2. oktober 2013

Odinsbarn av Siri Pettersen - sterk bok av en ferskis!

Dette var grunnen til at far alltid hadde holdt dem unna folk. Det var ikke bare de ulovlige urtene. Det var frykt. Frykt for hva som skulle skje om noen fant ut hvem hun var. Folk er fare.
      Hirka grøsset. Hun kjente kulde der tårene hadde lagt seg i ansiktet.
En original fantasybok om modighet og finne seg selv.

Hirka er en jente som blir skånet for omverdenen av faren sin fordi hun ikke er som alle andre. Hun mangler hale (ja, du leste riktig) og hun har blitt fortalt at halen hennes ble tatt av ulvene da hun var liten. Hirka har så og si holdt omverdenen på avstand og betraktet andre folk med stor skepsis. Hun har alltid blitt beskyttet av faren sin. Siden Hirka er haleløs blir hun både fryktet og foraktet av andre, gjerne kalt Odinsbarn. Hun hører ikke til denne verdenen, mener de andre. Men selv om Hirka er bare femten vintre gammel og ikke stoler på andre enn sin far, er hun veldig modig og har en kropp og hjerne fullt av mot. Det beviser hun etter en hendelse hvor hun må klare seg selv og et stort eventyr starter hvor elementene er: spenning, eventyr, møte med omverdenen på ordentlig, finne seg selv og kjærlighet.

Siri Pettersen var så gavmild å gi meg denne boka som leseeksemplar mot en ærlig anmeldelse. Det er raust av forfattere å gi bort bøker og det setter jeg stor pris på! Og Odinsbarn virket interessant for min del. Spesielt med tanke på at boka er inspirert av en epoke jeg alltid har hatt interesse for (norrøn tid) og det er alltid forfriskende å lese noe nytt. Ikke har Siri Pettersen bare skrevet boka, men hun har også designet omsalget selv og også bidratt til å lage omslaget til boka Hulder av Tonje Tornes. Et multitalent med andre ord!

Både plottet og karakterene i Odinsbarn er sterkt oppbygd, forfriskende, og forer leseren med det ene levende bildet etter det andre. Det er nesten som å se en film. Så Siri Pettersen er uten tvil en dyktig debutant. Og at dette er første boka i en trilogi gjør hele prosjektet meget spennende. Hva mer vil hun by på? Hva vil skje videre? Hvordan vil alt ende? Det er spennende å lese fantasy blandet med norrøn tid. Det er både originalt og forfriskende. Det er mye av det samme innen fantasy der ute, og føler at denne skiller seg litt ut og det er bare positivt!

Selv om jeg slet litt med begynnelsen om hvem som var hvem på grunn av navnene og forskjellige stedsnavner å sette seg inn i, gikk det etter hvert lettere og boka gikk unna så fort jeg satte meg inn i den. Jeg hadde egentlig planlagt å ha en anmeldelse til denne klar den 9. september da boka ble publisert (hvis jeg husker rett), men det ble bare ikke sånn. Jeg og planlegging går aldri helt overens. Sånn har det alltid vært. Så grunnen til at det tok litt tid å lese ferdig boka var det ikke på grunn av at den var kjedelig (tvert i mot), men noen bøker trenger mer tid enn andre. Av og til er en bok så spennende og god at man vil ta seg tid til den og bare nyte den, og Odinsbarn er en slik bok. Jeg gleder meg til fortsettelsen til Ravneringene - trilogien!
Bakpå:

Ten det p mangle noe alle andre har.
Noe som beviser at du hører til i denne verden.
Noe så viktig, at uten det, er du ingenting.
En pest. En myte. Et menneske.

Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn - en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene.

ODINSBARN ER ORIGINAL FANTASY PÅ NORRØN GRUNN. ET EPISK OPPGJØR MED FREMMEDFRYKT, BLIND TRO OG RETTEN ELLER VILJEN TIL Å LEDE. DET ER DEN FØRSTE AV TRE BØKER OM HIRKA, I SERIEN RAVNERINGENE.
Originaltittel: Odinsbarn
Forfatter(e): Siri Pettersen
Sjanger: norrøn drama, spenning, fantasy
Målgruppe: Ungdom
Antall sider: 621
Norsk Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2013
Min utgave:
2013 (Pocket)
Lest:
13.09. - 01.10. 2013
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
5 (Forfriskende og brutalt. Jeg liker det).
Tittel:
6 (Orginalt og passer utmerket til innholdet).
Omslag:
5 (Vakkert og elegant).
Baksidetekst:
5 (Dette virker som lesestoff for meg).
Persongalleri:
5 (Stort og spennende persongalleri).
Skrivemåte:
5 (Stor innlevelse og veldig beskrivende. Det er ingen problem å se alt for seg).
Favorittkarakter:
Hirka. Hun minner meg mye om meg selv på mange måter.
Slutten:
5 (Ikke noen voldsom cliffhanger, men selvfølgelig er jeg nysgjerrig nok til å lese neste bok i trilogien også).
Høydepunkt:
De brutale scenene og Hirkas væremåte.
Lavpunkt:
Litt vanskelig å komme seg inn i starten med alle de uvante navnene og slikt, men det gikk bedr etter hvert. Tok bare litt tid å sette seg inn i alt i begynnelsen).
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013

4 kommentarer:

 1. Flott anmeldelse, Ina. Denne boka likte jeg også kjempegodt, og jeg gleder meg til fortsettelsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk.
   Og vi er to! Er spent på hva som skal skje videre, men regner med det blir litt ventetid på oppfølgeren. Så vi får være tålmodige:)

   Slett
 2. For en inspirerende anmeldelse! Jeg gleder meg til å lese boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fin tilbakemelding, Birthe, og det er bare å glede seg til boka:) Er spent på hva du også syns om den!

   Slett