2. november 2008

Døde menn går i land av Bernhard Borge

Et sekund møtte jeg øynene hans og kvapp til: det var ikke noen blikk i dem. De var som grå vannpytter med pupillene som regndrypp midt i. Eller kanskje det var sjøvann de minnet om, en isnende kald havflate. Nordsjøen i desember - med blinde, duvende dybder under seg. Jeg satt et øyeblikk som paralysert.


d__d_og_skjult.jpg
Originaltittel: Døde menn går i land
Forfatter: Andrè Bjerke alias Bernhard Borge
Sjanger: Psykologisk krim og spenning
Antall sider: 194
Utgitt: For første gang i 1947, men utgaven jeg har er fra 2008
Lesetid: 8 dager


Bakpå: I døde menn går i land kjøper den rike Arne Krag - Andersen seg Kapergården ved den idylliske Sørlandskysten. Men den gamle eieren har nedlagt veto mot at senere eiere skal ommøblere huset. Gjør de det, vil han hjemsøke huset med sitt mannskap. Advarslene fra både lokalbefolkning og venner blir ikke hørt. Arne er fast bestemt på å omgjøre Kapergården til et sommerhotell. Det får ekstreme følger.

Handling: Denne historien håper jeg er såpass kjent at jeg slipper å si så mye om den. Døde menn går i land er tross alt en norsk klassiker på høyde med De dødes tjern. Var det noen som virkelig kunne skrive krim med psykologisk vri, så var det godeste Bernhard Borge eller Andrè Bjerke som han egentlig heter.

Men som dere sikkert allerede har skjønt, handler denne også i sammenligning med De dødes tjern, om hjemsøking. Arne Krag - Andersen inviterer en vennegjeng til å være hos ham en viss tid på den nye herregården hans. Paul Rupert får tilbudet av ham å være en vaktmester, holde huset i stand, og samtidig få seg et eventyr. Det ryktes jo om at det spøker. Det er ingen som tør å flytte på noe i Kapergården, for da sies det at den tidligere eieren av huset, sjørøveren Jonas Korp, kommer tilbake og setter tingene på plass. Vennene til Arne er forskjellige, har forskjellige oppfatninger om ryktene som angår huset, men ingen sier nei til å være med og se selv hva som egentlig foregår.

Ettertanke: Siden jeg nettopp hadde lest Knut Nærums nye roman “De dødes båt”, fikk jeg fryktelig lyst til å lese Døde menn går i land. Den hadde jeg ikke lest på mange år. Og bøker av Bernhard Borge er av de sjeldne bøkene jeg kan lese om og om igjen. Skjønner ikke hvorfor, men det er noe spesielt ved de bøkene. En magisk uhygge.

Likte Døde menn går i land like godt som første gang jeg leste den og jeg kan aldri bestemme meg hvilken av disse bøkene som egentlig er best: Døde menn går i land eller De dødes tjern. De er spesielle på hver sin måte, så det er umulig for meg å velge. Men nå gleder jeg meg til å lese Skjult mønster. Den tror jeg aldri har lest. For jeg har en bok som er to bøker i en som jeg fikk av bokklubben for litt siden. Døde menn går i land og Skjult mønster. Nå er den ene boken ferdig lest og jeg kan ikke vente med å lese Skjult Mønster. Hvorfor jeg ikke har fått lest den tidligere vet jeg ikke, men bedre sent enn aldri?

Men Døde menn går i land er absolutt verdt å få med seg. Kan godt leses uansett hvilken tid på året.

Er interessert i å høre hvilken bok av Bernhard Borge dere syns er best og hvorfor? Det hadde vært gøy å høre.

Høydepunkt: God gammeldags krim blandet med det overnaturlige.

Lavpunkt: Det finnes ingen lavpunkt i denne fantastiske fortellingen

Terningkast: 6

Les den!

2 kommentarer:

  1. the-sunshine00:23

    Virker spennende ! Når jeg er ferdig med lappen og slipper å lese til den, så skal jeg begynne å lese bøker igjen ! Leste mye før ! Skal notere denne på listen min ! Så skal jeg fortsette og se hvilke bøker du skriver om !

    SvarSlett
  2. lesereseren14:26

    hehe Takk for det. husker selv det var et slip å lese til teoriprøven. jeg ville mye heller lese bøker, og av og til gjemte jeg bøker inn i teoriboka, for å late som om jeg studerte. så jeg er glad jeg slipper det mer. døde menn går i land er det bare å glede seg til, så fort deg å ta lappen:) og flere anmeldelser kommer etter hvert...

    SvarSlett