12. mai 2015

Påskequiz av Thomas Kolåsæter - quiz for de spesielt interesserte ...

 Hva kalles det i sjakk når kongen og tårnet flytter samtidig og forbi hverandre?
Quiz får meg til å grøsse, samme om det er påskequiz, julequiz eller quiz generelt. Fordi det ordet minner meg på disse "overraskelsesprøvene" vi fikk på skolen av og til da jeg selv var elev for mange år siden, og var jeg forberedt? Nei, for jeg leste aldri til en prøve før i siste liten (gjerne natta før) og da disse quizzene kom som vi ikke visste på forhånd var jeg helt uforberedt, og prøvde å gjette så godt jeg kunne. På merkelig vis så overlevde jeg disse fordømte quizzene ved å gå etter "magefølelsen".

I denne påskequizboka tilbys det variante spørsmål og faktasvar i alle sjangre som andre quizbøker. Quiz selges ikke bare i bokformat for tiden, men også som kort i boks for det virker som det har blitt mer populært enn "vanlige" brettspill. I denne påskequizen finner du spørsmål fra sjangre som; 1980 - tallet, verdenshistorie, teater, norsk politikk, amerikansk sport, dataspill, tegneserier, musikk fra 1960 - tallet, Game of Thrones, hovedsteder, norsk historie, skjønnlitteratur, fra mytologiens verden, kunst, gammel film, brettspill, heavy metal og mye, mye mer. Sjangrene er mange og varierende og boka består av til sammen 2500 spørsmål! Så det finnes quizsjangre i boka for alle i forskjellige målgrupper. Skal dere på en lang og kjedelig biltur, ha en rolig helg på hytta eller tilbringe litt kvalitetstid med familie eller venner en kveld, så er det bedre å underholde med quiz enn å "kvele" hverandre hvis man går lei av hverandre når en dag eller en kveld blir kjedelig. Og det har vel ingenting å si om at tittelen på boka er Påskequiz og spørre hverandre spørsmål fra den boka på denne årstiden. Det er jo en quizbok som generelt kan brukes året rundt.

Dette blir en veldig kort anmeldelse fra meg enn til vanlig siden det å anmelde quizbøker er litt spesielt. Påskequiz er en fin og varierende spørreundersøkelse for alle som er interessert i å bli underholdt og kanskje lære noe nytt. Quizbøker kan jo også brukes som en slags faktabok i seg selv. Selv er jeg ingen quizmenneske, men likevel leste jeg denne boka fra første til siste side akkurat som jeg gjorde med Guinness World  Records 2015 som jeg leste i fjor. Da leste jeg alle rekordene, side opp og side ned, så jeg leser bokstavelig talt alt det jeg kommer over, haha.

Påskequiz er en kjekk bok for både familie og venner, og angående sjangre med spørsmål og fasitsvar er oversiktelig. Personlig er jeg ikke glad i quiz. Syns det er generelt litt kjedelig. Da foretrekker jeg heller brettspill og kortspill istedet. Grei bok for folk som er over gjennomsnittet glad i quiz.
Bakpå:

I Påskequiz byr Thomas Kolåsæter å¨2500 flunkende nye spørsmål til glede for både spørrelystne og vitebegjærlige. Her er det spørsmål om alt fra pølser og politikk til kuriøs kuriosa, skip og båter, Drillos og radioprogrammer. Noen spørsmål er ren  plankekjøring - andre byr på langt hardere motstand. Boken passer med andre ord for alle - både ferskinger og drevne quizzere.

Thomas Kolåsæter fra Trysil er Norges beste quizzer. Han er med på det norske quizlandslaget, som tok sølv i EM i 2011 og bronse i EM i 2009, 2013 0g 2014. Thomas har en fjerdeplass i individuell quiz fra EM i 2012 og har blitt nummer åtte i VM i quiz. Han ble også individuell norgesmester i quiz i 2011, 2012 og 2014. Thomas har levert sin ukentlige spørrespalte til Dagbladet Magasinet siden 2009.
     
Originaltittel: Påskequiz
Forfatter(e): Thomas Kolåsæter
Sjanger:
underholdning, konkurranse, fakta
Målgruppe:
Hele familien
Antall sider:
352
Forlag:
Schibsted

Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Pocket)
Lest:
06.04. - 06.04. 2015
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
2 (For spesielt interesserte som er glad i å bli underholdt med diverse quiz).
Tittel:
3 (Passer jo gått til høytiden da jeg fikk boka og jeg leste den da det var påskehelg).
Omslag:
1 (Passer jo selvfølgelig godt med tanke på påskehøytiden, men personlig er jeg ikke fan av gult. Det blir for glorete).
Baksidetekst:
3 (Frister ikke helt, men leser jo alle bøker jeg får og kjøper. Leser alt det jeg kommer over).
Skrivemåte
:
Kan på en måte ikke vurderes når det bare består av spørsmål og svar ...
Favorittkarakter:
Kan heller ikke dømmes etter konseptet ...
Slutten: Det er ingen slutt i slike bøker ... Naturligvis ...
Høydepunkt:
Spørsmålene er fra mange forskjellige sjangre og boka er oversiktelig med spørsmålene på den ene siden og svarene på baksiden som i de fleste quizbøkene.
Lavpunkt:
Jeg er ikke glad i quiz ... Det er ikke noe for meg ...
Terningkast:
3
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar