6. mars 2010

Håndtering av udøde av John Ajvide Lindqvist - må helst leses med et åpent sinn.

Hun sukket og kikket mot vinduet. Det svevde en ballong i lufta like utenfor. Hun trakk pusten i et gisp. Ballongen var et ansikt. Et oppsvulmet ansikt med to smale sprekker til øyne. Leppene var borte og tennene blottet. Hun stirret forstenet på ansiktet. Nesen var bare et hull midt i en klump av skapaktig, hvitt kjøtt, og det så ut som om ansiktet var lagd av en bolledeig som noen hadde stukket en masse store tenner i.

    En hånd ble lagt mot vinduet. Også den likblek, oppsvulmet.

    Hun skrek så hun fikk dotter i ørene.






Originaltittel: Hanteringen av odöda

Norsk tittel: Håndtering av udøde

Forfatter: John Ajvide Lindqvist

Sjanger: grøsser, humor

Antall sider: 359

Utgitt: 2006 (Innbundet)

Lesetid: 34 dager





Bakpå: “en garantert uvanlig leseropplevelse”

                                     Ane Farsethås, Dagens Næringsliv





I Stockholm våkner hundrevis av nylig avdøde til liv. Felles for dem alle er at de ikke vil annet enn å komme hjem.



John Ajvide Lindqvist, forfatteren av suksessromanen La den rette komme inn, er tilbake med en roman om hvordan vi takler det umulige: De døde kommer tilbake.



Håndtering av udøde er en varm, humoristisk, skrekkinngytende og satirisk fremstilling av et moderne samfunn som definitivt ikke er rustet til å takle dette ekstraordinære fenomenet. En roman som rører ved de store spørsmålene ved det å være menneske, på en måte som bare Lindqvist kan.



Oppsummering: Vi følger flere forskjellige personer som opplever sakte, men sikkert at Stockholm blir snudd på hodet. De døde gjenoppstår og i dette kaoset blir vi kjent med høyst levende som prøver å takle hverdagen etter at en av deres kjære, kommer tilbake etter å ha vært død en stund. Gjennom de levende hovedpersonene, blir vi vitne til hvordan de prøver å takle hverdagen med de døde. Er de døde de samme personene de en gang var, da de var levende eller kommer de tilbake som en helt annen person? Og hvordan tilpasser de levende seg sammen med de gjenoppståtte? Og hvorfor har de døde i det hele tatt gjenoppstått? Det hele blir vevd i en mengder av filosofiske spørsmål om livet etter døden. Blant annet det evige  om det er et liv etter vi dør eller ikke.





Ettertanke: Hva ville du ha gjort hvis en av deres nærmeste gjenoppstår fra de døde? Ville du ha blitt glad eller rett og slett redd? Ville det ha vært trygt å la de levende og de døde få leve sammen eller hadde det blitt katastrofalt?  Det er bare ett av mange spørsmål som dukker opp mens man leser.



Har alltid vært litt skeptisk til John Ajvide Lindqvists bøker. Jeg begynte først å lese La den rette komme inn som jeg aldri fullførte. Mange har sagt bare positive ting om den boken. At den er spennende og umulig å legge i fra seg før den er lest. For meg var det motsatt. Jeg tok mange pauser og syntes at boka var veldig langdryg. Da jeg hadde kommet halvveis, ga jeg opp. Jeg tok meg en pause fra boken for å lese andre bøker jeg heller hadde lyst til å lese og begynte aldri på La den rette komme inn igjen. Jeg gadd rett og slett ikke. For den boka ga meg ikke noe. Jeg ga den mange sjanser før jeg bestemte meg for å ikke tvinge meg gjennom den mer. Det er svært sjelden jeg gir opp en bok, men når jeg opplever en bok som innholdsløs og kjedelig, da er det ikke noen vits i å fortsette. Men så har jeg den regelen at det er frekt å gi opp en forfatter kun etter en bok, for ikke alle forfattere gir ut bra bøker. Bøkene deres går jo som kjent opp og ned. Så jeg bestemte meg for å gi Lindqvist en sjanse til.



Da begynte jeg på Menneskehavn og jeg må si at den boka ga meg mye mer enn La den rette komme inn, selv om Menneskehavn ikke akkurat var den mest originale boka om en mystisk forsvinning jeg har lest, men den var i det minste spennende og ville vite hvordan det ville ende til slutt. Og jeg fant fort ut at Menneskehavn falt bedre i smak. Det ga meg også lyst til å sjekke flere av hans bøker. Selv om jeg hatet La den rette komme inn var jeg glad for at jeg kom over Menneskehavn. Så fikk jeg øye på Håndtering av udøde. Bokcoveret fengslet meg og baksideteksten. Innholdet var lovende og fenget meg. Den var både spennende og morsom. Liker du B - filmer om Zombier fra 80-tallet som jeg gjør (George A Romano - filmer f. eks..) så ser jeg ikke bort i fra at Håndtering av udøde vil falle i smak.



Mens jeg leste, prøvde jeg å forestille selv hvordan det ville ha vært hvis noen nær meg var død og så kommet tilbake igjen. Jeg prøvde å forestille hvordan jeg ville ha reagert og jeg må si at det er helt umulig å forestille seg. Det ville ha vært så rart. Men det er jo også meningen med boka. Leseren får som oppgave å prøve å forestille seg det umulige og det er litt av en oppgave.



Høydepunkt: Endelig en bok om zombier. Det er det alt for få av. Vet noen av dere gode bøker om levende døde/zombier, så gjerne rop ut og jeg vil bli glad. På grunn av denne boken er jeg glad for at jeg ikke ga opp John Ajvide Lindqvist og jeg skal lese flere bøker av ham. Den er spennende, morsom, underholdende og vanvittig. En bok som er verdt å lese om man vil lese om noe som er sprøtt og ulogisk.



Lavpunkt: Noen dødpunkter er det innimellom, men de er heldigvis overkommelige. De dødpunktene dukker sjeldent opp.





Terningkast: 5




















2 kommentarer:

  1. Anonym18:36

    Vet noen av dere gode bøker om levende døde/zombie World War Z av Max Brooks.

    SvarSlett
  2. lesereseren18:38

    Tusen takk! Det er notert. Aldri hørt om boka eller forfatteren, men alltid gøy å utvide horisonten :o)

    SvarSlett