18. juli 2017

Skinnet bedrar av Agnes Lovise Matre - en kriminell vending


Lensmannen stilte seg i døråpningen inn til Susanne Hausos kontor. Thomas sto like bak ham. I utgangspunktet skulle turen på politistasjonen i dag være et kort besøk for å vise gutten arbeidsplassen, og la de andre få hilse på ham.
    - Vi har en forsvunnet gutt på seks år. Naboen min, Ina Gulliksen, ringte nå nettopp.
    Susanne kikket opp fra det hun holdt på med.
    - Forsvunnet? Hvordan?

En spennende retning.

Noen barn får for mye ansvar
Lille Anders forsvinner på morgenkvisten i Øystese. Handlingen foregår i 2015 og storesøsteren hans, Ina får skylda, spesielt av faren. Når faren er hjemme fra jobb, bryr han seg mer om flaska enn sine egne barn. Moren deres er ute av bilde og har vært det lenge. Tolvårige Ina er den som sitter hjemme med ansvaret, både for faren og lillebroren, Anders. Hun prøver så godt hun kan å holde familien samlet uansett hvor mye kjeft hun får. Hun og Anders har alltid hatt et godt forhold til Bengt som bor i strøket. Han er lensmann og da det blir for mye for Ina, selv om hun prøver å være den sterkeste, kontakter hun Bengt. Hun vil ha ham på saken angående lillebroren sin, selv om Bengt egentlig har sommerferie. Lensmann Bengt Alvsaker har sine egne problemer da det er planlagt et besøk av hans sønn som han aldri før har møtt. Han må prøve så godt han kan å skape et bånd til sin egen sønn, og samtidig prøve å finne seks år gammel gutt som er sporløst forsvunnet.

Dette er tredje bok av Agnes Lovise Matre. Før har hun skrevet romaner og nå tar hun en kriminell vending, noe som fungerer veldig bra. Dette er en frittstående oppfølger til Kledd naken. Skinnet bedrar kan fint leses som enkeltstående, men hvis du har planer om å lese Kledd naken, råder jeg deg heller å lese Kledd naken først, da Skinnet bedrar inneholder en spoiler.

Idyllisk bygd rammes av en dyster sak
Skinnet bedrar er en svært stødig kriminalroman som består av et troverdig persongalleri, som også er lett å se for seg. Skinnet bedrar inneholder også en spennende historie og gode miljøbeskrivelser. Det er lett å tro at vakre steder, spesielt små tettsteder er trygge steder der det ikke skjer noe forferdelig, men det kan også ramme idylliske steder. Man må ikke la seg lure. Det kan skje noe når som helst og hvor som helst. Man har bare lett for å glemme det, spesielt når man befinner seg i vakre omgivelser.

Selve historien er ikke særlig original. Det er en type krimhistorie man har lest "mange ganger før" og dermed bringer ikke boka noe nytt i sjangeren, og det skal jo godt gjøres. Det boka vinnner på er korte og effektive kapitler som gir leseren en fin og jevn flyt, man vil gjerne lese noen kapitler til før man tar seg en pause fra lesingen, og man får også sympati for mange i persongalleriet. De er veldig menneskeliggjorte, og man blir kjent med deres gode og mindre gode sider. Alle mennesker har sine svakheter, og likevel gjør man så godt man kan. 

Skinnet bedrar er ingen minnerik leseopplevelse som hjemsøker en lenge etterpå, men Matre gir et godt førsteinntrykk som fersking innen krimsjangeren. Til tross for at boka ikke fører noe nytt, er det spennende lesing og lesingen går nesten av seg selv. Man vil stadig vite hva som skjer for å se om man har rett eller ikke. Man er nysgherrig fra start til slutt og det får hun et pluss for.

Bakpå:

DET ER VARM SOMMER VED DEN
BLIKKSTILLE HARDANGERFJORDEN.
Foglefonna lyser hvit i det fjerne, morellene er i ferd med å modnes. En tidlig søndag formiddag blir seksårige Anders observert gående i pysjbukse langs hovedveien. Det er det siste noe ser av ham

Likevel meldes ikke Anders savnet før dagen etter, og da er det storesøsteren, tolvårige Ina, som ringer lennsmannskontoret.

Den forsvunne lille gutten setter hele Hardanger-bygda Øystese på hodet, og lensmann Bengt Alvsaker på utsette ferien - den ferieuka han skulle bryke på å møte sin egen sønn for første gang. I den gigantiske leteaksjonen og etterforskningen som følger, avdekkes bygdas skyggesider og hemmeligheter. Hemmeligheter som altfor mange har grunn til å holde skjult.

Originaltittel: Skinnet bedrar
Forfatter(e)Agnes Lovise Matre
Sjanger: krim
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
352
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest:
27.06. - 03.07. 2017
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 Interessant og drivende plot.
Tittel: 5
Passer godt til innholdet, men ikke spesielt originalt.
Omslag: 5 Både vakkert og skremmende.
Baksidetekst: 4 Ikke for langt som baksidetekst ofte bruker å være, og heldigvis ikke noe avslørende.
Skrivemåte: 5 Ekte og rett på sak. Hun tar ikke mange sidevendinger med altfor mange beskrivelser om det ene og det andre. Hun har en saklig og ekte skrivemåte. Her er det ingen overdrivelser.
Favorittkarakter: Bengt Alvsaker. En stødig kar som gjør så godt han kan. Fikk også sansen for politistudenten Lars som gjerne vil vise andre hva han er god for. 
Slutten: 3 Mer eller mindre som forventet.
Høydepunkt: Korte og effektive kapitler. Spennende historie og holder på nysgjerrigheten selv under midtpartiet.
Lavpunkt:4 En helt grei avslutning, hverken mer eller mindre.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar