29. desember 2015

Hellig ku av David Duchovny - satirisk bok med tankevekkende innhold


Ja, vi dreper for å overleve, noen av oss må det, men det er ikke drap slik mennesker gjør det; det gjøres av ren nødvendighet, uten hat eller glede. Vi er ikke overoptimistiske Fabian Stang - kloner. Vi forstår hvorfor reven stjeler egg, vi forstår hauken når han tar en pattegris og dreper den grufullt blant skyene. Det er bare slik det er.

Når en fyr som er mest kjent som Agent Mulder, fra en av de beste TV -seriene, The X-files skriver en bok, så forventer man omtrent at han skal skrive en spenningsbok om konspirasjon, aliens og overnaturlige saker, men nei, han skriver om en ku.

Kua er Elsie. Hun liker godt livet som ku inntil hun en dag nærmer seg huset til bonden og gjennom vinduet ser TV-skjermen til bonden, hvor hun ser hva som skjer med kuer. Hun blir fra seg av forskrekkelse og vil rømme til et sted hvor hun vil få et langt og trygt liv, og dø en naturlig død når den tid kommer, istedet for å slaktes. Men er det mulig å flykte fra en bondegård når man er en ku? I så fall, hvor langt kommer man? Og vil hun finne et sted hvor livet hennes kan være hellig, unngå å bli slaktet?

Skuespiller og nå også forfatter
Som sagt, David Duchovny er mest kjent som den sarkastiske tørrpinnen Agent Mulder i TV – serien The X-Files, og The X- Files er verdens beste TV – serie i mine øyne. TV-Serier jeg virkelig har vært hektet på er The X- Files, Twin Peaks og Buffy The Vampire Slayer. En utdatert liste det der. Jeg vet .... men jeg har også likt moderne tv-serier, men har aldri vært så hekta og avhengig siden de nevnte TV – seriene. Da man satt som limt fast til TV – skjermen. Savner den følelsen når man ser en serie. Har ikke hatt det sånn i den moderne tid siden Invasion (2005), men den fikk bare en sesong fordi selskapet ville satse mer på Lost. Noe som var leit for Invasion var starten på en fantastisk serie som ikke fikk mer sjanser. Men sånn er det.

Men nok om det og tilbake til boka Hellig ku. Da jeg begynte å lese boka håpet jeg at forfatteren ville være like sarkastisk og ufin som rollene Agent Mulder fra The X-Files, og Hank i Californication. At han som forfatter ville beholde den samme vittigheten han er kjent for. Og jeg var også usikker på om dette var en bok for meg fordi jeg har veldig anstrengt forhold til humoristiske bøker, også filmkomedier. Det skal veldig mye til for å få meg til å le. Det er en kunst i seg selv. Men har tidligere gitt humoristiske bøker en sjanse og hvorfor ikke denne også, spesielt siden jeg er fan av forfatteren.

Humor og alvor
Kua Elsie er noe for seg selv. Å forestille seg en ku som vil rømme, helst til et annet land hvor kuer er hellige er komisk i seg selv. Forfatteren har selv vært tidligere veganer, men er nå pescetarian. Det er de som unngår å spise all kjøtt bortsett fra fisk. Selv om dette er en humoristisk bok om en ku som ikke vil bli slaktet, så består historien også av en dose alvor. Forfatteren er ikke ute etter å få alle til å bli veganere, men at dyr burde ha større rettigheter. At dyr er ikke bare dyr, men at dyr er som oss. De føler og har en sjel. Det er det jeg har oppfattet hva han vil med denne satiren. Man skal være snill med dyra så lenge de lever og behandle dem med respekt, noe jeg er enig i for jeg er og blir en dyrevenn. Jeg er riktignok ikke veganer, for jeg er for glad i kjøtt (bortsett fra i jula for da blir man fort lei av det), men selv om jeg har dårlig samvittighet når jeg spiser kjøtt, trøster jeg meg selv at dyret allerede er død.

Selve boka var ikke så humoristisk som jeg hadde håpet den ville bli for som sagt så er jeg ikke den som ler eller drar lett på smilebåndet. Og jeg var litt skuffet over at Duchovny holdt tilbake noe av sarkasmen man er så vant til, men jeg har lovet meg selv å lese boka på originalspråket neste år. For noen bøker er bedre på originalspråket. Når jeg leser bøker av Stephen King så må jeg lese dem på engelsk for jeg synes at han mister den berømte fortellerstemmen sin og det er jeg redd for at det skjedde med Hellig ku også. Oversettelser blir ikke alltid like bra, og jeg er spent på hvordan det er å lese hans bok på originalspråket. Jeg er sikker på at poengene og ironien er mer treffende på engelsk. Av og til funker det bare ikke i oversettelsene og det tror jeg skjedde her.

Hellig ku er en småmorsom historie om dyr på flukt. Når man leser denne boka er man nødt til å legge all fornuft til side og bare late som at det som skjer i boka er virkelig. Noen morsomme episoder var det, men som sagt savnet jeg mye av sarkasmen som forfatteren er så kjent for så jeg skal få med meg originalversjonen også. For all del en fin bok å få med seg hvis du vil ha en lett bok med surrealistisk innhold.

PS: Det irriterer meg at en av oversetterene i forordet skriver Agent Moulder istedet for Agent Mulder ... Jeg har lett for å henge meg opp i slike småting ...

Bakpå:

Elsie Bovary er en temmelig fornøyd ku som bor på en temmelig grei bondegård. Helt til hun en natt sniker seg ut av innhegningen og trasker ned til våningshuset. Gjennom vinduet oppdager hun at bonden ser på en dokumentarfilm om et slakteri. Livet til Elsie blir øyeblikkelig snudd på hodet.

Løsningen blir å rømme. Hun får med seg den gretne grisen Shalom, som nettopp har konvertert til jøde, og Kalle, en beleven kalkun som ikke kan fly, men kan styre mobiltelefonen til gjengen med nebbet. Med stjålne pass og dårlige forkledninger legger de i vei på et fantastisk eventyr, blant annet for å mekle fred i Midtøsten.

Denne satiriske boka er en herlig feelgoodroman du vil humre av fra start til slutt, men den har også en alvorlig undertone som viser at vi trenger mer forståelse og aksept i verden. Som Elsie Bovary selv sier: Vi er alle én. Vi er alle hellige kyr. MØø.


Originaltittel: Holy Cow: A Modern - Day Dairy Tale 
Norsk tittel: Hellig ku 
Forfatter(e): David Duchovny
Sjanger: satire
Målgruppe:
ungdom/voksen
Antall sider:
217
Forlag: Farrar, Straus and Giroux
Norsk forlag: Tigerforlaget
Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Innbundet)
Lest:
29.08. - 03.09. 2015
Kilde:
anmeldelseseksemplar
Plot:
4 (Hadde forventet meg spenningsbok fra en skuespiller som ham, men forfatteren er kjent for sin humor så det ble en satire istedet).
Tittel:
4 (Vekker litt oppsikt og passer godt til omsalget).
Omslag: 3 (Er ikke helt fan av gule omslag så det norske forlaget burde ha beholdt det hvite omslaget istedet. Man trenger ikke sjokkfarger for å fange oppmerksomhet).
Baksidetekst:
3 (Litt usikker på at dette er noe for meg siden jeg er skeptisk til satiriske bøker).
Skrivemåte
:
4 (Savnet mer sarkasme og skal lese originalen for å se om jeg finner mer av det der, hehe).
Favorittkarakter:
Elsie. Hun er noe for seg selv og er ikke redd for å gå egne veier. 
Slutten: 3 (Den er som den er. Litt tam, men grei nok).
Høydepunkt:
David Duchovny har skrevet en bok og noe underholdende var den jo.
Lavpunkt:
Ja takk til mer sarkasme og humor som utfordrer.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


Et intervju med forfatteren:


4 kommentarer:

 1. Ja! Husker jeg til slutt måtte Google Mulder - Fikk bare ikke Moulder til å stemme ;-) Helt okay bok, fin underholdning med passe dose moral.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vel bare jeg som har lett for å henge meg opp i slike filleting. Hehe, men karakternavn skal skrives riktig og jeg er helt enig med deg av din beskrivelse av boka:) Den var helt okay og fin å få med seg. Skal sjekke om den er morsommere og mer spot on på engelsk. Er spent på hvordan han skriver på originalspråket så skal lese originalboka neste år:)

   Slett
 2. Jeg likte også denne boken godt. For meg som digger Mamma Mø, fikk jeg assosiasjoner til henne, men det gjorde ingenting. Enig med deg at omslaget er grusomt. Takk for det gamle Ina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja omslaget er ikke noe å skryte av. Det er for skrikende, så mye kunne ha gjort annerledes. Selv om boka ikke var hysterisk morsom så likte jeg den bedre enn forventet:) Ingen glimrende bok, men helt okay og fin:)

   Slett