21. november 2021

Hvor er kosebamsen? av Lars Mæhle og Odd Henning Skyllingstad - uhyggelig barnehagekrim for de minste

Eksemplar fra Ena - et imprint i Vigmostad & Bjørke, mot en ærlig anmeldelse

....KOSEBAMSE!

Den heter Bruno.

Og vet dere hvorfor?


Ingen vet. Mario smiler.


- Det er fordi Orso Bruno

betyr brun bjørn på italiensk, tenk!


De siste årene har jeg lest en del barnebøker, for synes det er morsomt å se hvordan barnebøker var da jeg selv var liten, og hvordan de er i dag. Samtidig er det intressant å følge med på hva som blir utgitt for tiden, i all målgrupper.

Det er ikke ofte jeg leser ut bøker på en eller to dager. Det er bare når jeg kommer over barnebøker og ungdomsromaner som er på rundt 120 - 150 sider, eller mindre. Så noen ganger er det både underholdende og befriende å komme over slike bøker. Spesielt når man føler i perioder at lesingen stagger litt.

Frittstående serie for barn
Hvor er kosebamsen? er en utgave som tilhører serien Mysteriene i Kråkeslottet Barnehage, men man trenger ikke å lese hele serien, eller lese bøkene i riktig rekkefølge. For regner med at nye episoder skjer i hver bok. Selv har jeg ikke lest noen av de andre bøkene fra serien, men ville lese denne fordi den så noe Halloweenaktig ut og så ut som fin høstlesing.

Leon og Live skal denne gang på overnattingfest i barnehagen sammen med de andre de kjenner fra barnehagen. Noe som blir kjekt og annerledes. Alle sammen har hvert sitt kosedyr som de liker best, men Mario blir fortvilet da han ikke finner hans egen. Hvor har det blitt av? Med stor innsats, bidrar alle til letingen, og han må fortvilet legge seg med en annens kosedyr. Da en skygge ankommer barnehagen, og tar tak i døra, kan det være snakk om et spøkelse som de nevnte for litt siden?

Enkel tekst med lekende illustrasjoner
Boka er svært kort bok med lite tekst og masse illustrasjoner. Teksten er skrevet av Lars Mæhle og illustrasjonene er laget av Odd Henning Skyllingstad. Man rekker ikke å bli godt nok kjent med karakterene og ta del i deres personlighet, hvis man ikke har lest de tidligere bøkene i serien. Siden handlingen er svært kort og det er lagt stor vekt på selve mysteriet, men man får et godt inntrykk av karakterene som er samarbeidsvillige og som prøver å støtte hverandre, til tross for deres unge alder. Overnatting var også noe spennende i den alderen, da ting blir litt ukjent om natta. Omgivelsene har jo lett for å bli litt annerledes når det er natt og mørkt. Noe som beskrives godt i boka.

Rask og effektiv lesing for oss voksne, trivelig også, Likte også at illustrasjonene ikke var på bare helsider, men også spredt rundt omkring på sidene. Det minner meg litt på de gammeldags barnebøkene. Lett løsning på mysteriet, men det er lov når det gjelder barnehagekrim, og også en bok som er fin å bruke som høytlesning.


MYSTERIENE I KRÅKESLOTTET BARNEHAGE

 

Det er en mørk og stormfull kveld. I Kråkeslottet barnehage

skal de ha overnattingsfest. Kjempegøy!


Barna har også med seg hvert sitt kosedyr. Da blir det ikke

riktig så skummelt å overnatte borte. Nei, vent litt.

Hvem har tatt Bruno, kosebamsen til Mario?


Mario er utrøstelig. Leon og Live tar saken.

Men denne gangen klarer de ikke å løse mysteriet. For alle barna

må legge seg. Og så er det liksom litt ... mørkt? Og ute uler vinden.

Hvordan skal dette gå?


Originaltittel: Hvor er kosebamsen?
Forfatter(e): Lars Mæhle & Odd Henning Skyllingstad (illustratør)
Sjanger:
Barnehagekrim
Målgruppe:
Barn, familie
Antall sider:
36
Forlag:
Ena - et imprint i Vigmostad & Bjørke
Utgitt:
2021
Min utgave:
2021 (Hardcover)
Lest:
20.11.2021
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot
:
4 Lettvint, og forklarer nok den store skrekken for de fleste i den alderen. Nemlig å miste kosebamsen, det kjæreste man har.
Tittel
: 4 Passer godt til innholdet og kanskje en enkel tittel å huske på for barn.
Omslag: 4
En av grunnene til at jeg ville lese boka, fordi det var litt Halloweenaktig, og som ville passe godt for høstlesing.
Baksidetekst: 3 Kanskje litt overdrevent lang til barnebok å være? Kunne ha vært noe forkortet.
Skrivemåte: 3 Ganske enkelt, med få avsnitt på hver side, noe som også er meningen å være, med tanke på målgruppen boka egentlig er beregnet for. Ganske fort lest for de som nettopp har lært seg å lese, og fin som høytlesning hvis man vil skape en skremmende stund for de minste.
Favorittkarakter: Ingen som skilte seg ut som favoritt.
Persongalleri: 4 Man rekker ikke å bli så godt kjent med dem med tanke på at det er en bok som tilhører en serie, og det er få antall sider, men de fleste virket greie.
Slutten: 3
Veldig lettvint og rask avslutning på det hele, men så er også boka beregnet for barn.
Høydepunkt: Småmorsomt, trivelig og nostalgisk lesing om da man selv var knyttet til bamser.
Lavpunkt: Veldig fort lest og ikke alle er like synlige i handlingen.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar