15. august 2008

Avtalen av Oda Cornelia Knudsen

Han våkner av et skrik. Eller var det et bjeff? Han tar tak i de lave, tjukke greinene, setter foten prøvende på og heiser seg opp, grein for grein. Men han kan ikke se noe, bare trær og kvister. Alt er mørkt. Skriket jaller i ørene, blir kasta mot han om igjen. Er det et nytt skrik? Greinene klorer han i nakken med skarpe nåler og kvister. Han legger hendene rundt hodet, trykker ørene sammen til små, runde klumper. Hvem er det som skriker? Var det han?


DSC00677.jpg


Originaltittel: Avtalen
Forfatter: Oda Cornelia Knudsen
Sjanger: Ungdomsroman, spenning
Antall sider: 196
Utgitt: 2007

Bakpå: De er fire gode venner - endelig er de på tur sammen! Det er sommer, sola skinner og vannet er akkurat passe varmt. Katrine, Tommy, Martin og Vera er langt hjemmefra, og nyter å være uten foreldre og søsken.
Men turen ble avtalt for lenge siden, og nå er ikke lenger alt som det var. Er de så gode venner som de trodde?

Når mørket senker seg over leirplassen og gamle konflikter dukker opp - hvordan er det da med vennskapet?

Oda Cornelia Knudsen har skrevet en drivende og fengslende roman. Avtalen er hennes første bok.


Handling: Katrine, Tommy, Martin og Vera har vært venner lenge. De har nettopp fullført første året på videregående. I fjor inngikk de en pakt. De skulle legge ut på tur. Sykle og overnatte i skogen året etter. Sommeren etter ett endt år på videregående, holder de avtalen. De møtes igjen og tar denne turen. De sykler langt og når de kommer til det bestemte overnattingsstedet, slår de leir i en lysning i skogen.
Alle merker på hver deres måte at vennegjengen ikke er helt som før. De har ikke vært så mye sammen den siste tiden. Mye har skjedd på hver deres kant og de oppdager nye ting i hverandre de ikke har oppdaget før. For ikke å snakke om så forskjellige de er.
Katrine er en ydmyk jente med mye omtanke for vennene hennes og får dårlig samvittighet når hun oppdager at hun har fått føler for kameraten, Tommy. Det viser seg at følelsene er gjensidige. Hun får dårlig samvittighet siden hun vet at bestevenninnen hennes Vera, er stormforelsket i Tommy og vet ikke helt hva hun skal gjøre for ikke å knuse bestevenninnen hennes helt. For Vera er ei veldig sårbar jente som ikke tåler mye motgang. Hun griner lett og er vant til å få det som hun vil, siden hun har rike foreldre som hun bor i en villa med og har hushjelp. Hun liker ikke at Katrine tar Tommy fra henne, men hva kan hun gjøre? Tommy er en stille og rolig type og Martin er den som ikke tar ting så særlig seriøst og liker å tulle. En liten klovn.
Men etter hvert oppdager ungdommene at de ikke er alene i skogen. Noen gjemmer seg i skogen. En mann. Han er en rømling og han er farlig. Men hvem er han og hva er det han vil?


Ettertanke: Har lest en del tjukke bøker i det siste, så det var godt å lese noe som ikke så ut som en murstein. Greit å variere litt, både med tykkelsen og innhold. Avtalen er en historie bytter synsvinkler. Ungdommenes synsvinkel og den fremmede mannens synsvinkel. Og som oftest kjent, blir den kriminelles tanker skrevet i kursiv og det blir det i denne også, på denne måten for vi innblikk i hvordan han tenker hans innerste redsler. Det hjelper også å skille hvem som tenker hva.
Avtalen er mest beregnet på ungdom. En spenningsroman for ungdom mellom 11 - 16 år, men for all del, kan den jo leses av alle. Den minner meg en del om spenningsbøkene jeg fikk den gang jeg var medlem i TL-Klubben. Det var disse spenningsbøkene som gjorde meg glad og interessert i bøker. Boka Avtalen er en fin bok for unge mennesker som ikke har helt blitt bitt av lesebillen, men som gjerne skulle ha lest en spennende bok som ikke var så tung til å begynne med. Noe lett, men samtidig spennende, er dette boka et bra valg. Boka passer også å ha med på hytta eller på teltur i skogen - hvis du tør, da… Hvem er vel ikke redd for skogen? Ingen vet helt hva som befinner seg der.


Høydepunkt: Endelig en grøsserbok skrevet for ungdom som ikke virker for avansert å komme seg gjennom, og da tenker jeg på fjortiser, som har så smått interessert seg i litteratur.

Lavpunkt: Litt vel forutsigbart. Skulle gjerne fått vite litt mer om mannen som lusket i skogen. Han virket mer interessant enn intrigene mellom ungdommene.


Terningkast: 3

2 kommentarer:

 1. Anonym10:59

  kjempe bra bok! kjempe bra bok!

  SvarSlett
 2. lesereseren15:57

  Tja... Den var helt ok den, men kanskje mer spennende for de som er yngre enn meg:)

  -lesereseren-

  SvarSlett