23. januar 2022

Blod er tykkere enn vann av Espen Skjerven - spenning er ikke den store drivkraften denne gang, men mye annet

Eksemplar fra Liv forlag, mot en ærlig anmeldelse

     Vadland nikket. "De hadde flere tidligere, men de flyttet etter at

de fylte 18."

    "Har dere holdt kontakten?"

    "Ja, med noen av dem, men ikke alle."

    "Har det vært noen konflikter mellom fosterbarna og foreldrene

dine?

    "Tror ikke det."

    "Jeg skifter tema", opplyste Tom. "Hvorfor har dere så mange

hunder i fjøset?"


I 2019 debuterte Espen Skjerven som krimforfatter med et brak. To år senere dukket oppfølgeren Blod er tykkere enn vann opp. Etter den tid har han også skiftet forlag, men var det med det samme braket?

Blod er tykkere enn vann er andre bok om Tom Grayston. Tør å påstå at bøkene kan fint kan leses frittstående. Forrige sak blir så vidt nevnt i oppfølgeren, men bare sånn i forbifarten. Man blir godt kjent med Tom Grayston og hans bakgrunn, så det er ikke noe problem. Denne gangen er det en ny sak som det ofte er i krimbøker. 

Denne gang er det om norsk barnevern og som kjent er det en betent sak, for norsk barnevern har fått mye kritikk utenfor våre grenser. Noe Skjerven prøver å gjenskape i hans nyeste bok. Han er tingrettsdommer og har jobbet mye med barnevernsaker selv. Han er en mann som vet mye om det han skriver om. 

En lite snakkesalig mistenkt
I den nyeste boka om Tom Grayston, får Tom ekstra mye å tenke på. Han har fått jobbtilbud hos Kripos, men er usikker på om han skal takke ja eller nei. Han ser ikke barna sine så ofte han ønsker fordi han er travel på jobb og de bor ikke sammen. Denne gang må han og hans gode makker Dagny Stokka bryne seg på et åsted, som blir en komplisert sak enn først antatt, da de ankommer en gård. På gården er det et eldre ektepar som er funnet døde i sitt eget soverom. Sammen har de sønnen Paul og de er fosterforeldre for Bashir og noen andre. Bashir er den eneste som ikke er på gården da etterforskerne ankommer stedet. Det gjør ham til en mistenkt, samt på grunn av andre ting. Problemet er bare at han vil ikke snakke.

Det gir Tom og Dagny ekstra mye arbeid, og gjennom visse undersøkelsler, finner de ut at åstedet er dypere enn ved første øyekast. Desto mer de graver etter ledetråder, finner de ut at gården som granskes, har båret på mange, mørke hemmeligheter. Er en gård bare en gård?

Det er stor forskjell på bøkene Slakt og Blod er tykkere enn vann. Slakt føltes mer amerikanisert på grunn av grusomheter og at den var svært dyster, og Blod er tykkere enn vann er mer realitetskrim som skjer utenfor typiske storbyer. Sånn sett virket det som to helt forskjellige bøker, noe som er meningen også. Skjønner jo at forfattere ikke vil gjenta seg selv ved å etterlige tidligere utgitte bøker.

En roligere, men dypere oppfølger
Innrømmer at Slakt hadde mer spenning og forventning underveis man leste. Blod er tykkere enn vann er noen hakk roligere. Den er mer karakterdrevet og tar for seg mange interessante temaer som dukker opp underveis i etterforskningen. Boka inneholder noe dyreplageri for å advare om det, for det er vanskelig å lese om for oss dyrevenner, men heldigvis er det ikke mye av det. Syntes også det var engasjerende å lese om kulturkræsj og tilpasning. Kunne ha tenkt meg å lese mer om Bashirs forhold til hans biologiske far, Jamal, men skjønner at alt ikke får like mye plass, da krimbøker ofte er begrenset.

Bortsett fra at avslutningen er noe lik hans forrige bok og en noe treg start, er det verdt leseprosessen. For Blod er tykker enn vann, er en stødig og mer enn god nok oppfølger. Er egentlig ikke så hard på skrivefeil, men det er noen delte avnsitt midt i noen setninger her og der som kunne ha vært rettet opp, men vet hvor lett det er med skriveleifer. Det kan skje alle og det ødela heller ikke flyten.

Det er også morsomt å følge forfatterskapet til noen helt fra begynnelsen av. Ja, uten å virke stalkeraktig, da ... For ofte leser man bøker av forfattere som har utgitt flere bøker uten å ha lest alle. Så det er interessant å følge diverse forfatterskap helt fra begynnelsen av til en forandring, og følge med på utviklingen. Er sikker på at Tom Grayston vender tilbake, og kommer nok ikke til å se på hundefor på samme måte igjen ...


(Bakpå):


Fosterforeldrene Ernst og Helga Vadland blir funnet

drept hjemme på gården på Jæren. Da politibetjent

Tom Grayston og makkeren Dagny Stokka ankommer

åstedet, viser det seg at et fosterbarn manger. Hvem er

fosterbarnet, og kan det kobles til drapene? I jakten på

sannheten er ikke fosterbarnet det eneste som bærer

på hemmeligheter.


Blod er tykkere enn vann er den andre krimroma-

nen i serien om politimannen Tom Grayston, etter

krimdebuten Slakt i 2019.


Originaltittel: Blod er tykkere enn vann
Forfatter(e): Espen Skjerven
Sjanger:
Krim
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
389
Forlag:
Liv Forlag
Utgitt
: 2021
Min utgave:
2021 (Innbundet)
Lest:
11.01. - 22.01. 2022
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot
:
5 Tar for seg aktuelt tema man har hørt mye om de siste årene, nemlig om barnevernet i Norge.
Tittel
: 4 Ikke derfor jeg ville lese boka. Skjønner hvorfor den er brukt på grunn av tittelen, men det er også en "typisk" tittel.
Omslag: 5
Kult. Stilig effekt og farger. Hadde vært enda stiligere med vindusviskere som hadde ksjøvet på blodet. Bare en tanke ...
Baksidetekst: 5 Både baksideteksten og coveret ga meg lys til å lese boka, og virker som realistisk krim.
Skrivemåte: 5 Det er litt for få spenningskurver til krim å være, så det er ikke det største drivet i boka, men holder på interessen og man er engasjert.
Favorittkarakter: Bashir. Kompleks karakter med spennende bakgrunn, som man bare ville bli bedre kjent med.
Persongalleri: 5 Sterkt persongalleri med mange forskjellige elementer som både var lærerikt og spennende å lese om.
Slutten: 3
Kanskje den svakeste delen av boka? Man føler seg sånn halvveis snurt, og har en følelse av at det også er meningen?
Høydepunkt: Spennende tematikk skrevet av noen som kan mye om det, fengslende karakterer og godt at ikke alt skjer i storbyene.
Lavpunkt: En noe treg start,  i hvert fall de første 50-60 sidene, og savnet mer undertoner og spenning.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2022

2 kommentarer:

  1. Kjempefin omtale Ina, veldig kjekt å lese den. Jeg har også lest boken, og var nok litt mer skuffet enn deg, siden jeg forventet samme driv og tempo som i Slakt. Har lest din omtale nøye, og skjønner at jeg skulle vært kjappere til å oppfatte at mangelen på spenningstopper, åpnet opp for noe mer enn bare action. Gleder meg til neste Tom Grayston :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Tine. Godt å høre. =)

      Ja, den var på ingen måte på samme høyden som Slakt, så sånn sett ble jeg også skuffet, men likevel syntes jeg ikke at Blod er tykkere enn vann var noe dårligere. Det er lenge siden jeg har lest en spennende bok, men av og til er det andre faktorer som spiller inn som kan gjøre en bok mer enn bra. Her var det karakterene og diverse problemstillinger som bidro, synes jeg. Så kjedet meg ikke.

      Jeg også. Han er ikke en av de mange typiske politifolka man vanligvis leser om. =)

      Slett