3. januar 2021

Detektivbyrå nr. 2: Pepperkakemannen av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes - sjarmerende mysterie med oppgaver å løse

Reklame: Eksemplar fra Egmont Kids Media, mot en ærlig anmeldelse

     "Låsen er solid, men kjettingen er ødelagt", 

forklarte Tiril og huket kjettingen ut gjennom

åpningen i den ødelagte jernlenken. Det raslet

da hun dro hele kjettingen løs.

    Oliver åpner døra. Åtto og Tiril stakk hodene 

sine inn sammen med ham. På innsiden var det

fryktelig rotete.


Er fullt klar over at jula er over og at det er januar, men er ikke helt ferdig med å skrive om alle juleheftene jeg har tilgjengelig ennå, men har bare noen få igjen som jeg også vil skrive om. Men de fleste juleheftene kan man egentlig lese året rundt, for det er ikke mange julehefter med historier som involverer selve jula. Det er bare noen få.

Fra bokserie til julehefte
Detektivbyrå nr. 2
er som kjent en bokserie av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes (illustratør), som nå er blitt et julehefte. Selv har jeg ikke lest noen av bøkene, men har hørt om serien. Jeg har bare lest noen av krimbøkene til Jørn Lier Horst for voksne.

Denne bokserien og juleheftene kan minne om de detektivbøkene jeg leste som barn; Nancy Drew, Hardy guttene og Bobsey-barna, som alltid og tilfeldigvis havner i en ny mysterie de er nødt til å løse. Det samme er det med Detektivbyrå nr. 2, som består av Oliver og Tiril, og hunden Åtto. Denne gang skal de kjøpe pepperkaker i en kiosk, men mannen de har kjøpt av tidligere, er ikke der. Istedet står det et skilt hvor det står straks tilbake. Etter lang ventetid, skjønner de at noe ikke stemmer, og gjør videre undersøkelser. Sammen finner de ut at mannen egentlig ikke var en pepperkakeselger, men som brukte kioskbua til noe helt annet, men hva?

Et godt førsteinntrykk
Som sagt er dette mitt første møte med Detektivnyrå nr. 2. Det var ikke bare selve historien som sjarmerte, men også oppgavene som kommer med på nesten hver side, slik at det ikke bare blir passiv lesing. Så det er julehefte kombinert med aktivitetshefte. Oppgavene er ikke så mange eller store, men morsomme og gir et julehefte en litt annen vri.

Selve historien Pepperkakemannen minner meg litt om Donald Duck og Mikke Mus krimgåte. Kort, effektivt og ikke altfor vanskelig. Det blir litt i samme stil og underveis skal man lete etter ting, tegne en tegning og mye annet. For oss voksne er nok historien veldig lett å løse, men for barna kommer det kanskje til å bli mer vrient, men også spennende. Håper på et lignende julehefte neste jul også.


Bakpå:

Ingen baksidetekst.


Originaltittel: Detektivbyrå nr. 2
Forfatter(e): Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes (illustratør)
Sjanger:
julehefte, tegneserie, aktivitetshefte, mysterie, spenning
Målgruppe:
barn, familie, tegneserie, mysterie, spenning
Antall sider:
40
Forlag:
Egmont Kids Media
Utgitt:
2020
Min utgave:
2020
Lest:
28.12. 2020
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
:
4 Enkelt, men småspennende og morsomt med oppgaver underveis.
Tittel:
3 Tja, ikke helt den store tittelen, men grei nok i julesesongen.
Omslag:
3 Noe tamt omslag, kanskje? Ikke det beste med omslaget.
Baksidetekst:
Ingen baksidetekt, bare reklame om Detektivbyrå nr. 2.
Skrivemåte:
4 Enkel historie med noen enkle løsninger, som også er meningen. Mer koselig enn fengslende.
Persongalleri:
4 Mange mystiske karakterer man blir noe kjent med underveis. De får ikke de store rollene da dette er et julehefte på få sider.
Favorittkarakter:
Ingen favoritt som skilte seg ut til å bli favoritt.
Slutten:
Noe lettvint, men så er det jo for barn, og slutten vil nok falle mer i smak for den rette målgruppa.
Høydepunkt:
Blandingen av krimgåte og forskjellige oppgaver på nesten hver side. Man bidrar litt mer aktivt enn de andre juleheftene.
Lavpunkt:
Historien er mer koselig enn spennende for voksne, kanskje?
Terningkast: 4

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar