15. mars 2023

(Lydbok) På vegne av venner: et essay av Kristopher Schau - en sårbar, men fin liten bok


Kristopher Schau er mest kjent som Tv-personlighet, musiker, radiovert og for en del stunts som har vært en smule kontroversielle. Med På vegne av venner viser han andre sider av seg selv.

En sjarmerende og svært synlig bok
På vegne av venner: et essay ble utgitt i 2009 og husker den var svært synlig på den tiden. Ofte venter jeg med å lese bøker som blir fort og ofte synlig, og heller få dem med meg senere, hvis interessen fremdeles er der. Hørte denne på lydbok mange år etter at boka ble utgitt, og den holder seg godt den dag i dag, da det fremdeles er ofte mye snakk om ensomhet i media. 

Schau var arbeidsledig da han begynte på dette prosjektet, og hadde dermed dårlig råd, så derfor måtte han finne på forskjellige måter å komme tidsnok til disse begravelsene. I begravelsene han møtte opp i, var det enten svært få eller ingen som møtte opp. Han beskriver ensomme liv som ikke har satt spor, men likevel gjør det det gjennom denne boka. 

Liker godt Schaus selvironi blandet med en dose alvor, handlingen har en fin balanse av det, og det er heller ikke bare om ham, men om menneskene han møter underveis i dette prosjektet, og hva slags inntrykk det gir ham. Det var forfriskende å se andre sider enn de rebelske sidene av ham, som man har fått med seg gjennom media oppgjennom årene. I På vegne av venner møter man en medfølende, reflektert og alvorlig Schau som kommer med noen små drypp selvironi i alt det svarte.

Mye ensomhet
Selv om man vet fra før av om at det er mennesker som blir begravet, nesten anonymt på grunn av at de ikke har noen nære, så det er fint at Schau gir dem et ansikt og påminner oss som leser den, at ganske mange er alene. Det er et evigvarende problem.

Dette er en svært kort bok på bare, 91 sider, men så er det jo egentlig et essay som tittelen sier. Lengden var akkurat passe til at Schau fikk frem både et tema som er aktuelt, humor, og en liten bit av hans egen hverdag. En fin liten blanding av alt uten at det mistet fokus, som det ofte gjør når noen nevner seg selv i en bok. Fint tema og en god bok å gruble på i ettertid. 

Spilletid: 1t 25 m

Lydbokinnleser: Anders Ribu


(Fra forlagets hjemmeside):

Vinteren og våren 2009 bestemte Kristopher Schau seg for å gå i kommunale begravelser i Oslo, begravelser som av ulike årsaker tas hånd om av det offentlige:

"Men hva når ikke et eneste menneske er til stede under bisettelsen?

En ting er at klemmene og anekdotene i etterkant uteblir og at ingen sitter der og kjemper med tårene mens presten går gjennom rutinene, men hva er det egentlig som skjer? Skjer det noe? Er det noe? Det er tross alt noen som har gått bort. Et liv har opphørt å eksistere, men ingen er der for å ta avskjed. Er det da noe mer enn bare et stort empatisk sort hull hvor samfunnet er satt til å gjøre sorgen for oss? Der nasjonen tar seg av det praktiske. Og så blir det ikke noe mer enn det igjen. Praktikaliteter.

Det var bare derfor. Jeg ville vite hva dette var
og jeg ville være der."


Originaltittel: På vegne av venner: et essay
Forfatter(e): Kristopher Schau
Sjanger:
Essay, sakprosa
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
91
Forlag:
Forlaget Oktober
Utgitt
: 2009
Min utgave:
2010 (Lydbok)
Lest:
17.08. - 19.07. 2022
Kilde:
Fabel
Plot:  4 Tankevekkende og aktuelt tema.
Tittel
: 5 Treffende og skjønner hva Schau vil frem til.
Omslag: 3
Tja. Det er passende, men ikke akkurat det som var trekkplasteret denne gang.
Baksidetekst: 4 Spennende og aktuelt tema, og kjekt med en litt annerledes baksidetekst.
Skrivemåte: 5 Ingen tvil om at Schau kan å skrive. Det er reflekterende, humoristisk og tankevekkende.
Favorittkarakter: Kan ikke dømmes i en slik bok.
Persongalleri: Kan på en måte ikke dømmes i en slik bok, da det består av ekte mennesker i stedet for karakterer.
Slutten: 3
Beskriver en typisk hverdag, men hadde forventet noe mer med slutten.
Høydepunkt: "Letthørt", vanskelig, men aktuelt tema og Schau byr på seg selv.
Lavpunkt: Kunne ha tenkt meg å lese om flere begravelser og ensomme mennesker siden det ble noe kort, så hadde ikke hatt noe i mot at boka var lenger. Det er et interessant og sårbart tema.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2022 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar