14. januar 2017

Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2016

Det var ikke mange bøker som skilte seg ut i 2016. I dette innlegget har jeg ikke med bare bøker som ble utgitt i 2016, men dette er utvalg av bøker jeg generelt leste i 2016. Jeg tar med fem bøker jeg likte best og fem som skuffet.

I fjor leste jeg 97 bøker så jeg klarte ikke 100 bøker utfordringen (So close but yet so far ... Shit au), men jeg leste 18391 sider til sammen. Jeg har ikke nådd 100 bøker i året målet siden 2014, da med 102 bøker (og det er et mål jeg har gått etter siden 2010). Jeg leste i det minste fem bøker mer enn i 2015. Jeg kunne ha nådd målet hvis jeg leste tynne bøker mot slutten bare for å rase gjennom, men det blir for dumt, og jeg vil ikke at livet skal bare bestå av bøker. Så jeg får bare prøve igjen i år. Det er den eneste leseutfordringen/lesemålet jeg har. Det er greit å ha minst et mål å gå etter.

Ellers er det ikke så mye å oppsummere om 2016 for Helen Mirren gjør det så fint i videoen nedenfor. Engelsk humor på sitt beste:) Engelsk humor er mye bedre enn norsk humor fordi engelsk humor har veldig tørr og sarkastisk humor. Norsk humor er ikke morsomt en gang.




De beste bøkene jeg leste i 2016, og som gjorde mest inntrykk:

 The Dark Tower 1 (The Gunslinger) - Stephen King

Første bok i The Dark Tower serien av min forfatterhelt, Stephen King. Den har den beste første setningen jeg har lest på lenge i en bok og det er en sterk førstebok generelt. Dette er nok ikke en bok eller en serie for alle da den er litt sær og mange sjangere er blandet sammen, men jeg synes at denne serien er magisk så langt. Holder på med bok fire av åtte i serien. Serien handler om Roland the Last Gunslinger som er på desperat jakt etter "Man in Black" og det mørke tårn. Underveis møter han på mange farer og utfordringer. Jeg leser denne serien sammen med en annen bokblogger, og vi er like begeistret. 

Hele anmeldelsen av The Gunslinger kan leses her.

Rosemary's Baby - Ira Levin

En av de beste horrorbøkene jeg har lest på lenge og i år fyller den 50 år. Den holder seg bra:)

De fleste har nok sett filmatiseringen. Boka er om ekteparet Rosemary og Guy Woodhouse som er på utikk etter et nytt sted å bo og de finner en leilighet i en gammel bygning. Der har det skjedd underlige ting tidligere og  bærer på en dyster historie. De blir kjent med et annet, eldre par fra samme etasje og Rosemary merker at alt ikke er som det skal da hun blir gravid. Hun blir skikkelig dårlig og hun har en følelse av at ikke alt er som det skal være. Denne boka leste jeg sammen med samme bokblogger som jeg leser The Dark Tower serien med, og vi likte denne boka svært godt begge to. Jeg skrev også et innlegg hvor jeg sammenlignet boka og filmen: Rosemary's Baby (bok vs film)

Hele anmeldelsen av Rosemary's Baby kan leses her.

Alltid Alice - Lisa Geonva

Dette er en bok som jeg hadde hatt stående lenge ulest i en av hyllene mine og i fjor så jeg bestemte meg for å lese den, spesielt siden den også allerede er filmatisert. Først var jeg redd for at det var ren chick - lit, en sjanger jeg ikke er så fryktelig glad i. Det er noen gode chick - lit bøker der ute, men det er ikke mange, men heldigvis var ikke dette damelitteratur som jeg hadde fryktet. Jeg liker noen damelitteraturbøker, men det er ikke mange som har imponert for å si det sånn. 

Dette er en ren roman om det å leve med sykdom, i dette tilfellet Alzheimers sykdom. Det kan kanskje bli litt vel mye sykdomssnakk for noen, men den gir et godt innblikk i hvordan det er å leve med det og for de pårørende, spesielt når man blir rammet av det i en ung alder. Dette er en bok om identitet. At man vil bli husket for den man er, ikke på grunn av sykdom. En god bok som er vel verdt å få med seg, også filmen med Julianne Moore og Alec Baldwin i hovedrollene.

Jeg liker boka og filmens fokus på at de som er rammet av sykdom, ikke vil bli sett på som en sykdom, men som ett menneske, den man egentlig er. Merkelapper er ikke akseptabelt.

Hele anmeldelsen av Alltid Alice kan leses her.

Everest - Odd Harald Hauge

Everest var en bok jeg leste veldig tidlig i fjor, og hvem lar seg ikke fascinere seg av Mount Everest? Dette er riktignok ikke en faktabok, men en spenningsbok om eventyrer Martin som blir sponset av Audi til å nå toppen av Mount Everest, og det er ikke bare høyden han må passe seg for. Endelig en thriller som hadde thrillerfaktor og det er sjeldent. Jeg vil helst ikke røpe mer om boka. Les den heller!

Hele anmeldelsen av Everest kan leses her.

Helter Skelter (The Shocking Story of the Manson Murders) - Vincent Bugliosi & Curt Gentry

Litt morsomt at Charles Manson blir omtalt som en av verdens verste seriemordere når han ikke en gang har myrdet noen, som vi fleste allerede vet. Han har aldri drept noen, men han fikk familien hans (altså, hans sekt til å gjøre det) og som gjorde alt han ba dem om å gjøre. Han er en liten mann med stor påvirkningskraft, så det gjør ham ikke mindre skyldig. Denne boka forteller om ofrene, hvem de var og hva slags liv de levde og mye om Manson og hans sekt. Boka tar også opp politiets tabber og ting de overså. Hvor regissør Roman Polanski var og hvordan han reagerte da han fikk vite at hans kjære skuespillerkone, Sharon Tate (som også var gravid) var ett av ofrene, og mye mer. En interessant true crime bok som tar for seg alle vinkler fra Manson mordene. Jeg har lest en annen true crime bok tidligere (om en annen mordsak): Med kaldt blod av Truman Capote, så flere true crime bøker skal leses.

Jeg har dessverre ikke skrevet anmeldelse av denne ennå, men det blir. Er bare litt usikker på når det blir.

PS: Leste i forrige uke i VG at Charles Manson er for tiden alvorlig syk.


Bøkene som skuffet mest i 2016: 

Fjellets skygge - Gregory David Roberts

En av de store skuffelsene jeg leste i fjor for dette er en frittstående oppfølger av Shantaram som jeg falt pladask for i 2011, og det er ikke mange bøker jeg faller pladask for, for å være helt ærlig. Så det var med den skrekkblandet fryd jeg leste denne frittstående oppfølgeren. Dessverre prøver forfatteren for hardt og Fjellets skygge blir bare en blek kopi av Shantaram. Jeg var glad han endelig ga ut en ny bok, men kjempekjipt at det ikke holdt mål når man vet at forfatteren kan mye bedre enn dette.


Hele anmeldelsen av Fjellets skygge kan leses her.


Jeg gir deg sola - Jandy Nelson

En av bøkene som ble mye omtalt av booktubere. Av og til leser jeg samme bøker som booktubere leser, selv om det er sjeldent jeg har samme lesesmak som dem, men det er lov å prøve seg. Jeg har ikke tenkt å si så mye om hva den handler om, i og med det er unødvendig. Jeg har egentlig ikke lyst til å si så mye om den i det hele tatt, og bare late som jeg ikke har lest den, for jeg var bare lettet over å være ferdig med den. Det var en sånn type bok for meg.

Hele anmeldelsen av Jeg gir deg sola kan leses her.

Fergen - Mats Strandberg

Jeg elsker horror, men det finnes mange undersjangre i horror også. Jeg liker vampyrer, ikke Twilightvampyrer riktignok da de glitrer i sola og forelsker seg i High School jenter. Jeg foretrekker vampyrer som dør av sola og som er av den farlige sorten. Mats Strandberg har tidligere skrevet Engelsfors - trilogien sammen med Sara B. Elfgren som jeg likte kjempegodt, så derfor ville jeg lese denne, men det ble bare ikke helt horrorboka for meg. Den handler om forskjellige type passasjerer om bord i en ferge (så klart), og de er temmelige forskjellige, men de har en ting til felles og det er at de er litt smådeppa. I hvert fall føltes det ut som om de var det da jeg leste boka og underlige ting skjer under fergeturen og det er ikke mange steder å flykte ...

Som sagt så liker jeg horror, men denne horrorboka ble for komisk enn skremmende. Klarte ikke å ta boka helt alvorlig. Det jeg liker best å lese fra horrorsjangeren er hjemsøkte hus og steder, vandrehistorier, spøkelseshistorier og skrekkhistorier. Den type horror. Vampyrer er greit av og til.

Hele anmeldelsen av Fergen kan leses her.


I Am Number Four - Pittacus Lore

En bok som jeg hadde hatt stående lenge i en av bokhyllene mine og som var med i sommerlesingsprosjektet mitt. Jeg så også filmen etter å ha lest boka. Hva som var verst med boka og filmen er jeg ikke sikker på for ingen av delene imponerte, dessverre. Den var så dårlig at jeg gidder ikke å gjenta hva den handler om en gang.

Hele anmeldelsen av I Am Number Four kan leses her.


Mørke hjerter - Hanne Kristin Rohde

Siden jeg ikke har skrevet anmeldelse av boka ennå (det blir, jeg vet bare ikke når) så velger jeg derfor å ikke skrive om boka i dette innlegget og regner med at de fleste har lest boka allerede. Nevner i farta at det var en vanlig politikrim bok som ikke førte til noe nytt i den sjangeren.


Ærverdige nominasjoner som skulle ha vært på plussiden av lista, men som det dessverre ikke ble plass til: Into Thin Air av Jon Krakauer, NOS4A2 av Joe Hill og Sauebondens liv (fortellinger fra den engelske landsbygda) av James Rebanks.

Som sagt var ikke leseåret 2016 veldig mye å skryte av. Det er ikke meningen å være så innmari kresen, men klarer heller ikke å late som om jeg liker en bok jeg ikke liker. Det går bare ikke. Jeg gir heller ikke opp selv om det tar lang tid mellom godbitene. Av og til er det verdt det. Om 2017 blir et bedre leseår er neimen ikke godt å si.

Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2013
Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2014
Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2015

4 kommentarer:

  1. Godt nytt år Ina!
    Everest og Rosemarys baby er det to jeg har lest/sett film av, av disse her, som jeg også likte.
    Fergen har jeg fortsat på vent.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk og i lige måde, Anita:) Håper du har fått lest mye på nyåret:)

      Ja, Everest og Rosemary's Baby er gode bøker til tross for at det er meget forskjellige bøker. De fortjente å komme med på lista, spesielt på plussiden:)

      Håper du gir Fergen en sjanse, for er spent på din mening selv om jeg ikke ble noen fan av den:/ Det ble bare ikke den type horrorbok jeg så for meg:/

      Slett
    2. Takk skal du ha.:)
      Det har blitt lite lesing så langt i år, så mye annet som har tatt oppmerksomheten. Men nå har jeg en uke ferie på Gran Canaria og håper å få lest litt.:) Har med krim og litt underholdningslitteratur ,bl.a. Ja, jeg skal gi Fergen en sjanse, men har den ikke med nå..

      Slett
    3. Skjønner:) Har lest litt hver dag. Noen dager blir det mye, andre lite. Har fullført bare en bok så langt i år, så håper å få lest enda mer i januar. Tar det som det kommer:)

      Kan tenke meg at det er godt med en ukes fri av og til. Håper du får et fint opphold og at været er er bra:) Her snør det.

      Kos deg med reise og bøkene:) Håper på et innblikk når du kommer hjem igjen:) Godt at du gir Fergen en sjanse senere.

      Slett