17. juni 2008

I grenseland av Peter James

Hun husket en gang hun lekte gjemsel som liten og satte seg fast i en gammel kiste. Hun hadde forsøkt å få opp lokket, men det var ikke til å rikke, og så hadde hun kjent at noe kom krypende oppover beinet. Hun hadde holdt på å gå fra forstanden, hun hadde banket og hylt, og søsteren var kommet inn i rommet, men i stedet for å befri henne, hadde hun banket i lokket og stønnet som et spøkelse, og tingen hadde fortsatt å krype oppover beinet hennes, hun hadde sprellet og forsøkt å børste det bort, og så hadde det bitt til på innsiden av låret. Etterpå hadde Dara holdt den opp mot ansiktet hennes, en sprellende, svart, åtte centimeter lang bille.


DSC00584.jpgOriginaltittel: Dead Simple
Forfatter: Peter James
Sjanger: Grøsser, spenning, overnaturlig, mysterium
Antall sider: 314
Utgitt: 1991 (I England) 1993 ( I Norge)
Lesetid: 6 dager


Bakpå: Tåken dannet et teppe av uhygge over kirkegården. Spent stirret de som sto der på mannen med spaden. Dette var ingen begravelse - tvert i mot. Helt siden kvelden etter at kisten var blitt senket i jorden, hadde flere hørt rytmiske dunk fra den - først kirketjeneren, så andre. Nå skulle graven åpnes - mysteriet løses.
Endelig var graveren ferdig - og med en knirkende lyd gikk kistelokket opp. Langsomt senket flokken blikket mot graven. Så gikk spenningen over til grufull vantro. Reporteren Kate Hemingway visste der og da at dette ville hun aldri komme til å glemme - det ville komme til å forfølge henne som et mareritt resten av livet…


Kate Hemingway er en journalist for avisen Sussex Evening News. Hun er bare 24 år gammel, men hun har allerede en lovende karriere foran seg. Hun er en amerikansk kvinne som kom til England da hun var fjorten år gammel, både med foreldrene og en storesøster. Hun hadde en bror som døde i en båtulykken og dødsfallet nærmest tvang familien Hemingway til å flytte bort så langt unna som mulig, i håp om å komme over den store sorgen. Etter å ha vært en lang periode i England, flyttet resten av familien tilbake til Boston, mens Kate ble værende igjen i England.

En dag får hun en krevende oppdrag av avisen. Det går rykter om at det har blitt hørt bankelyder, i en nygravd kiste i et lite tettsted i England. I et tettsted hvor alle kjenner alle. En enkemann hadde mistet en kone kort tid etter at de hadde gift seg, og hun var gravid. Bare noen dager etter at hun var blitt gravlagt, hadde kirketjeneren først hørt bankelyder fra kisten, men bare trodd det var ren og kjær innbilning, for av og til kan kirkegårder være skumle (hvem syns ikke det?). Det viser seg at det er flere som har hørt disse bankelydene fra samme grav, og gjør til at kirketjeneren ikke lenger tror det bare er noe han innbiller seg. Det blir satt i gang ett oppgravingsaksjon og det gir også enkemannen til den gravlagte, håp om at hun er i live.

Kate Hemingway selv er til stede under oppgravingen sammen med de som har tillatelse til å være til stede. Hun møter et syn hun aldri kommer til å glemme. Etter hvert som hun graver mer i dybden av denne saken, gir hun seg selv bare mer og mer trøbbel. Sjefen hennes hindrer henne å fokusere mer på denne saken, han er redd det vil gi avisen dårlige rykter, for de har allerede vært i konflikter med politiet tidligere bare på grunn av artikkelen hun holder på med.

Samtidig får vi en parallell historie som smeltes sammen på slutten. I den andre historien møter vi en gutt ved navn Harvey Swire, som gutt ble påkjørt og nær drept. Mens han lå på sykehuset, hadde han en nær - døden opplevelse og mener at da han lå i sykesengen, hadde han en ut av deg selv opplevelse, at han fløt oppunder taket og så alt som skjedde med ham, før han kom inn tilbake i sin egen kropp. Etter denne hendelsen har han nesten vært besatt av sannheten om nær - døden opplevelser, finne ut om det bare er en hallusinasjon av visse medikamentert under sykehusoppholdet eller om det virkelig er et liv etter og har viet sitt liv på å forske akkurat dette temaet, og snart møtes Dr. Swire og Kate Hemingway helt tilfeldig. Det kan bli et dødelig møte…
Dette er min andre bok av Peter James. Jeg leste Levende Begravet (Dead Simple), som kom ut april i år, og jeg visste jeg hadde hørt det navnet før, og jeg trodde jeg kanskje hadde noen bøker av ham i boksamlingen min, uten at jeg hadde lagt merke til det. Men etter å ha sett over boksamlingen, viste det seg at jeg hadde rett. Jeg hadde to bøker til av Peter James, som jeg ikke hadde lest tidligere, men som jeg var blitt nysgjerrig på. Jeg hadde to bøker fra ham i Casino grøsser - serien, som ble gitt ut en gang på 90- tallet. Jeg vet ikke om de gir ut denne bokserien ennå, jeg har i hvert fall ikke sett noe mer til de. Noen som vet om det er blitt slutt på disse bøkene? Har bare noen av dem. Husker at jeg alltid fant disse bøkene i bladhyllene i matbutikkene og kioskene før, men nå har jeg aldri sett dem, og det syns jeg det er trist. For det var en spennende bokserie med fengende temaer, selv om jeg aldri leste alle. Skulle ønske at disse bøkene fantes ennå, men alle gode ting tar nok slutt….

Ettertanke: I grenseland hadde en lovende start, men uheldigvis holdt det ikke hele veien. Den hadde et spennende plott, og nysgjerrigheten om folk virkelig “lever” når de egentlig er døde, er et evig diskusjonstema. En god ide til en bok, som dessverre ikke holdt i lengden. Noen skremmende øyeblikk og spennende beskrivelser var er, men ikke som man husker lenge etterpå. Denne er dessverre, Peter James, en bok man glemmer lett. Men selv om denne boka ikke holdt helt mål for meg, betyr det ikke at jeg ikke kommer til å lese mer av Peter James. Alle bøker av en forfatter kan ikke være like geniale, og det kan jeg tilgi ham for.

Utmerket lesing for de mer lettskremte på en sen høstkveld med trommende regndråper mot vinduet, men for oss andre, er den kanskje noe kjedelig og forventingene for høye.

Høydepunkt: Veldig spennende begynnelsen og angsten for å bli levende begravd ligger i oss alle, selv om vi er klar over det eller ikke.

Lavpunkt: Hovedrollen, journalisten Kate Hemingway er ikke akkurat den skarpeste kniven i skuffa. De fleste leserne vil nok fatte hele greia lenge før henne. Vi får vite hva som egentlig foregår, litt fortidlig. Noe forutsigbart som gjør det kjedeligere enn nødvendig.
Pluss litt for dårlig oversettelsesarbeid av Frank Lie. Noe for mange skrivefeil som kan gjøre det litt irriterende å lese og glemte åpenrom i noen av avsnittene.

Terningkast: 3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar