15. juni 2021

Uvigslet jord av Agnes Lovise Matre - en dame i storform

Eksemplar fra Gyldendal, mot en ærlig anmeldelse

Et varmt, gult lys trengte seg inn gjennom glipene i tøm-

merveggene på det gamle naustet på Lundanes. Halvt 

skjult bak en gammel færing, inntil veggen, lå en skum-

hummimadrass på guvet. Det klukket i fjærsteinene og

luktet sjø, tare og svette kropper.


Har lest en god del bøker av Matre oppgjennom årene, både enkelstående bøker og bøkene om Bengt Alvsaker. Har ikke likt alle bøkene hennes, men de fleste og synes Uvigslet jord i skrivende stund, er hennes beste hittil.

Skrudd opp spenningen i serien med noen hakk
De andre bøkene om Bengt Alvsaker er Skinnet bedrar og Iskald. Iskald er nok boka jeg liker minst i denne serien så langt. Syntes ikke temaet var spesielt interessant å lese om. Men det var det i Uvigslet jord. Det meste av handlingen var medrivende og engasjerende, selv om begynnelsen var vel rolig og avslutningen hadde en avslutning jeg ikke har spesielt sansen for. Bortsett fra det, er dette en god krim, som er verdt å sjekke, og bøkene kan også fint leses frittstående, siden bøkene inneholder bakgrunnshistorier om hovedpersonene. Men det spørs jo hva man foretrekker som leser. Personlig er jeg ikke så nøye når det gjelder krimbøker. De kan fint lese uavhengig av hverandre. Man skjønner sammenhengen uansett.

Cold case har alltid vært fascinerende for min del. Med dagens teknologi, er det større muligheter å finne bevis enn før i tiden. Uviglset jord inneholder også cold case. Handlingen vipper mellom 1983 og 2018. Det meste av handlingen foregår i Øystese som er stort sett et fredelig sted, men i boka kan det være et snevert sted, spesielt når det er snakk om de homofile, noe som er et tema i boka. Både når det gjelder 1983 og 2018. I 2018 gjør en kvinne grovarbeid i hagen og det er et slit. Hun får sjokk da hun kommer over noe som ligner benrester. Bengt Alvsaker og hans makker Lars, får beskjed om å dra dit for å undersøke saken nærmere. En person skal ha blitt forsvunnet i 1983. Problemet er at ingen vet om noe har skjedd ham, eller om han dro på grunn av personlige årsaker. Er det samme personen som er blitt funnet i hagen, eller er det noen andre?

Samtidig skjer det noe tragisk i politimiljøet. En nær kollega av Bengt og de andre forsvinner, og det er svært ulikt den personen det gjelder å forsvinne uten å gi beskjed. De er redde det kan ha noe med saken de jobber med å gjøre. Alvsaker får det svært travelt på jobb, og samtidig har han konfirmasjonen til Thomas å tenke på. Hvordan skal han få tid til alt?

Et sårbart tema
Vekslingen mellom 1983 og 2018 er gjort på en ryddig og oversiktelig måte. Man mister ikke tråden. Det var også spennende å lese om hvor lite ting har forandret seg når det gjelder syn på de som har en annen ledning, og dette beskrives på en troverdig og sårbar måte. Syntes at 1983 delen fikk litt mindre plass enn 2018 delen, og kunne godt ha tenkt meg å lese mer om den gjengen. Syntes det var mer drivende en politipersonen som forsvant. Det har sin viktige del i handlingen det også, selvfølgelig, men synes ofte at fortid er mer spennende å lese om enn nåtid. På enkelte områder har lite forandret seg.

Det er helt tilfeldig at jeg valgte å lese Uvigslet jord i juni, som er Pride måneden for noen. Denne tredje boka om Bengt Alvsaker og gjengen hans tar opp et aktuelt tema, er faktisk en krimbok med spenning og lett å leve seg inn i. Det eneste som trakk ned litt for meg var at 1983 delen var litt lite i forhold til den andre delen, og avslutningen var ikke helt min stil. Den ble litt for opplagt, men syntes ikke at det ødela resten av boka på noen måte. Matre beviser med Uvigslet jord at hun er en stemningsfull krimforfatter.


(Bakpå):


Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en

tenåring funnet i jroden, en ung gutt som aldri er blitt meldt savnet.

Etterforskningen avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet

og truer med å avsløre hemeligheter som kan få voldsomme

konsekvenser for mange i den lille bygda.


Lensmann Bengt Alvsaker må grave dypt i bygdas ugjerninger

og utbredte fordomer for å finne ut av sannheten om hva

som skjedde, den gang for tretti år siden.


Originaltittel: Uvigslet jord
Forfatter(e): Agnes Lovise Matre
Sjanger:
Krim
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
364
Forlag:
Gyldendal
Utgitt:
2021
Min utgave:
2021
Lest:
31.05. - 09.01. 2021
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot
:
5 Sterkt plot. Ikke selve overraskelsen(e), men oppbygging, tempo, personligheter og stemning.
Tittel
: 5 En av grunnene til at jeg ville lese boka. Spennende og mørk tittel. Man vet at man får noe ubehagelig.
Omslag: 6
Et av de bedre coverne jeg har sett når det gjelder krim. Herlige fargekombinasjoner, realistsik og fin helhet i alt.
Baksidetekst: 4 Engasjerende, ikke overfortellende eller avslørende.
Skrivemåte: 5 Matre blir bedre og bedre. Hun har blitt flinkere til å skape både spenning og stemning.
Persongalleri: 5 Mange sterke personligeheter man blir godt og bedre kjent med. De fleste er også interessante å lese om.
Favorittkarakter: Morten. Interessant og mystisk karakter.
Slutten: 4 Ikke den beste slutten, og heller ikke sjokkerende, men en stødig og troverdig avslutning hvis man liker det typiske.
Høydepunkt: Lettlest, høy tempo, varme og en spennende gjeng å lese om.
Lavpunkt: Avslutningen som ikke var helt min stil og en noe rolig start.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar