8. juli 2020

Omgitt av psykopater: Slik unngår du å bli utnyttet av andre av Thomas Erikson - kjenner du noen?


    Når det handler om psykopater, handler det dessuten like mye om bivirknigngene de har på sine omgivelser. Enormt mange mennesker rammes av deres atferd. For virkningene av metodene deres begrenser seg sjelden til de nærmeste omgivelsene. Skadene de forårsaker, får vidtgående konsekvenser. De drar alltid mange mennesker med seg.

Å lese om atferd er interessant.

Spesielt når det gjelder psykopati. Har lest en del om det på Internett og sett en del videoer om det på YouTube, men føler ofte at det blir noe useriøst og overdrevent over det. Men i denne boka blir det tatt opp på en mer saklig og ærlig måte. Man trenger ikke å overdrive alt.

Noen raske kjennetegn angående psykopater
Noen få av mange kjennetegn på psykopater er at de har ingen form for empati, og de er villige til å gjøre alt for å få viljen sin. Å såre andre bryr de seg ikke noe om. Får de ikke hva de vil ha, går de til et annet offer, og kan være veldig utspekulerte når det gjelder å manipulere andre. De bryr seg ikke noe om hvilken relasjon de har til offeret - om de er i familie eller ikke. De bryr seg ikke så lenge de får det de er ute etter. Det eneste gode rådet er å komme seg vekk fra dem, samme hvor mye de betyr for deg, men er det mulig?

Som i Omgitt av idioter: Hvordan forstå dem det ikke går an å forstå, bruker han også denne gang Disa - modellen. Man trenger ikke å lese hans forrige bok for å forstå den modellen, for han gir en kort og grei repetisjon av den også i denne boka. Disa - modellen er personligheter som blir delt opp i fire farger: rød, gul, grønn og blå, og disse ulike fargene har forskjellige kjennetegn. Ikke alle passer inn i Disa - modellen, men mer om det i boka, slik at jeg ikke avslører alt ... 

Spennende og lærerik ved hjelp av en bestemt modell
Ved bruk av Disa - modellen beskriver han psykopater og ofre veldig godt i hver enkelt fargegrupperinger. Hvem som kanskje blir mest utsatt for psykopater og hvem som er de mest sårbare. Erikson gir oss også mange eksempler på forskjellige ubehagelige situasjoner psykopater kan utsette ofre på, hvordan de tenker og utfordrer andre. Han gir også mange eksempler på forskjellige hersketeknikker og hvordan man eventuelt kan svare på det. Han nevner også om en ubehagelige episode om hvordan han selv ble utsatt for psykopat, og hvordan det gikk utover andre han kjente.

Om Omgitt av psykopater er til nytte eller ikke, kan jeg ikke svare på. Det for hver enkelt å avgjøre. Uansett er det en god bok om et spennende tema. Det eneste jeg vil trekke ned på at det blir mye bruk av partnere og sjefer. Det er ikke alle som har romantisk partner og det er heller ikke alle som har en jobb, men man kan jo gjøre om situasjone til andre lignende situasjoner som er mer relevant til seg selv. Det var også noe kjedelig å lese om Disa - modellen på nytt, spesielt hvis man har lest hans forrige bok og husker det meste av det, men greit med en oppfriskning likevel. Det er også imponerende hvordan han klarer å holde tunga rett i munnen gjennom hele boka med disse fargegrupperingene. Alt i alt, spennende lesestoff om et fascinerende tema.

Synes Erikson ga et fint eksempel på hvordan man skal være når man møter nye mennesker: Vær like varsom som når man kjører bil.

(Bakpå):

OPPDAG MANIPULATOREN I DIN NÆRHET!

Har du noen gang støtt på en person som er usedvanlig karismatisk, sjarmerende,
trivelig og hjelpsom? Som alltid har et kompliment i bakhånd, og som garantert får
deg til å føle deg bra? Du tror på det du får høre, selv når det låter falskt, fordi det
føles så bra. Men det virker for godt til å være sant, er jo nettopp ofte det ...

Det finnes mennesker som leter seg frem til svakhetene dine for å kunne utnytte
deg mest mulig. Denne boken avslører metodene de bruker. Med den psykologiske
disa-modellen, som viser om din personlighetstype er rød, gul, grønn eller blå,
får du verkrtøy for å oppdage faren i tide - og bli bevisst hvordan akkurat din
personlighetstype kan utyttes av noen med en skjult agenda.

Omgitt av psykopater er like relevant i jobbsituasjoner som i private relasjoner.

Frittstående oppfølger til bestselgeren Omgitt av idioter.

Originaltittel: Omgiven av psykopater
Norsk tittel: Omgitt av psykopater: Slik unngår du å bli utnyttet av andre
Forfatter: Thomas Erikson
Sjanger: atferd, psykologi
Målgruppe: voksen
Antall sider:
275
Forlag: Bokförlaget Forum
Norsk forlag: Gyldendal
Utgitt: 2017
Min utgave: 2020 (Pocket) 
Lest: 25.05. - 09.06. 2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 4 Spennende tema som blir tatt opp på en voksen og nøktern måte uten å overdrive.
Tittel: 5 Grunnen til at jeg ville lese boka. Spennende å lese om forskjellig atferd.
Omslag: 5 Stilrent og friskt. Det vekker oppmerksomhet. 
Baksidetekst: 4 Oversiktelig og spennende baksidetekst uten for mye avsløringer.
Skrivemåte: 5 Nøktern, informativ og spennende innhold. Forfatteren skriver både med innlevelse og litt humor.
Favorittkarakter: Kan ikke dømmes i en slik bok. 
Persongalleri: Kan heller ikke dømmes som andre bøker.
Slutten: 4 En slutt til ettertanke.
Høydepunkt: Lettlest, lærerik og spennende om den type atferd. Man blir tidlig engasjert. Bakerst i boka er det med tips om andre bøker man kan lese om psykopati.
Lavpunkt: Litt tungtrødd med enda en runde med Disa - modellen i og med at man leser en del om det i den forrige boka, og husker mye om forskjellen av fargegruppene ennå. 
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

8 kommentarer:

 1. Leste anmeldelsen din på Bokelskere i går kveld også. Godt skrevet. Dette er jo et spennende tema. Og utrolig skummelt...

  Hvor mange bøker har du du lest så langt i år? Jeg har lest 2 (!) og en tegneserie med et ISBN-nummer (og eneste grunnen jeg regner den med (for jeg har lest noen tegneserier til)).

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det er fascinerende og nifs atferd som man vil bare vite mer om. =)

   Jeg har lest bare 37 bøker så langt og har en følelse av at jeg henger litt etter. I fjor klarte jeg ikke 100 bøker, så det spørs i år. =)

   Hvilke tegneserier leser du? Leser det en gang i blant og har lyst til å lese det oftere. God helg!

   Slett
  2. Jeg leste Lille Sprint #1. Ikke sånn kjmpebra, men god dolitteratur, haha! På utkikk etter Lille Sprint #2, fant den på Fin, men manglet en side bakerst. Så leter enda.
   Jeg synes 37 bøker er hinsides bra!

   Slett
  3. Håper du finner noen gode tegneserier i sommer. =) Prøver å finne noe som er mer tilgjengelig. Orker ikke å bruke Finn før jeg må, for man hører så mye forskjellig. =)

   Slett
  4. Glemte å si jeg visste det manglet en side før jeg kjøpte; fikk den billig pga det. Men da den kom i postkassen og lå i hendene mine føltes det.. feil. En slags svak OCD slo inn. Vil heller prøve å finne nummer 2 med alle sidene.

   Det blir i hvertfall å lese Nemi i sommer. :-D

   Slett
  5. Skjønner. Har ikke ocd, men foretrekker også å ha bøker/tegneserier hele. Det føles ikke som det samme når noen sider mangler, så vet godt hva du mener. =)

   Nemi, ja. Liker henne for hun er sarkastisk. Leste en del bøker og hefter av henne før. Bør ta det igjen i sommer som en avveskling fra bøkene. Skal prøve å finne andre tegneserier som også er litt mørke og sarkastiske, for liker den varianten.

   Slett
  6. Tegneserier er ikke det jeg leser mest av. Jeg er kjæresten din nå
   av Nina Hemmingsson er i hvertfall mørk og morsom. Jeg elsket den.

   Slett
  7. Samme her. Det er ikke det det går mest i her heller. Men av og til er det godt å ha en avveksling fra bøkene også. =) Takker for tips. =)

   Slett