20. mai 2018

Høydeskrekk av Michelle Paver - hvorfor har jeg ikke lest noe av henne før?


    Det er rart at vi sier at fjellet har et "ansikt", når det egentlig bare er en haug av stein og is. Det er som om selv ikke vi europeere kan la være å gi det en personlighet. Betyr det at vi er som sherpaene med deres snødemoner? Er all denne personfiseringen bare en måte å gjøre ting mindre skremmende på? Hvis fjellet har et ansikt, betyr det at det kan høre på fornuft, og hvis vi behandler det med respekt, vil det ikke drepe oss. Alternativet  - som jeg tilfeldigvis tror er sannheten - er at alt bare er tilfeldigheter, og vi spiller hasard med livet vårt.

Michelle Paver er et forfatternavn som har gått meg hus forbi. Noe som er skammelig siden jeg leser mye fra horrorsjangeren. MEN det er aldri for sent til å oppdage nye navn.

I gamle fotspor
Når man har lest og sett mye horror er det ikke mye som skremmer lenger. Man blir så vant til sjangeren at horror blir mer hjemmekoselig enn skremmende. Høydeskrekk var heller ikke en skremmende bok for min del, men det gjorde ikke noe for den hadde rikelig med atmosfære og det er viktig. I Høydeskrekk møter vi lege Stephen Pearce som er med broren sin, Kits og en gruppe fjellklatrere for å bestige Kangchenjunga. Året er 1935, og Stephen og Kits er ikke direkte bestevenner, men de går stort sett godt overens til tross for sine små feider. Sånn er det i fleste søskenforhold, og de skal følge den samme ruten som en tidligere klatrelegende. Stephen føler seg ofte utenfor gruppa av en eller annen grunn, og med på turen har de med sherpaer og en hund. Det negative med sherpaene er at de er svært overtroiske om det meste, og det kan til tider være for mye, men Stephen prøver å ignore det, og nyte turen. Han vil nå toppen mot allle odds. Under klatringen tar de pause på forskjellig baser, og Stephen føler seg ikke trygg på Leir To. Til og med hunden kan merke det, men kan flere merke det, eller er det bare de to? Stephen innbiller seg å se en skikkelse, og til og med atmosfæren er helt annerledes der, og ting forandrer seg når de finner en ryggsekk som tilhørte en fyr som omkom for flere år siden. De merkelige opplevelsene forsterker seg for ham etter funnet av ryggsekken. Har det noe med ryggsekken å gjøre, eller er det bare høydesyke som spiller ham et puss? Er han i ferd med å miste forstanden?

Dette er en kort horrorbok på bare 224 sider, men den rekker å by på mye. Høydeskrekk inneholder en god og realistisk historie til tross for de overnaturlige elementene som dras inn. Hovedpersonen er både spennende og komisk å lese om, og relasjonen hans til de andre er også spennende å lese om i seg selv. Han er utenfor gruppen og merker det godt, likevel prøver han å nå sine ambisjoner, og gjør det som føles rett for ham. Det er jo også vanlig at brødre og søsken ellers har sine feider, både små og store. 

Til å ta og føle på
Dette er ingen skremmende historie i og med at boka er stemplet som spøkelseshistorie, men Paver kan virkelig å skape atmosfære. Hun beskrive værskiftninger, ensomhet og isolasjon veldig bra. Det er nesten som å ta og føle på det. Man kjenner kulda, både fra været og menneskekulde og man føler villrådigheten som hovedpersonen av og til går gjennom. Forholdet mellom hovedpersonen og hunden er også et morsomt tislkudd.

Dette er en god, men kort historie med herlig atmosfære. Det er en god, gammeldags spøkelseshistorie som ikke like ofte blir fortalt, noe som er synd for det er visst psykologiske thrillere med "det store" sjokktwisten som styrer bokbransjen for tiden, virker det som. Jeg liker det også, men av og til kan det bli for mye av det, så dette var en forfriskende pust fra det samme vante. Da mener jeg ikke at historien i seg selv er original eller overraskende, men det var deilig å lese noe annet. Etter denne fikk jeg lyst til å lese mer av Michelle Paver, så Dark Matter er allerede bestilt.

Bakpå:

HIIMALAYA, 1935

Kangchenjunga. Den tredje høyeste toppen på jordkloden.
Den største morderen av dem alle.

Fem engelskmenn setter ut fra Darjeeling, fast bestemt på å erobre den hellige toppen. Men mot kan bare ta dem et stykke på vei - og fjellet er ikke deres eneste fiende.

Ettersom vinden løyer, vokser angsten. Høydesyke. Redslene som kan oppstå i ekstrem høyde. En fortid som kommer for en dag. Og noen ganger, kan ikke engang sannheten redde deg.

.....................................

"Leter du etter en skikkelig spøkelseshistorie? Høydeskrekk er en skummel, overbevisende fortelling om en klatreekspedisjon i Himalaya, der merkelige hendelser på fjellet skaper oppstandelse, angst og panikk."
Good Housekeeping

"En fantastisk stemningsfylt og svært fornøyelig spøkelseshistorie."
Anthony Horowitz

"Pavers beskrivelser av det isolerte og skremmende landskapet skaper en uhyggelig, foruroligende stemning som går under huden på deg."
 Daily Express

Originaltittel: Thin Air
Norsk tittel: Høydeskrekk
Forfatter(e): Michelle Paver
Sjanger: horror
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
224
Forlag: Orion
Norsk forlag: Cappelen Damm
Utgitt:  2016
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest: 06.05. - 09.05. 2018
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 5 Den er ikke akkurat skummel, det er lite som skremmer når man leser mye skrekk, men den hadde mye atmosfære og gode beskrivelser.
Tittel: 5
Passer godt til innholdet, og tittelen gjør en nysgjerrig.
Omslag: 4 Dystert, men liker originalomslaget bedre fordi den er finere.
Baksidetekst: 5 Skjønner ikke hvorfor jeg har lest boka tidligere for til og med baksideteksten er spennende. 
Skrivemåte: 5 Nesten poetisk og veldig realistisk. Svært gode karakterbeskrivelser og hvordan hun beskriver isolasjon og ensomhet på er nesten til å ta og føle på. Det er nesten som å være på fjellet selv.
Favorittkarakter: Hovedkarakteren. Man blir kjent med flere sider av ham, og han har masse selvironi. Dette er skrekk, men han har mange komiske, på nesten grensen til sarkastiske tanker.
Slutten: 5 En av de bedre avslutningen jeg har lest i de siste som også passer godt til historien.
Høydepunkt: Stemningsfull selv om boka ikke er skremmende og byr på en spennende handling. Man blir også nysgjerrig på flere av karakterene. Jeg fikk også lyst til å lese mer av Michelle Paver.
Lavpunkt: Boka er veldig kort og kunne ha tenkt meg mer.
Terningkast: 5
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


2 kommentarer:

  1. Denne må jeg prøve å få tak i, hørtes veldig bra ut :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Anbefales! Den er både stemningsfull og underholdende. =)

      Slett