28. januar 2010

J.D Salinger er død.

Leste på vg.no nå nettopp at J.D Salinger er død. 91 år gammel. Han er mest kjent for boka The Catcher in the Rye. Har dessverre ikke fått lest den selv ennå, men jeg har den på listen over bøker jeg ønsker å lese. Jeg har hørt bare positivt om den og har alltid vært nysgjerrig på å se om den er like bra som alle sier. Har for mange bøker å lese ennå som står i hylla mi, men kommer til å lese The Catcher in the Rye så fort det lar seg gjøre. Er fryktelig spent på hvordan den er. Noen som har lest den?
7 kommentarer:

 1. Lappa Lappeteppe12:27

  Hva betyr egentlig "The Hva betyr egentlig "The Catcher in the Rye"?

  Bob Dylan synger visst om det; dvs. hvis det er han som synger...
  http://www.youtube.com/watch?v=ziYYuMKJ6g8

  (Lillesøster)

  SvarSlett
 2. lesereseren16:59

  Noen som vet? Jeg skulle gjerne ha visst det selv for jeg tror ikke at det går an til å oversette The Catcher in the Rye direkte på norsk. Det er en setning som er vanskeilig å oversette ordrett slik at det også får en sammenheng. Så jeg vet ikke hva jeg skulle ha kaldt den på norsk. Rye betyr jo rug og i følge artikkelen på vg.no så ble denne boken utgitt på norsk to ganger med disse titlene "Hver tar sin-så får vi andre ingen" og "Redderen i ruget" Personlig syns jeg begge titlene er litt teite. Hva ville dere ha foreslått som den norske tittelen?

  -Lesereseren-

  SvarSlett
 3. Lappa Lappeteppe17:53

  Nå har ikke jeg ordboken Nå har ikke jeg ordboken her, men er ikke "rag" fille og "rye" et teppe? Men hvis det er rug, som jeg faktisk ikke husker hvordan ser ut, for jeg har vokst opp på et sted der det ikke blir dyrket, mener du da akkurat som ett av mange frø i ruget? Nei, du må nok spørre noen andre :-)

  (Lillesøster)

  SvarSlett
 4. bramaputra18:04

  den boken er det noe muffens med av en eller annen grund har jeg hørt- hva det er vet jeg ikke- kansje tilfeldig?
  john lennons morder bar den under armen da han sjøt lennon og det skal være flere slike snodigheter,folk får for seg av den boken?- En del folk har vist fått rare ideer av den? har aldri lest noe av ham- jack london er sikkert kulere. men burde vel gi ham en sjangs- jeg leser om oldtiden om dagen.og polar ekspeditjoner i seilskutetiden.

  SvarSlett
 5. bramaputra18:06

  hva med mesteren og margarita av Bulgakow  det er en fin bok å analysere og skrive om
  den står veldig høyt i kurs  både i rusland og vesten
  anbefales!

  SvarSlett
 6. lesereseren18:41

  Hei Jeg tror i alle fall at Rye er rug, men er ikke hundre prosent sikker...
  At John Lennons morder hadde med seg J.D Salingers bok mens han skjøt, tror jeg bare er en tilfeldighet. Tenk bare tenk hvor populær boken var. Den ble ekstrem populær for folk etter 2.verdenskrig og er regnet for å være en av 1900-tallets største roman. I tillegg er den pensumlitteratur for skoler og universiteter i USA. En bok som handler om en gutt som har det vanskelig med å møte voksenverden. At boka har "hjernevasket" John Lennons morder til å skyte Beatlles-stjernen har jeg ikke noe tro på. Det ser jeg bare på som en dårlig unnskyldning. Det er mange millioner som har lest den boka uten at det har "tørnet" for dem. Å skylde på en bok  for et mord er bare tåpelig.

  Bramputra: Har lest En Klondykehelt serien av Jack London og det var så som så. En grei nok underholdning. Om han er bedre enn J.D Salinger kan jeg ikke si noe om. Jeg må ha lest noe av begge for å kunne sammenligne:)

  Mestern og Margarita av Bulgakov får jeg ikke tid til å lese med det første, men setter pris på alle leseforslag. Den er i alle fall notert:)

  Hilsen
  -Lesereseren-


  SvarSlett
 7. lesereseren21:39

  Mulig det... Det er helt sikkert at morderen mente det, men likevel ler jeg når folk gjør det de vil og når noen spør hvorfor, skylder de på Bibelen, religon, diverse bøker osv istedet for å ta konsekvenser for egne handlinger. Jeg syns bare det er et tynt grunnlag. Jeg klarer ikke å ta de seriøst. Akkurat som Sataniske vers. Voldsom til rabalder da den ble gitt ut. Det er bare en bok! Men likevel var det noen som skjøt forlagssjefen her til lands som ga ut boka. Alt det der er nesten som å si at folk som går i svarte klær er satanister. Hva gjør klær til satanister? Det er opp til oss selv hva vi er og blir. Ikke det som "påvirker" oss. Også gutta på Columbine High School som hørte på musikken til Marilyn Manson. Manson fikk skylda, men det var ikke han som stilte opp og skjøt. For meg så blir det å skylde på ting skikkelig latterlig. Alle har ansvar for sine egne handlinger. Å skylde på annet og andre er bare dumt.

  SvarSlett