23. april 2013

Skribler du i bøkene dine?

Eller er det et forbudt område?

Lenge har jeg unngått å skrive i bøkene mine for jeg vil ha dem så fine og få dem til å se så nye ut som mulig, men hvorfor skal det være slik? At bøkene ser brukte ut ... har ikke det også sin sjarm?

Jeg studerte allmenn litteraturvitenskap ett år ... "studerte og studerte" fru Blom...prøvde meg på tre forskjellige studier på tre år og ga opp alle (skolelei med andre ord) ... 

Da måtte vi analysere tekster og som med alle skolebøker generelt så er det ganske naturlig at vi merker tekster med blyant, penn, markeringstusj for å uthveve hva vi syns er viktig, noe tankevekkende eller rett og slett for å analysere litt mellom linjene. Så hvorfor skal ikke det også være greit i bøkene vi leser i ellers? Hvorfor er det greit å klusse til i pensumbøker og ikke i andre bøker? Hva er galt med aktivt lesing?

For meg var det veldig viktig at bøkene jeg samler på og som jeg leser i skal se nye og veldig fine ut. Eselører, skribling, ødelegging er forbudt, men da ser de på en måte ikke lest ut ...

Eselører er fremdeles et forbudt område for meg. Det er så stygt. Da bruker jeg heller alt annet for å merke hvor langt jeg har kommet. Da bruker jeg det som er i nærheten; bokmerker, post - it lapper, godteripapir, fjernkontrollen, hva som helst for å unngå å lage eselører. Det er så stygt.

Før i tiden syntes jeg også at markering i bøker med blyant, penn osv er stygt, men i kveld gjorde jeg noe jeg aldri hadde trodd jeg kom til å gjøre, jeg markerte en setning med en blyant og noterte litt ved siden av, og det rare var ... at det føltes helt greit:) Det føltes ikke ut som om jeg ødela boka på noen som helst måte. Det føltes helt naturlig. Jeg døde ikke av det:) Det fikk meg bare til å tenke hvorfor har jeg ikke gjort dette før. Jeg var aldri redd for å "klusse til" pensumbøker, men ville ikke gjøre det på bøkene mine som jeg leser i fritiden. Bøker jeg vil kose meg med. Men det føltes som om det var helt i orden og jeg er fristet til å fortsette. På den måten blir jeg kanskje enda bedre kjent med teksten og oppdage helt uventede ting.

Så ... skribler du i bøkene dine eller er det et forbudt område? Og hvis du skriver/markerer i bøkene dine, hva er det du skriver? Uthever du sitater, gjør deg noen tanker rundt sitater/dialoger eller hva du føler der og da? Fortell, fortell! Jeg markerte setningen: 'For job interviews. If anyone ever starts hiring again.'

Ved siden av i margen skrev jeg som notat: skjønner den frustrasjonen

Her er et eksempel på hvordan jeg gjorde det i kveld. Markerte en liten dialog og skrev litt ved siden av. Grunnen til at jeg markerte meg den dialogen er at Nick (karakteren i boka) sa noe jeg kjente meg selv i meget godt. Jeg deler den frustrasjonen med ham. Grunnen er at jeg har jobb samtidig som jeg er jobbsøker. Hørest meget spesielt ut ikke sant? Jeg er på et kvalifiseringstiltak. Kontrakten varer ut dette året (til sammen to år). Jeg er på et tiltak hvor jeg skal få hjelp til å finne meg en jobb (forhåpentligvis før kontrakten går ut). Og når jeg får meg jobb kan jeg slutte der jeg jobber nå når som helst. Dilemmaet er at jeg trives der jeg er nå og vil ikke slutte. Men jobbplassen jeg er i nå er gjennom nav og det er en arbeidsplass hvor vi ikke kan være for bestandig. Det er en arbeidsplass hvor vi får hjelp til å komme oss inn i arbeidslivet mens vi har arbeid.

Så jeg vet hvor vanskelig det er å få jobb i disse dager. For før jeg startet der jeg er nå sendte jeg mange jobbsøknader til det ene yrket etter det andre og fikk bare avvisning på mail. Kontaktet dermed nav for å få hjelp og fikk jobb der jeg er nå hvor det er veiledere og arbeidsledere som skal hjelpe meg og andre der å komme inn i arbeidslivet mens vi er i arbeid der. Syns det er en grei ordning. Greia er at jeg vil ikke slutte der jeg er nå for jeg er et vanedyr og trives. Så gruer meg til kontrakten går ut mot slutten av året.

Jeg skjønner Nicks frustrasjon i boka Gone girl av Gillian Flynn (som jeg skriblet i), og dermed følte jeg stort behov for å markere akkurat den setningen. Så jeg kommer nok til å skrible litt i bøkene fremover. Kanskje ikke i alle bøkene jeg leser i (spesialutgaver og lignende), men bøker generelt. Bli en mer aktiv leser.

Hva med dere? Kommer dere til å unngå det til enhver pris?

PS: Kom forresten på at det er verdens bokdag i dag. Hvilken bok/bøker leser du akkurat på denne dagen?

4 kommentarer:

 1. Ja, jeg skribler gjerne i bøker, men i nye bøker markerer jeg helst med blyant eller sånne små fargelapper..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg også begynte med blyant sånn forsikkerhetsskyld:)
   Litt morsomt å lese bøker på en litt annerledes måte enn det man er vant til ellers:)

   Slett
 2. Ja, jeg gjør det mer og mer, i hovedsak sitater som treffer meg på et vis.

  SvarSlett
  Svar
  1. *Smiler lettet* Godt å høre:)

   Jeg likte ikke å skrive, "krote" i bøkene mine før, men nå syns jeg det er greit. Bedre sent enn aldri:)

   Slett