10. november 2008

Skjult Mønster av André Bjeke

Kunne det tenkes at Irene i siste øyeblikk hadde hoppet på en annen vogn? Berg - Meier gikk inn i kupéen igjen; han satte seg ned og ventet. Folk trampet forbi ute i korridoren; det lød bump av kofferter og ryggsekker. Men ingen Irene kom. På det lille kupébordet lå avisen fremdeles oppslått. Det var den hun hadde vært så opptatt av like før ... automatisk rakte Berg-Meier hånden ut efter bladet. En fet overskrift fanget blikket: TRAGISK ULYKKESTILFELLE VED GJENDIN Ung Oslo-dame går utfor stup i tåke


d__d_og_skjult_0.jpg

Originaltittel: Skjult Mønster
Forfatter: André Bjerke alias Bernhard Borge
Sjanger: Psykologisk kriminalroman
Antall sider: 165
Utgitt: For første gang i 1950, men utgaven jeg har er fra 2008
Lesetid: 9 dager


Bakpå: Skjult Mønster begynner med at unge Irene flykter livredd fra toget på vei mot hytta på fjellet. Om bord sitter direktør Bjarne Berg - Meier. Hun søker tilflukt hos studiekameratene i et avsidesliggende hus i skogen. Forgjeves forsøker de å avdekke Irenes hemmelighet, for de frykter at hennes liv står i fare. Men forsøkene gjør ond verre, og Kai Bugge må forsøke å nøste opp trådene før det går riktig ille med Irene.

Dette er som tidligere nevnt i forrige bokanmeldelse at dette er to bøker i en og denne gangen var det Skjult Mønster for tur. Jeg har lest mange bøker av André Bjerke, men av en eller annen grunn ikke fått lest Skjult Mønster før nå. Jeg kan trøste meg med at jeg har i hvert fall lest De dødes tjern, Døde menn går i land og Nattmennesket.

Som det står bakpå handler denne boken om Irene som er på “flukt”. Hun overtales av sin mor å bli med Bjarne Berg - Meier til en hytte på fjellet, men mens hun sitter på toget før den har begynt å gå, fornemmer hun fare. Hun kan ikke bli med. Hun forklarer til Berg - Meier at hun er tørst og at hun bare skal gå og kjøpe seg en solo, men kommer aldri tilbake. I stedet slår hun følge med Jørgen som hun hadde fått øye på, en kamerat fra studenttiden. Irene er 21 år og har lite lyst til å bli boende hos sin mor hun føler seg av en eller annen grunn ikke trygg hos henne, dessuten er det på tide at hun forlater reder. Jørgen tilbyr henne boplass hos ham og noen kamerater som bor et stykke i skogen. Hun kan bo hos dem mot at hun står for husrengjøringen, som hun selvfølgelig skal få betaling for og er sosial. Irene sier ikke nei til det for noen av kameratene hans kjenner hun fra før. Hun er glad for en forandring i livet sitt.

Det viser seg at hun trives svært godt med valget hun tok. At hun gikk av toget og møtte Jørgen. Hun går godt overens med alle i hytta og på kvelden har alle sammen noe de kaller peistimen. Hvor de sitter ved peisen og snakker om alt mellom himmel og jord.

Men både Jørgen og resten av guttene er meget bekymret for Irene. De vet at forholdet mellom henne og moren er noe turbulent, og når moren hennes vil forsone seg med moren, er gutta på vakt, selv om moren til Irene er meget vakker og morsom. De kan ikke forstå hvorfor Irene er sånn på vakt mot henne, men etter hvert skjer det merkelige episoder og samboerne hennes skjønner at de må være på vakt for å beskytte henne.

Ettertanke: André Bjerke var en talentfull forfatter som startet tidlig i tjueårene med å publisere bøker og han var en mester til å blande det overnaturlige med det psykologiske. Denne gangen har han kuttet mye av det overnaturlige og laget en helstøpt psykologisk kriminalroman. Den er leken og genial etter hvert som man leser den og lurer stadig på hva som egentlig skjer. Det er første gangen jeg har lest Skjult Mønster og er glad for at jeg har endelig fått den med meg, for det var vel verdt det.

Høydepunkt: Like genial som eventyret Snehvit og de syv dvergene. Les denne og dere skjønner hva jeg mener.

Lavpunkt: Godt å lese realistiske kriminalromaner i ny og ne, men må innrømme at jeg savnet den overnaturlige delen som Bjerke er så flink til. Og litt tregere i handlingen enn de andre bøkene hans.

Terningkast: 5

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar