisk High-Schoool isdronning som andre både elsker og hater Alt hun tenker på er jeg, jeg, jeg og atter jeg! Får hun det ikke som hun vil blir hun forbanna og tar nesten til tårene med en gang.

Stefan er også litt annerledes i forhold til tv-karakterene. Utseendet er det samme, men i bokform virker han mer selvsikker, bestemt, og litt utfordrende på forskjellige måter.

Damon, broren hans som er min favoritt. Han er nesten ikke nevnt i boka så han kan jeg ikke sammenligne så mye i forhold til tv-serien ennå. I denne første boka jobber han mer bak i kulissene og blir nesten ikke nevnt før litt senere og håper han får en større rolle i de neste bøkene.

Siden det er blitt laget Tv-serie av denne bokserien tenkte jeg at det måtte være noe spesielt med denne bokserien og forventingene var høye da jeg begynte på den første boka. Store forventninger lønner seg ikke alltid, det vet jeg godt, men siden jeg liker Tv-serien så godt og selve settingen, så må jo bokserien være skikkelig bra? Det er jo lov å tenke sånn, men syns ikke den første boka i denne lovende serien skilte seg ut på noen måte. Handlingen er treg, karakterene er litt som pappfigurer som jeg håper det blir mer liv i i de neste bøkene og spenningskurvene var lave. Det var veldig lite som skjedde. Skjønner at den første boka i en serie skal ta seg god tid til å skape en verden med karakterer man skal bli kjent med, litt bakgrunnshistorie og slike ting, men likevel. Det er nesten ikke noe action i det hele tatt. Det var det temmelig sparsommelig på. Så jeg hungrer ikke akkurat etter å lese neste bok med det samme. Jeg har lyst til å lese videre i bokserien og ikke gi opp med det første, men sparer bok nummer to, The Struggle til litt senere etter å ha lest noen andre bøker først.

The Awakening skiller seg ikke ut som stor vampyrlitteratur på noen som helst måte, men det er grei og avslappende lesestoff hvis man vil ha lettbeint underholdning på varme sommerdager.
Bakpå:

The Awakening
Elena Gilbert is used to getting what she wants and she wants mysterious new boy, Stefan. But Stefan is hiding a deadly secret - a secret that will change Elena's life for ever ...
Originaltittel: The Awakening
Norsk tittel: Vet ikke om den er utgitt på norsk? Hvis noen vet så rop ut.
Forfatter(e): L.J. Smith

Sjanger: skrekk, supernatural, vampyr, spenning, romanse
Målgruppe:
ungdom
Antall sider:
199
Forlag: Hodder Children's Books
Norsk Forlag:
Usikker på om boka er oversatt.
Utgitt:
1991
Min utgave:
2009, 2 bøker i 1 utgave, The Awakening og The Struggle (Pocket)
Lest:
22.05. - 26.05, 2013
Kilde:
Kjøpt
Plot:
4 (Interessant og virker jo lovende).
Tittel:
4 (Litt vanlig til å være vampyr/fantasy bok, men greit nok).
Omslag:
3 (Litt standard vampyrbokomslag. Minner meg litt om Twilight-omslaget).
Baksidetekst:
3 (Kort og enkelt. Ikke noe mer enn det).
Persongalleri:
3 (Litt platt ennå, men håper karakterene får mer liv i seg i de neste bøkene).
Skrivemåte:
 
3 (Veldig rett frem skrivemåte. Det står ikke mye mellom linjene gitt).
Favorittkarakter:
Damon. Han er ubetalelig. Frekk og stilig. Håper han får en større rolle i de neste bøkene).
Høydepunkt:
Slutten var ikke så verst, men ikke akkurat noen cliffhanger.
Lavpunkt:
Mange dødpunkter til vampyrbok å være.
Terningkast:
3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013
& Off the shelf 2013

Boktrailer


4 kommentarer:

 1. Vet det er oversatt til dansk :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Trodde den var oversatt til norsk også, men fant ingen konkrete svar på nett så jeg ble så usikker...

   Slett
 2. Jeg har lest 7 av bøkene i serien, og de 3 siste er skrevet nå i "nyere" tid mens de 4 første (den du har anmeldt inkludert, så klart) ble skrevet tidlig på 90-tallet, og jeg synes faktisk de 4 første er de som er desidert best og mest originale. Godt skrevet, handlingen er "troverdig" (så troverdig som du kan få den mtp. at det er en vampyrserie etc) og karakterene er gjennomførte. Så ja, jeg likte boka godt, jeg! Er også blodfan av serien, da.. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje jeg skal prøve å lese flere bøker i serien? Gi den en sjanse til? Takk for tilbakemelding:)

   Slett