4. mai 2021

Slottet av Agnar Lirhus - for mange gjentagelser og overforklaringer

Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse

    Line skjønte ikke hva jeg mente. "Hva er det for

noe, Tor?"

    Jeg nikket enda tydeligere mot døra.

   Plutselig oppdaget Line jenta.

   I et byks spratt hun opp av bassenget.

    Ali kom seg også opp og fikk på seg genseren.

Jeg spurtet etter vennene mine i full panikk.


Dette var barneboka for våren jeg hadde aller mest lyst til å lese, men det endte opp i skuffelse. Hadde heller ingen forventninger, så det var heller ikke det som ødela for meg. Det manglet bare den store mystikken som coveret byr på.

Er klassekamerater det samme som venner?
Slottet er om klassekamerater som blir holdt utenfor. Tommy har bursdag og det skal virkelig feires. Faren hans er eier av Slottet som er et luksushotell. Det kan leies til bursdag og andre anledninger. Tommy har invitert alle i klassen til grilling og bading, bortsett fra Tor og hans to venner. De får se hva de går glipp av på Internett. Klassen har en nettside hvor de kan dele ting med hverandre. Som hevn sniker de seg inn på området om natta, for å ta en dukkert, filme det og dele det på klassens internettside for å ta igjen. Men det er dumt, for samme natt skal det ha vært kunsttyver på samme eiendom som dem. Mens Tor filmer vennene hans som bader, får han øye på ei jente gjennom et vindu. Hvem er hun? Er hun et spøkelse? Er det en jente som holder til der eller gjemmer seg? Av en eller annen grunn klarer ikke Tor å slutte og tenke på jenta. Han bestemmer seg for å undersøke hvem hun er, og sniker seg ut en natt alene ...

Dette er en kort bok på bare 152 sidrer. Den er lettlest og den beskriver fint om vennskap og det å holde sammen. Forfatteren beskriver også godt hvordan Tor føler seg hjemme med foreldre som plutselig har blitt kranglete i det siste. Hjemmetilværelsen er ikke lenger det samme som før. Han er en ung fyr som har mange tunge bør. Samtidig blir han og hans nærmeste venner holdt utenfor de andre klassekameratene, noe som er ufjortjent. Men det er vel en del av oppveksten for alle. Noen er de populære, noen blir holdt utenfor, og andre har ingen tilhørighet og havner mellom grupperingene. Lirhus beskriver relasjonene veldig realistisk.

Siden boka er så kort, er det begrenset hvor godt man blir kjent med karakterene. Man blir så vidt kjent med hovedpersonene, men ikke karaktere som har en litt mindre rolle. Man kommer ikke helt under huden. Man vet hvem man skal heie på og ikke, men samtidig får man ikke helt connection med alle, bare noen få.

Mysteriet blir dessverre fraværende
Grunnen til at boka ikke falt helt i smak, var ikke på grunn av at målgruppen boka var beregnet for unge lesere. Jeg bryr meg ikke noe om målgrupper når det gjelder bøker. Det ble for mange gjentagelser og overforklaringer, og synes ikke det var nødvendig med alle disse overforklaringene for målgruppa boka er beregnet for, heller. Det dreper mye av mystikken som kunne ha vært der, derfor blir også stemningen noe dalende.

Spesielt en ting var noe småirriterende og det er noe Tor blir øyevitne til, og den scenen blir gjentatt veldig ofte underveis. Hvilken scene det var kan jeg ikke nevne siden det avslører en del av handlingen, og man vil ikke avsløre noe. Så språket kunne ha vært bedre. Selv om jeg ikke ble noen fan av boka, vil helt sikkert andre like den. Det var bare ikke en bok for meg denne gang.


(Bakpå):

En mørk natt bryter Tor og vennene seg inn på luksushotellet

Slottet. De skal ta hevn på Tommy som ikke har invitert dem

i bursdagen sin. Men det som begynner som en uskyldig

hevnaksjon, skal snart bli langt mer dramatisk. For i et

vindu får Tor øye på en jente som ikke ser ut som en vanlig

hotellgjest, og merkelige ting begynner å skje. Hvem er hun?

Og hva er det egentlig som foregår på Slottet?


Originaltittel: Slottet
Forfatter(e): Agnar Lirhus
Sjanger:
Spenning
Målgruppe:
Barn
Antall sider:
152
Forlag:
Cappelen Damm
Utgitt:
2021
Min utgave:
2021 (Hardcover)
Lest:
23.04. - 25.04. 2021
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot
:
3 Har et godt utgangspunkt, men som blir ødelagt av gjentagelser og dårlig språk.
Tittel:
4 Ganske enkel tittel, men samtidig vekker det litt oppmerksomhet.
Omslag:
5 En av grunnene til at jeg ville lese boka. Mystisk, vakkert og herlig fargekombinasjon.
Skrivemåte:
3 Det blir noe tørt og det er spesielt en scene som blir gjentatt til det kjedsommelige.
Persongalleri:
3 Man blir så vidt kjent med dem, men ikke så rart siden boka er svært kort, og da blir karakterbeskrivelser svært begrenset. Kom ikke i dybden på de fleste.
Favorittkarakter:
Ingen som skilte seg ut som favoritt.
Slutten:
3 En helt grei slutt og som forventet.
Høydepunkt:
Lettlest, småfestlig og fint om vennskap.
Lavpunkt:
Mystikken som skulle ha vært der, dør underveis. Innholdet blir ikke så spennende som coveret.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar