20. juli 2017

In a Dark, Dark Wood av Ruth Ware - fiffig og underholdende thriller


'Are there any neighbours?' Tom wanted to know.
   'Oh yes. There's a little cluster of houses about a mile through the forest that way.' She pointed. 'And a farm down the valley.'
    'You know -' I was thinking aloud '- what really creeps me out isn't the footprints - or not as such. It's the fact that if it hadn't have been for the snow, we'd never have known.'
    We looked out, contemplating the unbroken white carpet across the path to the forest. My own steps from the run that morning had been filled in, and now you would never have known a human foot had passed. For a long moment we all stood in silence, thinking about the fact, thinking about all the times we couldd have been observed, completely unaware.

Bør man gjenoppta kontakten med spøkelser fra fortiden?

Nora er forfatter og har sine rutiner.  Det er det som holder henne i gang. Ellers lever hun et meget ensomt liv og sysler med sitt. Hun blir dermed overrasket da hun en dag får en uventet mail av en kvinne som skal arrangere et udrikninslag for Clare. Clare som en gang var bestevenninen til Nora. Nora er usikker på om hvorfor hun får denne invitasjonenn da hun ikke har sett Clare de siste ti årene, og burde hun takke ja til invitasjonen? Hun bestemmer seg for å dra da det er lenge siden hun har sett Clare. Kanksje de kan ta opp tråden igjen og bli gode venner som før. Utdrikningslaget skal foregå en hel helg og den tilbringes i et hus i skogen der det er dårlig dekning.

Ja til en sjanse til
I fjor leste jeg The Woman in Cabin 10 av samme forfatter og den likte jeg ikke noe særlig. Stort sett alt med den boka irriterte meg. Jeg liker å gi forfattere flere sjanser. Jeg leser som regel to eller tre bøker før jeg avgjør om den og den forfatteren er noe for meg eller ikke. Noen ganger lønner deg seg, andre ganger ikke. Denne gangen lønnet det seg da jeg likte denne noen hakk bedre. In a Dark, Dark Wood har en mye bedre historie, og fascinerende persongalleri. Historien tar stadig nye vendinger og den har en fin flyt slik at man vil hele tiden lese mer. Det er noe i undertonen som pirrer nysgjerrigheten. Man bare venter på hva det er som ulmer.

Dette er selvsagt ingen stor litteratur og det er heller ikke meningen. In a Dark, Dark Wood er heller en thriller med mye underholdning og spenning. Den er også stereotypisk, men i denne sammenhengen fungerer det. Hvor typisk er det ikke i en horrorsjanger at man befinner seg i et hus langt ute i skogen med dårlig dekning? Historien hadde ikke vært det samme om utdrikninslaget hadde funnet sted på et luksuriøst hotell eller i Ibiza. Det ville ikke ha hatt samme effekt, og det ville ha vært på en måte feil setting. Av og til er det lov å være litt stereotypisk. Dette er riktignok ikke horror, men du skjønner hva jeg mener. Thrillere kan av og til bevege seg litt i grenseland med horrorsjangeren, bruke noen av de samme elementene.

Mystisk og fascinerende hovedperson
Det mest interessante var å lese om hovedpersoen Nora. Hun var i et forhold for ti år siden, men har ennå ikke kommet over det. Han er fremdeles i tankene hennes og hun lever ikke et fritt liv av den grunn. Bruddet har hele tiden holdt henne tilbake og "hemmet" henne på et vis. Hun klarer ikke å komme over ham, og man blir veldig nysgjerrig på dette forholdet, og hvorfor hun tar det så tungt etter så mange år. En annen figur som også var svært spennende å lese om er Flo, hun som arrangerer Clares utdrikningslag. Hun virker noe frynsete, ser veldig opp til Clare og prøver å gjøre alt perfekt. Persongalleriet består av så mange forskjellige personligheter at det er nesten vanskelig å forestille seg dem under samme tak. Vi har hun skeptiske, den paranoide, moroklumpen, den sarkastiske, den saklige, så her er litt av en sammenblanding av forskjellige personligheter som er stuet sammen.

Ruth Ware imponerte meg ikke medThe Woman in Cabin 10, og imponerte meg heller ikke med In a Dark, Dark Wood. Men det var befriende å lese en thriller som tar for seg nåtiden istedet for å skrape opp en cold case som skjedde for tyve eller tretti år siden. Jeg liker den type thrillere også, men det har vært vel mye av det for tiden, så det var en liten lettelse å lese en thriller som tar for seg en bestemt periode, istedet for å hoppe frem og tilbake i tid. En fiffig og underholdende thriller å få med seg. Det eneste som skuffet meg var avslutningen som var vel forutsigbar. Det er jo godt å ha rett også, det er ikke det, men savner å bli overrasket. For all del; konseptet er fiffig og svært underholdende, så det er langt i fra bortkastet. Likte den mye bedre ennThe Woman in Cabin 10.

Bakpå:

in a 
dark, dark wood

Nora hasn't seen Clare for ten years. Not since Nora walked out of school one day
and never went back.

there was a 
dark, dark house

Until, out of the blue, an invitation to
Clare's hen do arrives. Is this a chance for
Nora to finally put her past behind her?

and in the 
dark, dark house
there was a 
dark, dark room

But something goes wrong. Very wrong.

and in the
dark, dark room...

Some things can't stay secret for ever.

Originaltittel: In a Dark, Dark Wood
Norsk tittel: I en mørk, mørk skog
Forfatter(e): Ruth Ware
Sjanger: thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
338
Forlag: Harvill Secker
Norsk forlag: Gyldendal
Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Innbundet) 
Lest: 27.06. - 08.07. 2017
Kilde:
fra egen boksamling
Plot:
4 Ikke særlig originalt eller noe nytt, men underholdende og holder lesenivået oppe.
Tittel: 5 Egentlig det som fikk meg til å kjøpe boka. Det vekker en mystikk og en nysgjerrighet.
Omslag: 5 Vakkert, men hadde vært bedre uten kvinne som viser ryggen til for det er veldig oppbrukt i mange omslag fra mange sjangere. Hadde vært mye finere uten.
Baksidetekst: 4
Gjort på en artig måte og man får veldig lyst til å lese boka.
Skrivemåte: 4 Givende. Inneholder korte kapitler og har en fin flyt hele veien. Her er det ikke mange dødpunkter og man må hele tiden lese videre.
Favorittkarakter:
Nora. Hun har en mystikk over seg som man blir dratt mot. Har også sansen for Nina som har en god del sarkasme i seg.
Slutten: 3 Blir som forventet og sitter ikke igjen med hakeslep, noe jeg virkelig savner. Det er en god slutt, men ikke overraskende for min del.
Høydepunkt:
Høyt lesetempo. Lesingen går nesten av seg selv. Fascinerende persongalleri, sært og interessant konsept, og alltid noe som skjer.
Lavpunkt: Litt blandede følelser angående slutten. Det ble som forventet, men samtidig er det en god avslutning egentlig. Bare savner at thrillere overrasker meg da det er lenge siden sist.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar