20. oktober 2010

Skeleton Creek av Patrick Carman - herlig mysterie på en helt ny måte!

Jeg kan ikke akkurat si at jeg liker passordene hennes. Hun prøver liksom å få ting til å virke enda skumlere enn de allerede er. Ting er skumle nok om man ikke skal kalle Edgar Allan Poe tilbake fra de døde. Hun visste at jeg kom til å få meldingen midt på natta mens foreldrene mine sov og alle skyggene så ut som noe som var ute etter meg.

Originaltittel: Skeleton Creek

Norsk tittel: Skeleton Creek

Forfatter: Patrick Carman

Sjanger: Ungdom, Spenning, Mysterie

Antall sider: 235

Utgitt: 2010 (Innbundet)

Lesetid: 5 dager


Bakpå: Det foregår noe mystisk i Skeleton Creek. Noe skremmende. Noe stygt.


Ryan kom i nærheten av hva det nå var … og mistet nesten livet. Nå får han ikke lov til å gå ut. Han kan ikke stole på noen. Ikke en gang seg selv.


Heller ikke Sarah, hans beste venn, får han lov til å møte. Mens Ryan er syk, isolert og ensom, prøver Sarah å finne ut av mysteriet. Ved å gjøre det, setter hun sitt eget liv i fare.


Ryan prøver å skrive ned alt som har skjedd. Samtidig dokumenterer Sarah det hun oppdager på film. Ryan mottar linker til filmsnuttene på pcen.


Sammen oppdager de at:


Fortiden er farlig. Nåtiden er hjemsøkt.


Og fremtiden er dødelig.


Velkommen til


SKELETON CREEK


Opssummering: Ryan er sengeliggene etter å ha brukket benet sitt. Ulykken skjedde i muddermaskinen som ligger i skogen som han og Sarah utforsket. Muddermaskinen ble nedlagt for lenge siden og det er ikke lov til å oppholde seg der, men noe med det stedet pirrer Ryan og Sarahs nysgjerrighet. De mener at noe skjuler seg der som  noen av innbyggerne i Skeleton Creek har kjennskap til , men som tydeligvis ikke vil snakke om det og prøver å holde de to unna det stedet.  Etter at de to snek seg inn i muddermaskinen sammen og Ryan brakk benet, vil foreldrene til Ryan at han skal holde seg unna henne siden hun bare gir ham trøbbel. Men de to er bestevenner. Dermed er kontakten via mail og videoer den eneste muligheten til å kommunsiere med hverandre. Men kommer de til å klare å løse mysteriet før de blir avslørt?

Ettertanke: Stort sett har jeg vært glad i å lese bøker og i min barndom fanget interessen min for detektivhistorier ganske så tidlig. Jeg lest Nancy Drew, Hardy-guttene, Bobsey – barna osv og andre detektiv romaner. Senre leste jeg en god del Agatha Christie da jeg ville ha noe mer avansert og var litt flinkere til å lese. Siden har jeg vært svært glad i detektivromaner og spenningsbøker. Etterforskere som gjør hva som helst for å finne den skyldige uansett hvor blodig historien blir. Det har alltid fascinert meg. Men Skeleton Creek er ingen blodig detektivroman, men en veldig spennende detektivroman for ungdom likevel. Jeg kom tilfeldigvis over den i bokhandelen da jeg var på utkikk etter en bok og da har jeg en tendens til å vandre litt mellom voksen og ungdomsavdelingen. Det er godt å lese litt ungdomslitteratur også, ikke bare bøker for voksne. Ja takk, begge deler!

Da kom jeg over Skeleton Creek og nysgjerrigheten min ble vekket med en gang da jeg så det tilrekkende bokomslaget. Jeg lurte på hva slags konsept dette var. Til slutt måtte jeg bare ha den og gjett om den fanget oppmerksomheten min da jeg leste. Vi leser i en dagbok og den dagboken er det på en måte vi selv har skrevet. Vi er dagbokskriveren Ryan som skriver ned den minste ting. Vi er Ryan som får passord av vår venninne Sarah som oppdager ting mens vi ligger i sengene våre med brukket ben og kan ikke komme oss ut av hus. Det er vi som får tilstend passord og får beskjed om  å gå til en nettside hvor vi skal skrive inn hvert passord vi får, i den rekkefølgen vi får de og se nye videosnutt som skal gi oss ledetråd i mysteriet.

Jeg syns det er et spennende konsept og hver gang jeg fikk et nytt passord gledet jeg meg til å gå inn på den nevnte nettsiden for å se hva som ville skje i den videoen. Og nettsiden har en creepy atmosfære som minner meg litt om forskjellige dataspill jeg spilte på 90-tallet.

Selv om fortellingen ikke er spesielt original, og noen ganger lett å gjette seg frem til hva som kom til å skje, så likte jeg dette konseptet kjempegodt. Kanskje det vil vekke leselyst for andre som ikke er spesielt glad i å lese fra før. Dessuten føler man seg mer deltagelig i mysteriet. Det blir et slags rollespill av det. Så jeg koste meg masse med boka og videoene. Til min store lettelse har jeg også funnet ut at Skeleton Creek er en saga som så langt består av fire bøker. Jeg leste denne utgaven på norsk for jeg fant ikke den engelske, og den norske utgaven kom ut i år, så da skal jeg forstette å lese den på norsk, men da må jeg nok vente en stund på neste bok. Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Da har jeg i alle fall noe å glede meg til!

Høydepunkt: Endelig en detektivroman med et annereldes og fascinerende konsept. Det gjør mysteriet mer virkelig og vi blir så å si en del av det. Rart ingen har tenkt på det før. I hvert fall ikke som jeg vet av og håper at dette konseptet ikke dør ut med det første. Ja til oppfriskinger innen litteratur. Boka inneholder også effektive og spennende blyanttegninger.

Lavpunkt: Her tenker jeg på de som er litt yngre enn meg og som ikke er så flinke i engelsk. Selv om boka finnes i norsk utgave, så gjør ikke videoene det. Her kunne det kanskje ha vært en løsning om leseren selv kunne bestemme om man vil ha videoen tekstet eller dubbing og få en liste over språk man kan velge i.  Bare en løs tanke. Men for oss som føler oss stødige i engelsk, så er ikke dette et problem. Ville bare at dere skulle være obs på akkurat den biten.

Terningkast: 5

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar