26. oktober 2020

Det er mandag og tid for forrige ukes oppsummering ...

Reklame: Inneholder eksemplar fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Way of Kings Part One av Brandon Sanderson, Det du gjorde av Claire McGowan, The Spirit av Thomas Page, og Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia, er fra egen boksamlingBøker jeg leste i forrige uke:

* Bakom synger døden - Karin Fossum
* Dødens tjern - Sigbjørn Mostue
 
 Antall leste sider i forrige uke

760 sider  
 
Bøker som ble anmeldt i forrige uke:

Det du gjorde - Claire McGowan
Kongeriket - Jo Nesbø

 Bøker som leses nå:

* Førti år alene på Svalbard - Birger Amundsen
* Nabovarsel - Unni Lindell
* The Way of Kings Part One - Brandon Sanderson
* The Spirit - Thomas Page

Planlagte bøker denne uken:

* Familien Vanderbeeker: Den veldig hemmelige hagen - Karina Yan Glaser
 * Mexican Gothic - Silvia Moreno - Garcia
 
Noe ble da lest i forrige uke også, selv om lesingen gikk litt tregere enn til vanlig.

Onsdag leste jeg ut Bakom synger døden av Karin Fossum. Jeg likte den bedre enn forventet, for slet litt i begynnelsen med den. Fordi de første hundre sidene var vel tungtrødde til Fossum å være, men heldigvis forandret det seg ganske fort. Så det var verdt ventetiden. Her beviser hun igjen hvor god hun er på å beskrive outsidere, og det å havne i utenforskap, selv om det ikke er selvvalgt for alle. Leste i et intervju om Karin Fossum en gang at hun syntes det må være tøft å være ung i da,g og det er det nok mange andre som synes også, og det er nettopp det noe av boka handler om. Det å føle at man kanskje ikke er attraktiv nok eller god nok. 

Boka er om foreldre som blir knust da de får vite at deres datter og eneste barn er funnet død ved en tursti. Hun var kjent blant mange siden mange syntes hun var pen og hun var nokså populær. Hun var noen mange fikk et øye til. Mange mistenkte dukker opp underveis, og det er en sak som ikke løses over natten. Vil Sejer og hans team finne den skyldige? En veldig mørk bok om utenforskap og sjalusi.
 
 Torsdag leste jeg ut en bok som passer godt for både barn og ungdom i denne Halloweentiden. Den er både litt ekkel og morsom, og er basert på en norsk folkotro, nemlig Nøkken, som de fleste har hørt om.

Det er om en familie som prøver å bli kjent med hverandre på skogstur med overnatting. Det har vært en hard tid for Malin og Mathias siden foreldrene deres er skilt, og faren deres har ny kjæreste, og hun har flyttet inn i deres bygård med datteren, Birgitte. De kjenner ikke hverandre så godt ennå, og faren tror at en skogstur vil tine opp gjengen litt. En skogstur uten mobil for en periode. De er i et område hvor alt er fredet, og ting må behandles med respekt. Vil alle gå overens? 

Noe skjer at Mathias blir skilt fra familien og underveis møter han på litt av hvert. Forskjellige skapninger, blant annet. Vil han komme helskinnet tilbake? En morsom og avhengighetsskapende bok om folketro, klima og miljøvern. Boka har også mye atmosfære. Likte den veldig godt selv om jeg er for "gammel" for boka, men syntes boka hadde både sjarm og atmosfære.

Det var bøkene jeg leste ut i forrige uke, og jeg leser i noen bøker som jeg ikke er ferdig med. Torsdag etter å lest ut Dødens tjern, begynte jeg å lese litt sakprosa siden det er lenge siden sist, og det er: Førti år alene på Svalbard av Birger Amundsen. Amundsen skriver om sin gode venn Harald A. Soleim som dro til Svalbard for å være der en kort periode, men ble der mye lenger. Han er der for å leve av fangst og leve et "enkelt" liv. Det eneste han har som selskap er en gjeng med fine polarhunder. Denne boka er noe sær, og litt vanskelig å lese for oss dyrevenner underveis i boka, men ellers er det interessant lesing. Det er forfriskende å lese noe annet til en forandring.

I en ukes tid har jeg lest Nabovarsel av Unni Lindell. Har det ikke travelt. Innrømmer at begynnelsen var mer spennende enn fra midtveis og mot slutten. Syntes begynnelsen hadde mer uhygge og lekenhet over seg enn fortsettelsen. Vet heller ikke om jeg har sansen for denne Snø, som egentlig heter Lydia Winther. Syns hun virker noe selvgod, kanskje? 

Uansett er Nabovarsel om en jente som er hjemme alene mens foreldrene og brødrene hennes er borte, mens hun skal lese til ny eksamen siden hun strøk i russetiden. Så familien gir henne litt avstand for å ta igjen lesing. På si har hun en jobb for naboparet mens de er i Australia. Hun har ikke nøkkelen til huset deres, men hennes jobb er å passe på hagen. En kveld mens hun gjør sine naboplikter, merker hun en skygge i kjøkkenvinduet. Hun er sikker på at noe ikke stemmer og ringer politiet. Men vil politiet ta det hele seriøst? Samtidig jobber Lydia Winther med forskjellige forsvinningssaker. Har de noe til felles? Vil hun se noe andre ikke oppdager? Jeg liker boka godt, spesielt begynnelsen og den er noe gjentakende, men fin lesing. Det er bare ikke en av hennes beste.

Jeg leser også The Spirit av Thomas Page. Den er både underlig og morsom. Ikke spesielt ekkel eller skremmende selv om det er horror, men underholdende. Den er om to menn, som ikke har noe med hverandre å gjøre, som er på jakt etter en skapning som kalles blant annet Bigfoot og Sasquatch. Den ene er ute etter den på grunn av hevn, og er på en måte besatt av å se den igjen. Og en annen er en indianer (forfatteren bruker den beskrivelsen, ikke jeg), som også er ute etter Bigfoot på grunn av andre årsaker. Under jakten på Bigfoot, blir perspektiv byttet på disse to, og boka er veldig rett på sak når det gjelder jakten etter denne skapningen. Boka ble utgitt i 1977, og synes den er underholdende og fengslende så langt, selv om temaet ikke er troverdig. Det er det jeg liker med horror. Alt er lov. I hvert fall var det det i gamle horrorbøker.

Blir godt mulig ferdig medThe Way of Kings Part One av Brandon Sanderson i denne uka. Har ikke mange sider igjen, og selv om jeg liker boka delvis, og den er også kompleks, føler jeg at det skal bli godt å bli ferdig siden dette ble komplisert og noe langdryg lesing. Av og til er det godt å bli ferdig med noe. Brukte lang tid på denne, for det er en type bok som er vanskelig å komme inn i og se helheten i ting. Den er mer tidskrevende. Jeg leser denne sammen med en annen bokblogger.

Kommer til å bli ferdig med noen av disse bøkene i løpet av uka, men usikker på hvilke. Neste bok blir Familien Vanderbeeker: Den veldig hemmelige hagen av Karina Yan Glaser. Det er en serie på fire bøker, tror jeg, men tre av dem er utgitt på norsk. Den siste på norsk er Kjæledyrmysteriet. Siden den kom ut i år, ville jeg lese de to andre, for at gapene mellom hver bok, ikke blir for stor. Og heller lese dem kort tid etter hverandre. Det er ganske lette bøker med stor skrift for unge lesere. Syntes familien var både underlig og sprøe, og ville derfor lese mer om dem. 

Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia hadde jeg egentlig tenkt å lese tidligere i oktober, men bestemte meg for å skyve den frem mot Halloweentiden istedet, for tenkte at boka ville passe ypperlig til det. Blir selvfølgelig ikke ferdig med den i Halloweentiden, for leser ikke så fort på engelsk, men det gjør ikke noe. Kommer til å lese noen horrorbøker inn i november også. Passer bra når det er kulde og mørketid uansett. Tviler på at det blir flere bøker i denne uka, men vet mer siden. Forhåpentligvis er det bøker å glede seg til, men har heller ingen for store forventninger, for da kan man jo bli skuffet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar