5. februar 2021

Helgelektyre(372)

Reklame: Inneholder eksemplarer mottatt fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Red av Jack Ketchum, The Ghost Hunters av Neil Spring, The Unquiet House av Alison Littlewood og House of Leaves av Mark Z. Danielewski, er fra egen boksamlingRed - Jack Ketchum

The Ghost Hunters - Neil Spring

The Unquiet House - Alison Littlewood


Natt til tirsdag ble jeg ferdig med denne:


Hekseknuten 3: Skyggene øy - Johan Rundberg

Da er Hekseknuten trilogien ferdiglest og det er en av de bedre trilogiene jeg har lest, selv om jeg ikke er helt i målgruppa. Den svakeste er: Keiserens grav som er bok to, men slik er det ofte med "mellombøker". Det er enten eller. Til tross for at dette er en trilogi, kan bøkene også fint leses frittstående siden man får med mye bakgrunnsstoff og blir godt kjent med karakterene. 

Den siste boka er om Sebastian som klarer å lure sin mor til å tro at han skal overnatte hos noen andre i påskeferien, mens hun skal på filminnspilling. Istedet for å dra på overnatting, har Sebastian klart å ha hele leiligheten for seg selv i en hel uke. Men han er ikke helt alene, siden han fremdeles har Max og Manda i nærheten. De møtte hverandre i første bok. Denne gang får ikke Sebastian en vanlig hverdag heller. Hans gode venn og tryllelærer fra klubben han er med i, er mystisk forsvunnet, og Sebastian, også kalt Sebbe, er innstilt på å finne ham. Åke er mye eldre enn Sebastian, men i trylleklubben ser de hverandre på som en familie. Sammen med Manda og Max, må de gjennom mange farer mens de forsøker å finne ut hvor han er er. I mellomtiden er Manda travelt opptatt med et nytt teaterstykke og det er Frankensteins monster. Hun er barnestjerne og vil gjerne ha Sebastian og Max der som støtte. Hvordan skal de få tid til alt dette, og vil moren hans avsløre Sebastians utspekulerte plan?

En svært god sistebok med noen gode og gyselige partier, og god humor.

Onsdag leste jeg ut denne:

Alle fugler små - Hanne Gellein

Tok sin tid å komme seg gjennom denne for den var noe seig. Morsomt at handlingen foregikk i min nærmeste by, men det blir litt som å lese bøkene av Fredrik Skagen, litt for hjemmekjært og utroverdig.
 
Denne er om patologen Silje som er ny i byen. Hun flyktet fra Bodø, men hvorfor? Og vil hun finne seg til rette i Trondheim? På jobb blir ting nifst og detektiven i henne kommer frem. Er det en sammenheng i at barn forsvinner og blir funnet døde kort tid etter hverandre?

Man blir også kjent med Ingeborg som er dommer og jobber med en tung og vanskelig sak. Vil rettferdigheten serie til slutt? Samtidig føler hun seg truet etter at hun fikk en død kjøttmeis i en pakke på jobb. Er det noen som vil henne vondt? Har det noe med datteren hennes som døde for noen år siden?

Noen spennende partier her og der, men føler man har lest noe lignende mange ganger før, og ikke alt er like troverdig.
 
Nå for tiden leser jeg bare bøker på engelsk og det er tilfeldig. Prøver å få med meg min egen boksamling også underveis. Liker også å blande både gamle og nye bøker, er ikke så nøye.
 
I går begynte jeg på en ny bok og det var: Red av Jack Ketchum. Hans egentlige navn er Dallas William Mayr, og jeg har ikke lest noe av ham siden 2013. Da leste jeg The Girl Next Door som er veldig delvis basert på en sann historie om Sylvia Likens.

Red er ren fiksjon. Om en gammel mann som slapper av med fisking sammen med hunden. De blir avbrutt av tre unggutter og den ene er bevæpnet. Den gamle mannen prøver å være grei mot dem og rolig. Men han skjønner at det er noe med disse guttene og de gjør ham nervøs. Det jeg nevner nå er ingen avsløring siden dette står på baksideteksten. Hunden hans blir skutt. Det er en hard scene for oss dyrevenner å lese, men heldigvis er det ikke altfor detaljert eller langdrygt å lese, men vil bare advare. Etter denne hendelen, vil den stakkars gamle mannen finne ut hvem denne gutten som skjøt hunden hans for ingen grunn er, og hva vil han senere gjøre med informasjonen? 
 
En hard og provoserende bok å komme seg gjennom, men det må man regne med når det er av Ketchum, men det morsomme med denne boka, er at han dedikerte den til alle kjæledyrene han har hatt.

Ved siden av leser jeg tre andre bøker som er om mystiske hus. Skulle tro jeg var besatt av hus. Er ikke det, men liker å lese om hus hvor rare ting har skjedd. Synes det er fascinerende. Noen sære interesser må man ha.

Natt til onsdag begynte jeg å lese The Ghost Hunters av Neil Spring. Den er noe stor på over fem hundre sider, men veldig lettlest, og har en god og stemningsfull historie. Horror handler ikke bare om å skremme. Har ikke lest en skummel bok siden jeg var liten. Det er nesten viktigere at den byr på en god historie, synes jeg. Den handler om Borley Rectory huset. Et hus som var kjent for å være det mest hjemsøkte huset i England. Huset eksisterer ikke i dag siden den ble revet ned etter noen år av brannskader. Handlingen foregår i 1926, og om Sarah Grey som møter Harry Price på et event. Han er en kjent spøkelsesjeger eller hva man skal kalle det på norsk? Han undersøker ikke fenomenet i den tro at spøkelser finnes, men han er av den kritiske sorten. Han tilbyr henne jobben som assistenten hans, og en dag blir de invitert til Borley Rectory. Vil de bli overbevist om at spøkelser eksisterer?

Det har ikke skjedd så mye de sidene jeg har lest. Boka bygges opp langsomt og består av mange samtaler, noe jeg liker. Liker at bøkene tar seg god tid og gjør det hele mer mystisk. Også morsomt at Sir Arthur Conan Doyle får en liten gjesterolle. Det er også godt å se unge forfattere skrive horror. Stort sett er det en eldre garde som skriver dem, men Neil Spring er omtrent i min målgruppe, og er i skrivende stund 40 år.

Sammen med en annen bokblogger leser jeg The Unquiet House av Alison Littlewood. Ukjent bok og forfatter, men synes det er spennende med ukjente bøker. Prøve seg litt frem istedet for å lese bare kjente bøker. Den er om Emma som mistet foreldrene for noen år siden og er litt alene i verden. Uventet arver hun et gammelt hus av en slektning hun ikke vet noe særlig om. Huset kalles Mire House, ligger noe øde til med en kirke som virker nedlagt som nærmeste nabo. Hun er usikker på om hun skal si ja til tilbudet, men samtidig er hun nysgjerrig. Samme dag som hun overtar huset, får hun besøk av barnebarnet av husets tidligere eier. Han er vennlig og er interessert i å møte slektninger han aldri før har møtt, men har han en agenda, og er Emma egentlig alene i huset? Ofte ser hun skikkelser som ser svært levende ut.

Ingen skremmende bok, men saktegående og interessant, så er nysgjerrig på utviklingen. Liker den ikke like godt som The Ghost Hunters, men jeg er engasjert.

Med en annen bokblogger leser jegHouse of Leaves av Mark Z. Danilewski. Kommer ikke til å nevne hva den handler om denne gang. Det er en stor bok på over 700 sider og hvis jeg skal gjenta handlingen om den i ukene fremover, tror jeg at det blir ganske gjentakene og ensformig. Men jeg liker den veldig godt og synes det er en kreativ bok.

Usikker på om jeg blir ferdig med noen av bøkene i helga. Hvis jeg blir det, er det mest sannsynlig Red som er kortest, og da blir neste bok Elskede barn av Romy Hausmann. Har bestslegerforbi og liker ofte ikke bøker som er synlige/populære, men noen ganger er man nysgjerrig. Det er sjelden jeg liker bestselgere og er enig, men man får prøve til likevel.
 
Siden sist helg har jeg jeg fargelagt dette:
 

Motivene er fra denne boka: 

Historier fra Midnattsmaskeraden - Hanna Karlzon

God helg.

Ukas låt: Faithless - Black Veil Brides

4 kommentarer:

 1. Jeg har bare noen sider igjen ...
  Ha en fin helg, Ina

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må nok vente en ukestid på meg, men hvis du vil skrive om den rett etter du har ferdiglest den, er det bare å slå seg løs. Jeg leser i sneglefart, skjønner du. =)
   Takk og i lige måde!

   Slett
  2. Jeg liker snegler :)

   Slett
  3. Jeg også. =)

   Slett