8. oktober 2021

Helgelektyre(407)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Billy Summers av Stephen King, House of  Leaves av Mark Z. Danielewski, En verden av verdener av Kerby Rosanes og Magiske eventyr av Johanna Basford, er fra egen boksamling
 
 


Billy Summers - Stephen King

Kolibri - Cecilia Samartin

Vargtimen - Geir Tangen

 

Onsdag leste jeg ut denne:

 
House of Leaves - Mark Z. Danielewski

Gratulerer med dagen. Nei da. Helt siden slutten av januar har jeg og en annen bokblogger lest denne sammen. Hun ble ferdig med den forrige helg og jeg ble ferdig med den på onsdag. Vi ville bruke tid på den og det lønner seg også, for dette er ingen rett frem bok. Det er heller ikke ren horror, men også blandet litt med psykologisk thriller. Det er en bok man ofte må vri rundt på mens man leser. For teksten kan være så forskjellige fra side til side. På en side kan det være spalter, på en annen side kan teksten stå på skrå, eller skrevet som en sirkel.Denne boka gjør til at man blir en mer aktiv leser fordi man sitter ikke bare å leser, men man vrir og vender på boka omtrent hele tiden. Man må også få med seg fotnotene, for plutselig kan fortsettelsen av en handling fortsette der. Hva boka handler om, venter jeg med i anmeldelsen å skrive om, for kjenner jeg har litt skrivevegring når det gjelder denne boka.

Ikke fordi jeg ikke likte boka. Men dette er en typisk bok som er lett å forstå for den som leser den, men som kan være vrien å forklare til de som ikke kjenner til boka. Den er ganske original og føles fremdeles veldig fresh med tanke på at den ble utgitt i 2000. Likevel blir det ingen enkel bok å skrive om. Er også glad for at vi brukte tid på denne boka for denne bør leses nøye.

Ellers har jeg ikke "rukket" å bli ferdig med noen bøker. Leser omtrent to timer hver dag. Det er konsentrasjonsnivået mitt.

Leser fremdeles Billy Summers som jeg har lest i en ukes tid. Jeg liker den, men er ikke helt forselsket, men så har jeg aldri vært forelsket i en bok, heller. Synes det uttrykket er vel merkelig.

Synes også at King har vært beskjeden angående sideantall i år. Later som han ga ut i mars, var på bare 264 sider, og denne er på bare 432 sider. Litt uvant når han vanligvis skriver bøker på 600 + sider. Han har skrevet andre korte bøker, ogå, men han har mest kjent for sine mursteiner. 

Dette er ingen horror bok, men en krim. Hovedpersonen heter som kjent Billy Summers. Han er en 44 år gammel leiemorder, og han vurdere å gi seg. En sak står igjen. En gammel kjenning som heter  Nick, og hans menn tar kontakt med Billy. Billy har jobbet for ham før. Denne gangen hevder Nick at det ikke er han selv som hyrer han, men han er en slags mellomann for en annen. Mens Billy gjør seg klar til det rette tidspunktet å ta livet av den utvalgte mannen, skal han leve et vanlig liv. Nick har leid et hus til ham i Midwood også et kontor i sentrum, hvor Billy skal leke forfatter. Han skal være vennlig og prate med mennesker han treffer i nabolaget, og fortelle at han er forfatter og jobber med en topphemmelig bok. Derfor skal han være på kontoret hver mandag til fredag. Han skal skli inn i miljøet så lett som mulig til oppdraget skal skje. Men det de andre ikke vet, er om han har bestemt seg eller ikke for å ta oppdraget. Han vet ikke om han skal ta et siste oppdrag eller bare forsvinne, noe han er god til. Så dette er ikke en typisk katt og mus bok, men heller hvem lurer hvem bok.

Jeg liker deler av boka, og synes Billy er en fascinerende karakter å lese om, både i nåtid og fortid. Men liker ikke at King skriver inn dumb self hver gang Billy skal gjøre seg dummere for Nick og hans menn enn det han egentlig er, bare for å være et hestehode foran. Det ville man ha forstått uten at han skriver inn dumb self hver gang han gjør det. Synes det er litt unødvendig.

I det siste har jeg også lest Kolibri av Cecilia Samartin. Det er ikke en typisk sjanger jeg leser, men synes det er kjekt å bevege seg i ulike terreng en gang i blant.

Den er om en kvinne som blir hentet opp av vannet. Hun blir reddet av kystvakta etter å ha hoppet fra en bro. Det er sjeldent at noen overlever et slikt hopp. Pete, som haler henne opp, får i ettertid merkelige følelser for henne. Han føler et bånd til henne uten at de har snakket. Hun blir fraktet til sykehuset, og han prøver å holde kontakt med sykehuset om hennes oppdateringer til tross for at han ikke er i familie. Han vet at det han gjør ikke er lurt siden han bare gjorde jobben sin, og hans gode kollega fraråder han å finne ut mer om jenta. Men klarer Pete å holde seg unna, og hvorfor føler han en slik trang til å være hos noen han ikke kjenner?

Det kan virke som en typisk klissklass roman. På en måte er den det, men samtidig ikke. Denne inneholder mer mystikk, dysterhet og rariteter. Så liker denne bedre enn andre lignende romaner jeg har lest.

Godt mulig jeg blir ferdig med den i helga, for trenger noen dager til på Billy Summers. Da blir neste bok Vargtimen av Geir Tangen. Håpet å begynne med den tidligere, for ligger etter i leselista allerede. Men det er ikke noe nytt ... Det eneste jeg vet om boka er at det er første bok i en ny krimserie og hovedpersonen heter Gabriel Fjell. Mer vil jeg ikke vite for jeg vil vite så lite som mulig før jeg begynner å lese en bok.

Siden sist helg har jeg fargelagt dette:


Motivet er fra denne boka:
 
En verden av verdener - Kerby Rosanes
 


Motivene er fra denne boka:
 
Magiske eventyr - Johanan Basford


God helg.

Ukas låt: Alkaline - Sleep Token

4 kommentarer:

 1. Aldri en oktober uten King eller Koontz ...:)


  Jeg ble superfan av House of Leaves da jeg leste den for mange år siden. Liker at dere har lest den sammen. En bok det er fint å snakke om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Selvfølgelig. The double K, King & Koontz. =) De er jo tross alt banebrytere i horrorsjangeren i vår tid.

   Husker jeg så den overalt i bokhandelen da den ble utgitt, og hadde lyst til å lese den da, men fotnotene holdt meg tilbake. Fotnoter minner meg om pensum, men glad jeg endelig har lest den og er med i House of Leaves klubben.

   Hadde passet bra som lesesirkelbok siden den har så mange aspekter og er temmelig original til å være en debutbok.

   Slett
 2. Fotnoter ... jeg forstår ikke hvorfor ikek alle andre elsker det som jeg gjør. Jeg har ikke fokus for skolebøker/pensum- men fotnotene kan jeg lese ... :)
  Spent på din omtale

  SvarSlett
  Svar
  1. Er ikke helt allergisk mot fotnoter, men da jeg gikk på NTNU og skrev oppgaver var fotnoter og kilder et must enten man likte det eller ikke. Så derfor jeg får litt vegring når det gjelder fotnoter. Men i House of Leaves var de i det minste interessante. =) Å skrive d em selv er et sant helv***. =)

   Slett