8. juni 2022

Månedens Bokanbefaling (mai)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
A Head Full of Ghosts av Paul Tremblay,  er fra egen boksamling
 

 

I mai leste jeg disse bøkene:


Lest i kronologisk rekkefølge:
 
A Head Full of Ghosts - Paul Tremblay

Blüchers hemmelighet - Alexander Løken

En nasjon i sjakk - Johan Høst

Dalen - Bernard Minier

Sykkeleeventyret - Ishbel Holmes

Åndenød - Amy McCulloch

Rovhjerte - Ulrika Rolfsdotter

 

Jeg er ikke en av dem som kommer til å si at tiden går fort, for det gjør den ikke. Her sitter tiden fast i sirup. Det føles i hvert fall sånn ut. Så mai var nok en lang måned. Har hatt mer enn nok tid til å lese så mye jeg vil, men endte opp med bare 7 bøker. For har også andre hobbyer jeg ønsker å bruke tid på. 😈

 

Det ble noe variert lesestoff i mai, også. Det ble krim, sakprosa, horror og psykologisk thriller

I mai ble 7 bøker lest. Ønsker å komme opp på 10-12 bøker i måneden som før i tiden. Jeg leste like mange bøker som i april.

I mai ble 2 av 6 planalgte bøker lest. Det blir tre strafferunder på meg. Jeg har begynt på Barnet av Fiano Barton og bøker jeg har begynt på, telles ikke som strafferunde. Strafferundende går ut på å lese bøkene jeg ikke rakk i år og noen fra i fjor. Kommer ikke til å markere strafferunde i overskriften, men i etiketterfeltet. Bøker jeg har begynt på, men som jeg ikke ble ferdig med innen måneden, telles ikke som strafferunder.

Noen av bøkene begynte jeg på i april og som ble med meg videre i mai, og det var: A Head Full of Ghosts og En nasjon i sjakk.

De planlagte bøkene som ble lest, var: Rovhjerte av Ulrika Rolfsdotter og Åndenød av Amy McCulloch. Barnet av Fiona Barton som nevnt tidligere, var også en av de planlagte bøkene for mai, men rakk ikke å bli ferdig før måneden var over.

Det ble litt smuglesing, men ikke så mye, og det var: Blüchers hemmelighet av Alexander Løken.

Selv omjeg ikke leste så mange bøker, ble jeg belønnet med tre femmere og likte de fleste bøkene jeg leste. Så klager ikke.

Og hvilken bok likte jeg best i mai?

 
Dalen - Bernard Minier

Sjette bok om Martin Servaz og jeg blir ikke lei av denne serien. Liker mørkheten og alt det dystre Minier serverer. Heller det enn damekrim.

Denne gang havner Servaz i et mystisk sted med mye skog, og fjell. Småstedet inneholder ikke mange innbyggere, men det skjer drap der også, men det er ikke derfor han er der. Midt på natten får han en telefon fra noen han en gang brydde seg om og som han ikke har hørt fra på åtte år. Personen trenger hjelp og ved hjelp av stikkord før de mister kontakt igjen, skjønner Servaz sånn sirka hvor det er. Men han rekker ikke å være der lenge før et drap er skjedd, og på grunn av det møter han en gammel kjenning som jobber med etterforskningen. Servaz selv må holde seg unna, da han er suspendert. Da et nytt drap skjer, gjør det innbgyggerne nervøse og tiden haster fordi Servaz ennå ikke har funnet personen som ringte ham.

Mørk handling og interessante karakterer. Leser mer enn gjerne neste bok.
 
Hele anmeldelsen kan leses her.

De andre bøkene som fikk en femmer i mai, var: Blüchers hemmelighet og Åndenød.

 
Blüchers hemmelighet: Er en grøsser for barn som passer fint som sommerlesing siden handlingen foregår nettopp om sommeren. Den er om Kit og hennes brødre Gustav og Finn som blir med moren deres på hyttetur en helg. Faren deres blir igjen hjemme og de vet ikke hvorfor de er på spontantur. Kit liker seg ikke på hytta fordi hun opplever skremmende og uforklarige ting der, men det virker ikke som om brødrene hennes gjør det.

Deres hyttenabo har tidligere jobbet for CIA og har siden blitt værende der. Det er nesten som om han fremdeles følger med på noe. I vaannet ligger krigsskipet Blücher, og gjennom hyttenaboen får Kit vite at det rare hun opplever, kan stamme fra skipet, men hvordan?

Noe åpenbar for oss voksne, men likevel koselig og lettlest grøsser. 

Hele anmeldelsen kan leses her.

 

Åndenød: Det tok litt tid å komme seg gjennom første hundre sidene på grunn av språket, som var noe magasinaktig. Men det ble bedre etter hvert, både språket og handling. Liker fjellthrillere og vil gjerne lese mer av det.

Den er om en kvinne som er journalist og blogger. Hun heter Cecily Wong og hun har fått sin livs utfordring. Hun er med Charles McVeigh og hans utvalgte team på en spesiell ekspedisjon. De skal bestige Manaslu sammen. Det er bare hvis hun bestiger toppen hun får et intervju med ham. Hvis hun ikke klarer det, har hun mistet alt hun har satset på. Det kan ikke skje.

Hun har ikke mye fjellerfaring tidligere, og samtidig blir hun skeptisk da noen fra det andre teamet dør, og hun oppdager en mystisk mann i nærheten som plystrer, men hun kan ikke se hvem det er. Han forsvinner når hun skal vise basen hans for andre. Flere mystiske ting skjer. Er det trygt å klatre videre?

Mystisk og engasjerende thriller med underlige karakterer. Ikke helt fortrolig med slutten, men det kan man ikke alltid være ...

Anmeldelse kommer.


Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre er:

 

Sykkeleventyret: En sann historie om Ishbel Holmes og hunden Lucy. Ishbel Holmes har besøkt flere land med sin sykkel og sykling er som terapi for henne. I Tyrkia blir turen hennes noe annerledes, da en skadet hund begynner å følge etter henne. Hun kan ikke dra videre med en hund på grunn av mye utstyr, men hunden gir seg ikke. Hun får låne en grønnsakskasse av noen som hun fester på styret. Hunden får navnet Lucy og får sitte der når hun trenger avbrekk. 

De må sykle med farlig trafikk, lite penger og lite mat. Ishbel har bare et mål og det er å sykle Lucy til nærmeste dyrepensjonat, men er det egentlig trygt for henne å være igjen der?

Utfordrende, morsom og sårbar reisebok om et speseielt vennskap.

Hele anmeldelsen kan leses her.

 

Rovhjerte: Svensk bygdekrim som er første bok i en serie. Den er noe rolig, spesielt i begynnelsen. Men den har stemning. Den er om hemmeligheter og svik. Først og fremst er den om Annie som må møte fortidens spøkelser da hun er nødt til å dra fra Stocholm og en svipptur innom Lockne. Hennes mor har rømt fra sykehjemmet og Annie må sjekke om hun får den omsorgen hun trenger før hun kan dra tilbake til Stocholm.

En hendelse fikk Annie til å forlate Lockne og derfor kvier hun seg til å møte fortidens spøkelser, men hun har noen slektninger der hun har fremdeles har kontakt med. Da hennes tremenning Saga forsvinner, føler Annie seg tvunget til å bli værende i Lockne litt lenger, som støtte og hjelp til etterforskningen. Vil Annie være sterk nok til å bli igjen et sted med mange mørke hemmeligheter og konfrontasjoner?

Rolig start og Annie kan være noe forhåndsdømmende, bortsett fra det er dette en god krimdebut.

Anmeldelse kommer.

Bøker som var helt ok:

 

A Head Full of Ghosts: Noe skuffet over denne siden jeg likte The Cabin at the End of the World av samme forfatter så godt. Men A Head Full of Ghosts er ikke dårlig med tanke på at den har en av de beste avslutningene jeg har lest på en god stund. Ble bare ikke fan av fortellerstemmen denne gang.

Det er en noe annerledes eksorsime horror sett fra et barneperspektiv. Storesøsteren Marjorie på fjorten er alvorlig syk, og hun får behandling. Men det ser ikke ut til at det virker. Hun gjør rare ting og sier ting som skremmer resten av familien. Samtidig sliter familien økonomisk. Det hele blir fortalt fra Merrys perspektiv på åtte år som føler seg noe tilsidesatt i det hele.

Gjennom en prest som deres far har jevnlig kontakt med, kommer de i kontakt med et Tv-team som produserer programmet The Possession, og de tror det kan være verdt å prøve. Hverdagen deres blir filmet, og deres nærmiljø har forskjellige meninger om det.

Er storesøsteren virkelig styrt av en demon og hvem er egentlig den syke i familien?

Litke ikke boka helt fordi den var fortalt fra et barneperspektiv og åtteåringen var ingen troverdig åtteåring. Samtidig skjønner jeg at handlingen ikke kunne ha vært fortalt av noen andre. Men som sagt, en av de beste avslutningene jeg har lest, så sånn sett er jeg fornøyd med å ha lest boka. 

Selv om denne ikke ble noen nyfavoritt hos meg, kommer jeg til å lese mer av Tremblay for han kommer med mange interessante konsepter i bøkene sine.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Hei, hyggelig at du fremdeles leser.

 

Bøkene jeg likte minst i mai:

 

En nasjon i sjakk:  Det var heldigvis ikke mange bøker jeg ikke likte. Men det var en bok jeg ikke gikk overens med i det hele tatt og det var En nasjon i sjakk av Johan Høst, best kjent som Johan Høstmælingen fra NRK. 

En thriller med sjakk i fokus og jeg ville lese den nettopp fordi jeg er svært interessert i sjakk. Morsomt konsept, men slapt utført. Det ble for mye komedie for meg i stedet for thriller. Klarte ikke helt å ta boka alvorlig. 

Den er om statsminister og en av livvaktene hans som forsvinner, men så fraktet tilbake på en spesiell måte med hver sin bombe på seg. PST og regjeringen må samarbeide når de skal spille et sjakkparti med terroristen. For hver brikke de taper, mister noen livet og de vet aldri hvem neste offer er. Det er de nødt til å prøve og finne ut av selv. De får tak i en sjakkprofesjonell til å hjelpe seg, men hjelper det?

Spenndende med thriller med sjakk som plot, men det ble for mye røverhistorie for meg, og det er jeg ikke noe særlig glad i å lese. Det ble vel tørt å komme seg gjennom  over fire hundre sidene.

Hele anmeldelsen kan leses her.

 

Det ble noen filmer i mai, både gamle og moderne:

 

 

The Demon's Child (2022)

The House of Purgatory (2016)

Scream 4 (2011)

The Caretaker (2016)

Warnings (2019)

Animosity (2013)

I'm Dreaming of a White Doomsday (2017)

Lake Artifact (2019)

The Nun (2005)

Asburn Waters (2019)

Mary (2021)

Wrong Turn (2003)

Abandoned Souls (2010)

Jason Takes Manhattan (1989)

The Mill (2008)

The House on Haunted Hill (1959)

 


Wrong Turn 2: Dead End (2007)

Unhinged (2017)

The Stepfather (1987)

Ringu (1998)

The Dawn (2006)

Silent Night, Deadly Night (1984)

The Terror (1963)

Silent Night, Deadly Night 2 (1987)

Bloody Birthday (1981)

Wrong Turn 3: Left for Dead (2009)

Satan's School for Girls (1973)

What Ever Happened to Baby Jane? (1991) Remake

Terror in the Wax Museum (1973)

The Grim Reaper (1980)
 
 
Serier sett:
 
Kamp Culinaris sesong 5
The Real Housewives of Beverly Hills sesong 11 
 
I seks uker fulgte jeg også med på rettsaken med Johnny Depp og Amber Heard. Er ingen fan av noen av dem, men er interessert i rettssaker generelt, og synes at det er en spennende prosess. Dagene varte mellom 8 og 10 timer, og jeg kjedet meg ikke i et sekund en gang, noe som er godt gjort.
 
Synes det er synd at Neve Campbell ikke skal være med i Scream filmene mer. Wes Craven regisserte de fire første filmene og døde i 2015, og hun velger å avlsutte etter fem Scream filmer. Scream filmene blir ikke det samme uten de to.  

Ryggperspektiv av bøkene:
 



Gjorde ikke spesielt mye i mai og håper at juni blir mer produktiv når det gjelder bokfronten. Leser jo hver dag, men er ikke den som leser fra morgen til kveld. Jeg liker å bryte opp dagene med forskjellige hobbyer så det ikke blir så monotont. God sommer. 🌞 Selv venter jeg på høsten og mørketiden. 😈

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar