26. august 2008

The Woods av Harlan Coben

I see my father with that shovel. There are tears streaming down his face. An awful, guttural sob forces its way up from deep in his lungs and out through his lips. He raises the shovel up and strikes the ground. The blade rips into the earth like it's wet flesh. I am eighteen years old, and this is my mkost vivid memory of my father - him, in the woods, with that shovel. He doesn't know I'm watching. I hide behind a tree while he digs.
Originaltittel: The Woods
Forfatter: Harlan Coben
Sjanger: Thriller, suspense
Antall sider: 441
Utgitt: 2008
Lesetid: 11

Bakpå: Twenty years ago, four teenagers disappeared in the woods at a summer camp. Two decades later, everything changes...

Paul Copeland's sister was one of the missing teenagers. Now raising a daughter alone, after the death of his wife, he balances family life with a career as a prosecutor. But when a body is found, the well - buried secrets of the past are threatening everything.

Could the victim be one of the missing teenagers? Could his sister be aive? Cope has to confront so much he left behind that summer twenty years ago: his first love, Lucy; his mother who abandoned the family; and the secrets that his parents have been hiding...

"A cracking thriller" Daily Express

"Cements his reputation as a top-class mystery writer" Independent on Sunday

Oppsummering: Paul Copeman er en mann med mange dystre hemmeligheter. Han har prøvd å leve et normalt liv sammen med sin vesle datter Cara, etter å at han mistet hans kone som tapte kampen mot kreften. Men selv syns han det går bra å ta vare på Cara på egen hånd, selv om savnet etter kona er stor.

Samtidig sliter Paul med fortidens hemmeligheter som til stadighet inntar ham. Som tenåring, jobbet han på en sommerleir, hvor han var vakt og skulle passe på deltakerne som var der. Se til at noe ikke går galt. En natt bryter han den påliteligheten. Sammen med en kvinnelig kollega, sniker de seg avgårde inn i skogen. De er håpløst forelsket i hverandre og klarer ikke å styre seg. Men akkurat i det de skal til å elske med hverandre, hører de et redselsskrik et sted i skogen. De skjønner med en gang at noe er galt. De løper lenger inn i skogen for å finne ut hvor skriket kommer i fra og for å se om noen er i fare. Mens de løper lenger inn i skogen, mister de syne av hverandre og løper i hver deres retning.

Det viser seg at to tenåringer ble drept i skogen den natten. Det var fire der, men de to andre var blitt sporløst forsvunnet siden, deriblandt Pauls søster. Han vet ikke om hun ble drept den natten, eller om hun kom seg unna og siden da holdt seg unna. Men han har en følelse av at hun fortsatt lever, men holder seg anonym av personlige grunner.

Omtrent tjue år etter tragedien, eller Summer Slash, som avisene kalte det, har Paul begynt å jobbe i retten som forsvarer. Han strever med en voldtekstssak. Hans jobb er å forsvare en ung eksotisk danser som ble voldtatt av to menn på en fest. Han syns synd på henne og han gjør alt han kan for å få disse unge mennene til å ta den straffen de fortjener. Problemet er fedrene deres, som mener sønnene er uskyldige og fortjener ikke å havne i fengsel i mange år, bare på grunn av en liten "fillesak."

Men Paul Copeland er ikke den som gir seg så lett. Han er en mann som har tro på rettferdighet. Livet hans blir snudd opp ned på hodet, når han får beskjed om å ringe opp ei som heter Lucy. Ungdomskjæresten hans som han ikke har sett de tjue siste årene. Hun har fått vite at det er noen som vet hva som skjedde den drapsnatten og flere detaljer har dukket opp. Noen vet mer og det gjør Lucy en smule nervøs. Etter mye nøling ringer hun sin store kjærlighet, Paul Copeland. Sammen møtes de for første gang på evigheter, men de sterke følelsene de en gang hadde for hveramdre har ikke forandret seg.

Selv om den drapsdømte ble tatt den natten, da to tenåringer ble drept i skogen og to andre forsvunnet, så begynner både Paul og Lucy å skjønne at det er flere ting som ikke er oppklart. En reise til fortiden starter, klar for en grundig oppvask og de får vite mer enn det de ønsker.

Ettertanke: Har hørt om denne forfatteren før, altså Harlan Coben og han har ofte blitt rost opp i skyene for sine bøker, men dette er min første bok av ham. Vet ikke hvorfor jeg ikke har lest noe av ham tidligere. Det var vel på tide å utforske bøkene hans og se om han fortjente alle gode ord, eller om det bare var oppskrytt.

Men folkens, denne mannen kan virkelig å skrive. Han er et geni innenfor suspense og når man først begynner å skjønne hvordan han tenker, så legger han på den ene twisten etter den andre. Han vrir rundt hjernen din skikkelig og setter den ikke på plass før på siste side.

Leste denne på engelsk. Noen forfattere må jeg bare lese på engelsk for det er ikke bestandig forfatterenes skrivemåte blir like gode på norsk. Men denne så jeg tilfeldig vis på engelsk og plottet hørtes så interessant ut. Pluss så er det alltid spennende å sjekke ut andre forfattere også. Og jeg er glad jeg endelig har fått øynene opp for Harlan Coben, for denne fyren kommer jeg til å lese mer av. Vær sikker.

Han skriver så lett. Eller i hvert fall virker det sånn. Skrivemåten hans skriver i takt med spenningen. Det ene kapittelet fører over til den andre og man vil hele tiden vite hva som egentlig skjer.

The Woods var bare fantastisk spennende. Synd den tok slutt. Den kunne gjerne ha vart i 400 sider mer. Det hadde ikke gjort meg noe. Man blir så godt kjent med karakterene og historien, at man vil gjerne vite mer når man først er i gang.

Høydepunkt: Vanvittig spennende start. Gjennomtenkt plott. Beskrivende karakterer og en genial slutt.

Lavpunkt: Vet ikke om det blir så mye lesing på meg fremover. Har inntatt skolebenken igjen nå som høsten har startet og pensum venter lydig på meg. Vet ikke om jeg rekker å lese så mye ved siden av. Får se hvor mye tid til overs jeg får i døgnet....Kan alltids lese på bussen:)

Terningkast: 6

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar