7. oktober 2021

Ansiktsløft av Miika Nousiainen - beskriver moderne samfunn på en god måte, men savnet mer humor

Forhåndseksemplar (PDF) fra Vigmostad & Bjørke, mot en ærlig anmeldelse

Jeg skulle gjerne hatt en helsestasjon som ga meg vei -

ledning i livet. 

    «Per i dag har du ikke egen bolig eller barn, men, på 

den annen side, hodeomkretsen er helt på normalen. 

Mennesker utvikler seg i forskjellig takt, så du trenger 

ikke å  bekymre deg. Hovedsaken er at du er frisk 

og rask og mestrer dine daglige oppgaver godt.» 

    «Har du ennå ikke kommet i  førtiårs-trassalderen, 

Sami? Den viser seg som en trang til å kjøpe større bil 

og gruble over hvor betydningsfullt ens eget liv er i for-

hold til andres.»


Feelgood bøker er nok ikke det jeg leser aller mest av. Grunnen er at de ofte føles cheesy, noe fleste sjangre er. Denne er også det, men Ansiktsløft har sin sjarm.

Samfunnspress og ønsketenkninger
Boka handler ikke om plastisk kirurgi, selv om det kan virke sånn, men mest om fasadesnakk og barnemas. Det å opprettholde en fasade er ikke alltid like lett for alle. Boka er ikke oppdelt i kapitler, men oppdelt i forskjellige perspektiv. Vi blir blant annet kjent med Sami. Hans største ønske er å bli far, men hans forhold til kvinner, har ikke vært lett. De forholdene han har vært i, har vært korte og man sklir fra hverandre. Markus, en god kompis, har tre barn, og har ansvaret for dem selv. Barnas mor bor ikke med dem på grunn av depresjon. Vi blir også kjent med Samis søster, hans mor og en livsstilblogger, velværeblogger, influenser, eller hva man foretrekker å kalle dem, om hennes hverdag gjennom blogginnlegg.

Så dette er en liten bok på bare 393 sider, men som består av stort persongalleri. Selv foretrekker jeg stor persongalleri, men i Ansiktsløft, var ikke alle like engasjerende å lese om. Foretrakk å lese om Sami og Markus, for jeg likte humoren og tankegangen deres, bedre. De andre har sine øyeblikk også, men syntes ikke de bidro til handlingen på samme måte. Trivdes bedre med boka de gangene jeg leste om Sami og Markus. 

Noen morsomme deler
Likte spesielt godt å lese om Sami og MC-gjengen. Han er redd de kommer til å drepe ham etter et uhell, og han søker ly hos Markus, i håp om at han aldri blir funnet. I mellomtiden lyver han hvorfor han er hos dem i noen dager. Det er også småmorsomt å lese om Samis forhold til kvinner som alltid klusser seg til på en eller annen måte. Det var også spennende å lese om kontrasten mellom Sami og Markus. Gode venner hvor den ene drømmer om å få barn, men synes det hele virker umulig, mens den andre har tre barn og får aldri et øyeblikk av ro.

Med tanke på at boka består av mange karakterer, kan det kanskje virke som om handlingen ikke har noen begynnelse eller noe slutt, men det har det, og det er en rød tråd i alt dette rotet som underveis, ikke bare for Sami, men alle andre også. Så boka føles ikke så spredt som den kan gi inntrykk av.

En fin roman om kaos, luftslottdrømmer, foreldreansvar og vennskap. Ansiktsløft tar seg også for noen tunge temaer som mental helse, og det at man kanskje ikke alltid føler seg bra nok til tross for at man gjør sitt beste. 

Ansiktsløft minnet meg litt om Tre menn til Vilma av Gudrun Skretting. Ansiktsløft er riktig nok ingen julebok, men følte at Skretting og Nousiainen hadde samme toneleie.

Ingen dårlig bok, men det var kanskje ikke helt min type humor.


(Bakpå):

Siden jeg ikke har fysisk kopi av boka, blir baksidetekst erstattet med omtale fra forlagets nettside:

Sami har en drøm om å bli far. Den biologiske klokken hans har tikket de siste 15 årene, av og til så høyt at det har vært vanskelig for ham å høre sine egne tanker. Men det er ikke enkelt å bli far. Det første man må gjøre, er å finne en passende kandidat til rollen som mor. Det går ofte skeis. 
I jakten på en mor til sine fremtidige barn, kommer Sami av og til i kontakt med en helt spesiell liga: Den perfeksjonistiske, urbane supermammaen. Og det miljøet er alt annet enn spøk. Man kan også få dem etter seg på måter man ikke ante. 
Samtidig får Sami uforvarende også en annen, og mulig enda farligere gjeng i hælene – den lokale MC-klubben. Og hvordan fikser man så livet når alt har gått galt? Sini, en velværeblogger med et instagram-perfekt liv, kommer med en løsning. 
#humor #fatherhood #childlessness #bikers #problems #wellbeing #socialmedia #fake #facelift

«Ansiktsløft er den perfekte feel good-romanen … Morsom, mørk, underholdende – og veldig treffende for vår tid.»
Helsingin Sanomat

Originaltittel: Pintaremontti
Norsk tittel:
Ansiktsløft
Forfatter:
Miika Nousiainen
Sjanger:
Roman, feelgood
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
393
Forlag:
Otava
Norsk forlag:
Vigmostad & Bjørke
Utgitt:
2020
Min utgave:
2021 (PDF)
Lest:
07.09. - 03.10. 2021
Kilde:
Forhåndseksemplar
Plot:
3 Noe småtregt og man skjønner fort hvor retningen går, men noen få humoristiske episoder underveis.
Omslag:
2 Noe stivt og ikke helt min stil. Ville ikke ha valgt boka på grunn av coveret.
Baksidetekst:
3 Heller ikke en baksidetekst jeg ville ha gått etter, men noen ganger er det greit å lese noe man ikke er kjent for å lese. Bevege seg litt i ukjent terreng.
Skrivemåte:
4 Noe tørt og det tar vel lang tid før det hender, men synes forfatteren beskriver Sami og Markus veldig bra. De skiller seg ut på godt og vondt.
Favorittkarakter:
Sami. Han prøver så godt han kan, men så er det alltid noe som klusser seg til.
Persongalleri:
3 Ikke alle var engasjerende eller interessante å lese om, så hadde ikke gjort meg noe hvis noen fikk en mindre rolle.
Slutten:
3 Veldig som forventet. Morsomt at begynnelsen har litt til felles med slutten, bare en annen stemning. En slags sirkel.
Høydepunkt:
Noen komiske øyeblikk og snertne replikker.
Lavpunkt:
Det tar lang tid før noe skjer og det som skjer er veldig åpenbart. Savnet mer galskap.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar