2. juli 2014

Det vederstyggelige av Jonathan Holt - spennende start på en trilogi!

Liket lå sammensunket i trappen, halvveis nede i vannet, som om offeret hadde prøvd å hale seg opp fra vannet og inn i trygghet i kirken. Det var tidevannets fortjeneste. Vannet var i ferd med å synke ned til brolegningen som vanligvis skilte kirken fra Canale di San Marco. Den dødes antrekk var ikke til å ta feil av, det var klesdrakten til en katolsk prest kledd i svart og gull, klar til messe.
Kan kvinner gjøre det like bra i et mannsdominert yrke som menn?

En kvinne med en prestekappe blir skylt i land ved en kirke i Venezia. Og på kappen til offeret finner etterforskerne noen mystiske symboler som de mener kan ha forbindelser med det okkulte, eller er det bare vill gjetning? Her er det snakk om en bok der det er mye som skjer. Flere saker blander seg inn, blant annet; kvinnehat (saken om kvinner som ikke får bli prester), en nettside (kalt Carnivia) som sprer rykter, menneskehandel og et hjemsøkt, psykiatrisk sykehus som er nedlagt. Hva har alt dette til felles og har det noe til felles i det hele tatt?

Dette var en ukjent bok for meg, men så nysgjerrig som jeg er så klarte jeg selvfølgelig ikke å la være å lese den av den grunn. Dessuten orker jeg ikke å lese bare kjente/populære bøker heller. Plottet virket dystert og spennende, og tenkte at det måtte være noe for meg, selv om jeg var noe skeptisk. Jeg er alltid litt skeptisk når jeg begynner å lese i en bok. Aner ikke hvorfor. Det har alltid vært sånn. Jeg vil nok ikke gi meg selv for store forventninger med en gang. Og noen ganger lønner det seg. I hvert fall gjorde det i dette tilfellet.

Britiske Jonathan Holt skriver i samme gate som Tom Egeland og Dan Brown, nemlig konspirasjonsteori. Her også gjelder det blant annet analyse av hemmelige symboler. Men det Jonathan Holt klarte i motsetning til de to andre forfatterne, var å holde på spenningen hele veien. Jeg sier ikke at jeg ikke liker Tom Egeland og Dan Brown, men har opplevd bøkene deres som litt "tunge", mens Jonathan Holts "Det vederstyggelige" var mye lettere å komme seg gjennom. Ikke på grunn av at den var lettlest. Det er ikke det jeg mener, men han hadde den der spennende undertonen som de to andre forfatterne ikke klarte å holde på underveis. Dermed gikk lesingen fortere og det er en sånn bok som er vanskelig å legge fra seg lenge av gangen, for man er bare nødt til å lese videre for å finne ut om man har rett eller ikke i det som skjer.

Og selv om delvis av plottet var noe forutsigbart for min del, gjorde det ikke noe. Det ble ikke kjedeligere av den grunn for mange av karakterene var spennende å lese om og i motsetning til mange andre bøker jeg leser så likte jeg dem. Karakterene hadde dybde, tæl og var tvers gjennom menneskelige. Det hadde sine styrker og svakheter som oss lesere. Ikke pappfigurer som forsvinner med bakgrunnen.

Beklager at denne bokanmeldelsen er kanskje litt kortere enn det jeg vanligvis skriver og litt diffus, men jeg er livredd for å avsløre altfor mye. Dette er en bok man bare må lese og oppleve uten å vite så mye om på forhånd. Og jeg vil ikke ta fra dere den gleden. Med det vil jeg bare si at Det vederstyggelige er den første boka i en trilogi (Carnivia-trilogien) og jeg må si at jeg er meget interessert i å lese resten av trilogien også! Og jeg håper at denne trilogien blir mer kjent!
Bakpå:

JONATHAN HOLT ER DET NYE STJERNESKUDDET I KRIMSJANGEREN.
HYLLET AV EN SAMLET INTERNATSJONAL BOKBRANSJE!

De hellige trekongersdag feires med spektakulært fyrverkeri i Venezia. Liket av en kvinne ikledt en katolsk prestekappe blir funnet i det iskalde kanalvannet, samtidig som okkulte symboler dukker opp i det vinterkalde Venezia.

Etterforsker Katerina Tapo, en kvinnelig politibetjent i en mannsdominert verden, jakter morderen og finner korrupte forbindelser mellom den katolske kirke, CIA og enda mektigere organisasjoner, forbindelser som ikke tåler dagslys. En katt og mus lek på liv og død, like innviklet og mørk som byens labyrintiske bakgater, begynner. Noen hemmeligheter er aldri ment å komme til overflaten. Spor leder til Carnivia, den virtuelle byen for de totalt anonyme – kontrollert av én mann som ser alt.

Én sannhet vil etterforsker Katerina Tapo lære seg raskt: I en verden der menn har all makt og gamle forbrytelser ikke straffes, vil korrupte krefter fortsette å gjenta sine dødssynder ...

Det vederstyggelige er den første romanen i Carnivia – trilogien, for alle som liker intelligente spenningsromaner.

EKSPLOSIV SPENNING FOR FANS AV STIEG LARSSON, DAN BROWN OG KATE MOSSE!
Original tittel: The Abomination
Norsk tittel: Det vederstyggelige
Forfatter(e): Jonathan Holt
Sjanger: konsperasjonsteori, spenning, thriller, krim
Målgruppe: voksen
Antall sider: 499
Forlag: Harper
Norsk Forlag: Pantagruel
Utgitt: 2013 
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest:
21.06. - 25.06. 2014
Kilde: leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
5 (Spennende og mange delhistorier som fletter seg inn).
Tittel:
5 (Herlig og dystert).
Omslag:
6 (Stilrent og smågrøssende å se på).
Baksidetekst:
5 (Dette må da være spennende).
Persongalleri:
5 (Mange sterke og troverdige karakterer).
Skrivemåte:
6 (Spennende og innlevelsesrikt).
Favorittkarakter: Katerina Tapo. Sterk kvinne som også viser sine svakheter istedet for å dekke over dem. En menneskelig karakter.
Slutten:
4 (Ble litt skuffet, men det skal mye til for å gjøre meg fornøyd når det gjelder avslutninger i en bok).
Høydepunkt:
Karakterene som var både levende og tørste etter nysgjerrighet. Mørkt plot.
Lavpunkt:
Slutten. Syns den ble kanskje litt forhastet.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

8 kommentarer:

 1. Helt enig med deg ang. Brown og Egeland, det blir mye detaljer til tider og det bremser på spenningen. Denne boken høres veldig gøy ut, så den skal jeg se om jeg får tak i. Takk for supert lesetips! Håper du får en super dag. I dag har tykk tåle dekket den blå himmelen vi har sett så lenge, så nå føles alt vanlig igjen her, glad det er ferie på lørdag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var det jeg tenkte på "tunge" bøker angående Brown og Egeland. De blir altfor opphengt i deltajene og diverse forklaringer at det på en måte dreper selve spenningen/suspensen. Det slipper du i Det vederstyggelige.

   Håper virkelig at du leser Det vederstyggelige. Det er en god bok og det er sjeldent jeg sier det. (Er en kresen leser:) Har vært så spennende å se om du hadde likt den boka like godt som jeg eller ikke.

   Her er det sol og veldig varmt allerede akkurat som i går så vi kan godt bytte vær:) Jeg er ingen sommermenneske, så litt tåke og høstaktig vær passer meg bedre. Høsten er jo den beste årstiden.

   Ha en fin dag og en fin ferie når den begynner på lørdag:)

   Slett
 2. Nå det står; hjemsøkt, psykiatrisk sykehus, i beskrivelsen frister det meg til å lese videre :-) Du har skrevet en fin omtale og selvfølgelig skal jeg lese den :-) Du vet, den havner på leselisten og så må jeg bare lese ferdig de bøkene som jeg har plukket ut til ferien, osv. Ikke det. Nå har jeg klart å holde meg til den haugen i snart en måned, så jeg synes jeg er flink. Til vanlig er jeg en meget impulsiv leser, men nå plukker jeg bøker bare fra en haug. Flink jente!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt jobbet, Astrid Terese. Kjenner til problemet at man skal lese boka, men så kommer det andre bøker i veien først, men er imponert over at du klarer å holde deg til din bestemte bunke. Det skal mye disiplin til:) Men håper du en gang får tid til å lese denne. Tror du vil like den:)

   Slett
 3. Skjønner at du ikke ville skrive for mye om den, og det ble jeg også glad over! Ble uansett overbevist om at denne må jeg skaffe meg på et eller annet hvis. Elsker coveret jeg også- det var utrolig spennende :D
  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, coveret er virkelig stilig og litt creepy og baksideteksten var jo lovende. Så vil dere lese en ordentlig thriller/spenningsbok så er det bare å lese. Det er ikke ofte jeg anbefaler bøker for jeg er kresen, men anbefaler virkelig dette.

   Slett
 4. Vet du om de to neste bøkene er kommet ut på norsk? Finner den bare på engelsk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei du, og beklager for sent svar. Jeg gjorde et lite research jeg også, men kunne ikke finne de andre bøkene på norsk jeg heller. Jeg har heller ikke fått noe informasjon om de vil bli oversatt eller ikke. Kanskje den første boka ikke solgte nok til at oppfølgerne ville bli oversatt? Det er synd for den første boka var god. :/

   Slett