18. desember 2014

Guinness World Records 2015 "av" Tore Sand - kanskje for spesielt interesserte

Har du et talent du kan bruke til å sette rekord?
Alle kan sette rekorder, og det er flere måter å gjøre det på nå enn noen gang.
Det er helt gratis, og du kan søke nå på www.guinnesswroldrecords.com. 
Da vi begynte i 1955, kunne rekordholderne bare vises frem i boken, men nå kan du komme på TV, delta på arrangementer eller få forsøket ditt på nettsiden vår.
Det er ingen kødd at jeg leser absolutt alt det jeg kommer over. I denne boka har jeg bokstaveligtalt lest side opp og side ned, til og med alt med små skrift. Jeg har lest alle rekorder av stort og smått fra hele verden.

Forrige uke hadde jeg denne boka som nattlektyre, så i noen netter på rad bladde jeg i denne svære boka og ble kjent med både gamle og nye rekorder. Denne utgaven fyller hele 60 år, og dermed innholder den også noen eldre rekorder for nostalgiens skyld (noen må jo være nostalgiske også).

Noen rekorder visste jeg om fra før, men det var mange nye også og rekordene er satt opp i kategorier på en oversiktelig måte. Man finner i boka rekorder fra verdensrommet, fra dyreriket, kjæledyr, menneskelige rekorder, samlemani og mye, mye mer! Så her er det en bok med noe for alle.

Mine tre favorittrekorder fra denne boka er: lengste direktesendte intervju med journalist Mads A. Andersen og Hans Olav Lahlum som ble sendt på vgtv, i fjor husker jeg, men jeg orket ikke å se hele fordi direktesendingen varte i 30 t 1 min og 44 sek. Så jeg husker jeg så det veldig stykkevis og delt. Lahlum er jo som kjent et vandrende leksikon. Bare spør ham om noe og han har svar på alt, virker det som. En annen rekord fra boka som imponerte meg var: en mann som heter Chayne Hultgren fra Australia som slukte tre sverd under vann på Olympic Park Aquatic Centre i Sydney, Australia i fjor. Og den tredje og siste personen som satte rekord som også er min favoritt er: Chhurium Dolma Sherpa fra Nepal som klatret til toppen på Everest to ganger i samme klatresesong! Er ikke det imponerende, så vet ikke jeg!

Det som irriterer meg mest med denne Guinness rekord boka er at det er veldig rotete oppsatt med bilder i forhold til tekst. Det føles ut som alt er bare kastet på sidene og alt står i hulter til bulter. Det er ikke noe struktur. Jeg er utdannet grafisk designer (sykmeldt og arbeidsledig, riktignok), men jeg vet og har lært mye om hvor viktig det er å plassere tekst i forhold til bilder og i slike bøker er det mye av begge deler. Derfor blir det ekstra viktig at det blir satt opp på en ryddig og oversiktelig måte, men det følte jeg ikke at sidene i denne boka var. Syns mye av det var kaotisk oppsatt. Den eneste ryddigheten de har tatt for seg inni i boka er måten de delte opp kategoriene på, men når det angår bilder og tekst generelt er det så og si kaotisk. Ønsket meg strammere struktur og litt luftigere sider. Alt opplevdes så trangt og rotete.

Som bunos med tanke på at denne utgaven feirer 60 år, er det med en app hvor du kan laste ned for å se på boken og se rekordholderne i 3D. På forskjellige steder i boka er det et 3D symbol som forteller hvor du kan bruke appen. Selv var jeg ikke interessert i å prøve det konseptet for jeg har så lite interesse for apper generelt. De få appene som jeg bruker generelt er spilleapper. Andre apper bryr jeg meg ikke noe om, og jeg følte meg dessverre ikke interessert nok til å prøve denne 3D - appen. Jeg hadde ingen interesse for det.

Boka består av mange fine bilder (spesielt de som er printet i helside) og mange rare rekorder. Man finner ut at folk har mange, sære interesser og man blir kjent med verdensrommet, dyreriket og mennesker på forskjellige måter. En fin bok å bla i med gamle og nye rekorder, men det blir litt kjedelig underveis, for dette er en bok der du vet hva du får og er kanskje for folk som er spesielt interessert i slike ting, det med rekorder og kanskje lære noe nytt i det man er interessert i. Men bortsett fra det er bare slike bøker en lett underholdning og fort glemt når den er lest ferdig. Morsomt at denne type bok har overlevd mange generasjoner, men bortsett fra det, er det nok en bok som er mest interessert for folk som har lyst til å sette en rekord selv eller vil ha noe sært å bla i.
Bakpå:

Jubileumsutgave: 60 år med rekorder.
Del favorittende dine #GWR60
Flere tusen nye rekorder og bilder
  • Les om verdens verste stank
  • Dra på tur med verdens yngste polfarer
  • Hils på verdens mest talentfulle kjæledyr
  • Les om verdens største diamantkupp
                  PLUSS

Tilbakeblikk: Sjekk hvordan rekordene har forandret seg på 60 år
Se hvor høy du er i forhold til verdens høyeste mann noensinne med den kule appen vår
Original tittel: Guinnes World Records 2015
Norsk tittel: Guinness World Records 2015
Forfatter(e): Tore Sand
Sjanger: rekorder, fakta, oppslagsverk
Målgruppe: ungdom/voksen
Antall sider: 255
Forlag: Usikker  
Norsk Forlag: Schibsted
Utgitt: Usikker
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest: 07.12. - 14.12. 2014
Kilde: leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
3 (Man vet hva man får).
Tittel
:
2 (Kan vel egentlig ikke kalle boka noe annet).
Omslag:
4 (Herlige blånyanser).
Baksidetekst:

Persongalleri:
Kan egentlig ikke dømmes utifra at boka består bare av rekorder.
Skrivemåte:
3 (Rotete i forhold til bilder). 
Favorittkarakter: Kan heller ikke dømmes i og med dette er et oppslagsverk.
Slutten: Kan heller ikke dømmes fordi boka ikke har en felles slutt.
Høydepunkt: Noen spennende rekorder var det i noen kategorier. 
Lavpunkt: Litt kjedelig i lengden og veldig rotete.  
Terningkast: 3
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2014

2 kommentarer:

  1. Aww, disse bøkene bringer mange minner! Elsket å lese disse bøkene da jeg gikk på barneskolen, og det var krangel om å få låne bøkene fra biblioteket :D
    - Siri

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg også var flinkere til å bla i slike bøker da jeg var yngre så det var litt nostalgisk:) Det var jo kjekt med bøker som besto av mange bilder da man var yngre:)

      Slett