1. januar 2021

Helgelektyre(367)

Reklame: Inneholder eksemplar fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
House of Leaves of Mark Z Danielewski, En verden av verdener av Kerby Rosanes og Historier fra Midnattsmaskeraden av Hanna Karlzon, er fra egen boksamlingDen nye jenta - Daniel Silva

Tusenårsriket - Tonny Gulløv

Nattsangeren - Johanna Mo

 

Godt nyttår. 🎉

 

Onsdag leste jeg ut denne:

Tre menn til Vilma - Gudrun Skretting

Brukte kanskje unødvending lang tid på å lese ferdig denne, men grunnen er at jeg klarte ikke å engajsere meg helt. Har full forståelse hvorfor denne er høyt elsket og at mange forelsket seg i historien, men det var bare ikke helt min type humor eller fortellerstemme denne gang. Jeg likte deler av historien og noen av karakterene, men syntes fortellerstemmen ble noe heseblesende, og liker ikke forklaringer i parentes når det egentlig ikke er nødvendig.

Dette er en bok som tar opp temaet ensomhet, men med humor og varme. Den er som tittelen sier, om Vilma som er vant til å være alene. Hun er trettifem år gammel, men holder seg for det meste for seg selv. Hun har sin jobb som pianolærer, men ellers er hun ikke spesielt sosial, men når hun leser om hvor dødelig ensomhet kan være, har hun på en måte et ønske å gjøre noe med det. Hun får et uventet besøk av presten og en annen mann på hennes dør, for å fortelle at hennes far er død, og de er der for å gi henne mange brev som faren hennes har etterlatt til henne. Faren hennes har hun aldri møtt eller kjent. Hun har ikke hatt så mange i livet sitt. Vil hun lese brevene i det hele tatt, og vil hun nå få anledning til å møte flere mennesker, og være mer villig til å slippe andre inn i hennes liv?

Som sagt, historien hadde noen gode partier, men det tok lang tid før det ble noe morsomt og spennende. Boka ble for langdryg og stor når humoren ikke helt falt i smak. Tenkte å lese flere julebøker i år, men holder meg til en julebok pr. år. Har fått en del i år og synes ikke det gjør noe å lese en bok senere istedet for samme år som den ble utgitt. Bøker går ikke ut på dato.
 
Mandag begynte jeg å lese en ny bok og det er Den nye jenta av Daniel Silva. Har hørt navnet før, men ikke lest noe av ham tidligere. Den var litt vrien i begynnelsen for dette er en bok som skifter sted veldig ofte, men man venner seg til slutt til det. Deler av historien er i USA, men det meste foregår i store deler av Europa. Har ikke lest mange spionthrillere tidligere og trodde det ikke var noe for meg. Har ikke spesielt sansen for James Bond. Liker musikken fra filmene bedre enn selve filmene. Så trodde ikke at dette var en bok for meg, men det går raskt unna når man blir vant til at det hopper fra sted til sted.
 
Den er om Reema som er under falsk identitet for å gå på skole hvor flere elever fra ulike nasjoner går. Det er bare noen få som vet hennes egentlige identitet og at hun er datter av den saudiske kronprinsen. Kronprinsen har fått hard kritikk på grunn av at han vil forandre mye på religionen og en del annet. Han er også kjent for å gå drastisk til verks når noen gjør noe han ikke liker, eller opplever motgang. På vei hjem fra skolen en dag, blir hun kidnappet til tross for at hun har anonyme livvakter rundt seg, som kjører til og fra skolen. Hva er det kidnapperne vil? Krever de løsepenger eller noe mer?

Spenennde så langt med stort persongalleri, hopping fra sted til sted og mye som skjer. Liker den bedre enn forventet.

En bok jeg har lest i en ukestid siden den er noe stor, og det er Tusenårsriket. Foretrekker store bøker fremfor de små, for opplever små og tynne bøker ofte som tunge å komme seg gjennom i motsetning til store bøker. Den er om Ulv som er bare fjorten somre og som blir brukt som skipstrell på Havormen. Han kommer egentlig fra en fornem ætt. Hvordan skal han klare å bevise det og få tilbake friheten igjen som han lengter sånn etter? Han vet bare at han kommer ikke til å gi seg uten kamp. En noe voldelig bok med mye action, og Ulv er en hissigpropp. En bok som jeg ikke trodde ville være noe for meg, men noen ganger må man bare utforske likevel. Man vet aldri med bøker.
 
Nattsangeren av Johanna Mo er jeg fortsatt usikker på om jeg liker eller ikke. At noen lever i farens skygge, på godt eller vondt, er jo noe man har lest om mange ganger før. Hanna Dunckers far satt i fengsel for drap, og det er det hun er kjent for, selv om hun er politietterforsker. Hun drar til Öland fra Stockholm for å være på sitt barndomssted. Der blir hun selvfølgelig husket for hva hennes far har gjort. Enda verre blir det når en femten år gammel gutt blir funnet død, og hun må være med og fortelle det til den dødes mor. En hun kjente godt for mange år siden.

En noe treg og typisk krim så langt, men har noen interessante aspekter i seg. Så håper det tar seg opp etter hvert.
 
Ved siden av disse bøkene leser jeg også House of Leaves av Mark Z Danielewski. En bok jeg har vært nysgjerrig på siden 2000, da den ble utgitt. Det er en horror som er skrevet på en litt annerledels måte. I noen sider er det skrevet som spalter, i andre sider er det to tre linjer, på en annen side kan teksten være formet som en sirkel osv. Det er en bok man må vri og vende på mens man leser. Hva den handler om er for tidlig å si. Vil bli bedre kjent med den først. Jeg leser den sammen med en annen bokblogger.

Usikker på om jeg blir ferdig med noen av bøkene i helga siden alle er på en måte litt store, men neste bok blir uansett Hjertets bakvegg av May Sissel Vadla.

Siden sist helg har jeg fargelagt dette:


Motivet er fra denne boka: 

En verden av verdener - Kerby Rosanes 


 

 

 
Motivene er fra denne boka: 

Historier fra Midnattsmaskaraden - Hanna Karlzon

God helg.

Ukas låt: Phenomenal - Eminem

2 kommentarer:

 1. Godt nyttår Ina!
  Spennende bøker du leser for tiden, og frem til for fem minutter siden så samleste vi Nattsangeren. Jeg er ferdig, og kan love deg at spenningen tar seg opp utover boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nyttår, Tine.

   Håper det er vamere der du er. Her er det småkaldt. =)
   Morsomt at vi samleste uten at jeg visste det, men noen ganger leser man de samme bøkene. Håper du har rett angående Nattsangeren. Har lest den en ukes tid for har prioritert andre bøker mer, og synes de første hundre sidene har vært noe slow. Men gir meg ikke. =)

   Slett