27. september 2020

Dette er Gomorra av Tom Chatfield - god start, men for lite om teknologi

Reklame: Forhåndsksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse

Munira var der, sto utenfor Checkpoint Charlie og så

ikke ut som en Azi kunne gått rolig bort til og kysset

på kinnet. Likevel skjedde det nesten sånn - bortsett fra 

kysset, som han famlende gjorde om til et håndtrykk.

Uansett, hun ventet, han var der i tide, og de gikk sammen.

    Etter det har alt bare gått nedover. Ikke bare fordi Azi 

fortsatt er øm og forgjeves sint, og ikke bare fordi det

han nettopp har fått vite, er mye å fordøye, men også

fordi målet hans i kveld, som han fikk klar beskjed om,

er å få et mer intimt forhold til Munira. Ikke akkurat hans felt.


Dette er Gomorra er godt mulig en ukjent bok. Det var det i hvert fall for meg. Den sammenlignes med Jeg er Pilegrim. Den har jeg i det minste hørt om, men ikke lest. Så vet ikke om de er så like.

Plutselig ikke så alene lenger
Azi får seg litt av en overraskelse. Han får nemlig besøk! I flere år har han tilbrakt mye tid i et skjul som han delvis har laget selv. Der har han lært seg det meste om PC'er, Internett og hacking, med bare kaffe som selskap. For noen år siden hadde han en kamerat som delte denne teknologiske interessen, men han dro til Amerika for å oppfylle drømmene sine, og Azi ble alene igjen i London. Han mistet også sin mor da han selv var ganske ung mens han studerte, og han har vært vant til eget selskap i over lengre tid. Plutselig dukker det opp en dame i hans skjul som hevder han er blitt overvåket. De vil ha ham med på oppdrag, og for å fullføre oppdraget, kommer han til å bli fotfulgt og få instruksjoner underveis. Han vil også ende opp på mange forskjellige steder. Samtidig er det en hacker som ber ham om hjelp gjennom en pc. Hun tror at noen er ute etter henne på grunn av informasjon hun sitter på. Men Azi føler seg noe håpløs når det kommer til det sosiale, siden han ikke er vant til det, og kan de stole på hverandre, med tanke på at de er hackere, begge to? 

Er ikke vant til å lese teknothrillere eller bøker i lignende sjanger tidligere, men dette var noe tynt. For har sett filmer fra samme området, som er mer detaljert og medrivende. Jeg likte Azi, som er noe usikker blant mennesker, men er erfaren når det kommer til PC'er, og det tekniske generelt. Han blir plutselig tvunget til å bli mer sosial, for å utføre diverse oppdrag av de som holder øye med ham, og han havner på forskjellige steder i verden på grunn av det. Han er ikke så veldig verdensvant, men blir på en måte tvunget til å bli det, både med og uten de som gir ham diverse instruksjoner han er nødt til å utføre, hvis ikke går det galt. Spørsmålet er. Stoler han på dem, og stoler de på ham? Stoler han nok på sine egne avgjørelser? Spennende temaer, og også delen om mørkenettet, eller dark web som det egentlig heter. Men er noe skuffet over at det er lite tekniske beskrivelser og oppskrifter, siden dette er en teknothriller. Noe av det blir diskutert og forklart, men alt i alt syntes jeg det var for lite, og ville vite mer. Ikke for å lære det selv, men synes det er interessant å lese og se dokumentarer om slike ting. Så det var veldig lite om hacking, mørkenettet, hvor ulovlige ting foregår og hvordan hackere kommuniserer sammen, synes jeg. Kunne gjerne ha tenkt meg å lese mer om det.

Godt utgangspunkt, men det blir noe langdrygt
Til tross for at jeg likte Azi hovedpersonen og Odi (ja,det er Odi, ikke Odin), en mann som møter ham av og til for å fortelle ham hva han skal gjøre, og som av og til dukker opp uanmeldt, så var resten av persongalleriet noe stereotypiske for denne sjangeren. Dette er en god bok, i hvert fall delvis. Den har en spennende begynnelse, sprøe oppgaver og noen sære karakterer, men synes ikke at boka fører til noe nytt i sjangeren. Synes også at, selv om boka er veldig kort, opplevdes den i noen punkter noe tung, spesielt på grunn av lite utvikling og fortgang. Den blir noe seig.

En god bok i utgangspunktet, men savnet mer teknologisnakk, og hadde kanskje likt boka bedre hvis det ble skrevet av noen andre, for det blir noe stivt over det hele.


Bakpå:

 

DET MØRKE NETTET TRUER OSS

 

DETTE ER GOMORRA

En eksklusiv online markedsplass, der alt er til salgs.

Våpen og porno. Identitet og politiske valg.

 

DETTE ER HELVETE

Krigen mot terror utkjempes ikke lenger bare på bakken i Syria.

IS-rekrutter lærer nå å spre frykt på nettet. Men de har etterlatt

seg et hint om hva deres neste dødelige trekk vil være.

 

DETTE ER MANNEN SOM KAN STANSE DEM

Den ensomme hackeren Azi Bello er ikke heltetypen. Likevel

tror en mystisk spionasjeenhet at han har ferdighetene som

skal til for å stanse de mørke kreftene. Azi sendes på et dødelig

oppdrag, med Gomorra som mål.


Kommer han seg derfra i live?


Originaltittel: This is Gomorrah
Norsk tittel: Dette er Gomorra
Forfatter: Tom Chatfield
Sjanger:
teknothriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
350
Forlag: Hodder & Stoughton
Norsk forlag: Aschehoug
Utgitt: 2019
Min utgave: 2020 (Pocket)
Lest: 10.09. - 20.09. 2020
Kilde: forhåndseksemplar
Plot: 4 Interessant og tankevekkende plot. Synd at det ble gjennomført noe tynt.
Tittel: 3 Passer til innholdet, men en noe kjedelig og lite oppsiktsvekkende tittel. Kanskje litt rar tittel?
Omslag: 4 Spennende, litt annerledes, og beskriver at det er haier overalt. Både i virkeligheten og på nett.
Baksidetekst: 3 Blir ikke helt bergtatt, men man blir mer nysgjerrig på bokas innhold, spesielt hvis man er interessert i skjulte online aktiviteter. Driver ikke med det selv, men det er interessant å lese om.
Skrivemåte: 2 Kanskje den svakeste delen i boka. Ble ikke helt fan av fortellerstemmen. Det blir for oppsummerende og forutsigbart, istedet for at det kjennes ut som noe som skjer der og da. Man blir litt for mye utenfor handlingen, istedet for å bli revet med i den. Tror kanskje jeg ville ha likt boka bedre hvis den var skrevet av noen andre.
Favorittkarakter: Odi. En av de som gir Azi instruksjoner underveis og en av de som holder ham med oppsyn. Man vet ikke helt hvor man har ham, eller om han er til å stole på.
Persongalleri: 3 Kanskje også en av svakhetsdelene av boka. De blir noe typiske i denne sjangeren. Personer man har lest om mange ganger før.
Slutten: 3 Som forvenet, men ikke den verste slutten, heller.
Høydepunkt: Veldig lettlest når man først kommer inn i bokas handling, noen morsomme karakterer, og noen spennende punkter.
Lavpunkt: Jeg har ikke lest mye fra denne sjangeren tidligere, men vet at dette ikke er en bok som skiller seg så veldig ut. Litt skuffet over at det ikke ble så teknisk, med tanke på at det er en teknothriller. Hadde forventet flere beskrivelser hvordan ting fungerer. Det blir noe overflatisk over det hele.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

7 kommentarer:

 1. Denne har jeg på vent, har lest omtalen din og kjenner at det ikke blir neste bok på leselisten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tillit. Du går ikke glipp av noe med det første, men hadde vært spennende å lese din mening, hvis du en dag bestemmer deg for å lese den. =)

   Slett
 2. Datt nedover på leselista mi også.. (den er jo lang)

  SvarSlett
  Svar
  1. BTW- jeg har lest Jeg er pilgrim, on den synes jeg var steinbra.

   Slett
  2. Haha. For en morsom kommentar og lett å kjenne seg igjen i. =)
   Da skal jeg bestille Jeg er Pilegrim. Har ikke lest så mye fra den sjangeren, men er lov å prøve. Skal gi den en sjanse. =)

   Slett
  3. Ja, Pilgrim er veldig bra, mye bedre enn jeg faktisk trodde. Spennende thriller som holdt meg i ånde i alle fall.

   Slett
  4. Trenger en slik bok for tiden føler jeg. Savner bøker med skikkelig thrillerfaktor. Bestiller den i kveld, og takker for tips. =)

   Slett