29. april 2020

The Garden of Bewitchment av Catherine Cavendish - stemningsfull og noe klaustrofobisk horror


    Evelyn held Claire close to her. She would do anything to protect her sister, but, looking at the devastation all around her and feeling the woman trembling like a lamb in her arms, she had no answers. Claire needed help, and right now, she had no idea how to provide it.

Kan et brettspill bli levende?

Har sett på film om brettspill som blir levende før, så det er ikke noe nytt, men denne historien er likevel spennende utført. Det er jo vanskelig å skrive noe originalt nå til dags. Men synes likevel at denne historien bidrar med litt nye finesser. At det er gotisk horror er jo også et pluss.

Tvillinger og outsidere
Settingen er en liten bygd på slutten av 1800 - tallet, nærmere bestemt 1893. Tvillingene Evelyn og Claire bor alene sammen. De er godt voksne mennesker. De har ikke foreldrene sine rundt seg lenger. De burde ha vært gift og ha barn, men det har ingen av dem. Andre ser på dem som rare på grunn av det, og gir uttrykk av det gjennom diverse blikk. Hvis noen på 35 år var ugift og barnløs på den tiden, ble de sett på som rare. Søstrene er veldig opptatt av Brontë. De leser mye og skriver sammen. De har en drøm om å gi ut en bok sammen en gang i fremtiden, men foreløpig er det bare en hobby de har. Selv om de er tvillinger og går stort sett overens, har de noen konflikter som oppstår, og selv om utseendet deres er svært like, er personlighetene deres som natt og dag. Den ene er ryddig og har mye orden, mens den andre er rotete. Den ene liker å være ute og gå turer, være litt sosial, mens den andre trivest best inne i eget selskap. En annen grunn til at de blir noe utstøtt av resten av samfunnet de bor i, er at det var ikke så vanlige med tvillinger på den tiden. De føler seg på en måte unaturlige. Siden de har god råd på grunn av arv, har de et ønske om å flytte for å få mer privatliv. Et sted der de ikke blir så godt lagt merke til, og de finner seg en hytte et sted lenger unna.

Mens Evelyn er ute og går en tur rundt sitt nye hjemsted, treffer hun Matthew som er hennes nye nabo. Han bor sammen med sin kusine. De treffer hverandre ofte tilfeldig på tur, og blir så smått kjent med hverandre. Han forteller henne da han som liten gutt kom over et brettspill som hetThe Garden of Bewitchment, som er et svært vakkert brettspill med hus, miniatyrer, hage og ting å dekorere brettspillet med. Et brettspill man blir fascinert av. En dag han kommer over det og leker med det, er det noe med det som skremmer ham, og aner ikke hva det er. Er det noe ondt som rev seg løs ut av brettspillet eller er selve brettspillet ondt? Det forsvinner og han ser det aldri mer. Noe senere, finner Evelyns søster, Claire dette brettspillet på soverommet sitt. Det har aldri vært der før. Da ville hun ha sett det. Så, hvor kom det fra? Er det naboen deres som fortalte en skrøne og som spiller dem et puss, eller er det et brettspill de bør kvitte seg med fortest mulig?

Kvelende tvillingrelasjon
Et "levende" brettspill og minatyrer som beveger seg, eller bare hallusinering konsept, er ikke akkurat nyskapende, men spennende i horrorsjangeren. Har sett det i eventyrsjanger på film, men morsomt å få brettspillfrykt servert fra horrorsjangeren som jeg liker så godt. Brettspill er ikke akkurat nifst, ikke i denne boka heller, men den byr på andre nyanser som atmosfære, klaustrofobi, spennende relasjoner og en del undertoner. Selv om man får små hint servert underveis, ødelegger det ikke spenningen og man mister ikke interessen. Man vil bare vite mer og mer. Syntes også tvillingsøstrene var interessante i seg selv. Relasjonen deres og hobbyene de har sammen. Det er som om de er avhengige av hverandre selv om det er stunder de trenger tid for seg selv. Det er noe kvelende over dem. Det gjør ikke saken bedre at Claire, hevder hun har connection med avdøde Branwell Brontë. Evelyn liker det ikke når Claire snakker om ham, men samtidig har hun ikke noe valg og late som hun tror på henne. Men er det egentlig innbilning?

Cavendish har jeg ikke lest noe av tidligere, men det ga mersmak. Hun beskriver så godt og får frem både det gotiske, og måten de pratet på før i tiden. Det virker ekte uten at det virker kunstig. Det føles nesten som om man blir en del av søstrene underveis fordi man blir lett dratt inn i tilværelsen deres. Slutten byr også på en liten overraskelse, men er man oppmerksom underveis i hele historien, finner man det ut før ting blir nøstet opp, men likevel ble jeg ikke skuffet, for det er fremdeles fiffig og dyktig vending, selv om det ikke overrasker. Selv om twisten ikke overrasker, liker jeg likevel retningen den tar, og får en ærverdig avrunding. Man blir litt tom når boka avsluttes, fordi man vil gjerne være i den mystiske verdenen litt til.

Ingen nifs bok dette, men den byr på mange spennende elementer, en god historie, sære karakterer og mørk, værskiftende landskap.

(Bakpå):

THE GARDEN
OF BEWITCHMENT

In 1893, sisters Evelyn and Claire leave their home in Yorkshire for life in a rural retreat on their beloved moors. But when a strange toy - the Garden of Bewitchment - appears out of nowhere, a chain of increasingly terrifying visions and apparitions is unleashed.

A mysterious neighbor befriends Evelyn, but seems to have more than one secret to hide. Clair claims she's been visited by a man who died many years ago. Then the horror really begins. The play world of the Garden of Bewitchment becomes all too real and threatens the lives and sanity of the women. Evelyn no longer knows who - or what - to believe. Reality becomes blurred and nothing is as it seems. Everything centers on that one deadly toy - and time is running out.

Originaltittel: The Garden of Bewitchment
Norsk tittel: Ingen norsk tittel så langt.
Forfatter: Catherine Cavendish
Sjanger: gotisk horror
Målgruppe: voksen
Antall sider:
229
Forlag: Flame Tree Press
Norsk forlag: Ingen norsk utgivelse så langt
Utgitt: 2020
Min utgave: 2020 (Innbundet)
Lest: 05.04. - 16.04. 2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 5 Som sagt, ikke nyskapende, men interessant og levende konsept.
Tittel: 5 Nesten poetisk og man blir på en måte alarmert samtidig. Man skal ikke stole på alt det vakre bestandig.
Omslag: 5 Er noe lei av med ryggen til coveret, men ser man bort i fra det, er det jo et nydelig cover med vakre farger. Man får lyst til å undersøke landskapet nærmere.
Baksidetekst: 5 Det som virkelig ga meg lyst til å lese boka, og ikke for avslørende.
Skrivemåte: 6 Troverdige og underlige karakterer, stemningsfull landskap, og selv om boka ikke er nifs, har den noen ekle scener. Hun er også flink til å skrive om en annen tid.
Favorittkarakter: Claire. Morsom, kanskje ufrivillig morsom av og til. 
Persongalleri: 4 Sterke karakterer, men det kunne ha vært plass til noen flere. Man møter jo flere underveis, men synes at historien hadde hatt plass til flere uten at det ville bli rotete.
Slutten: 4 Som forventet. Hvis man følger ordentlig med, skjønner man hva som foregår, men likevel er det ikke en dårlig slutt.
Høydepunkt: Stemningsfull, de gotiske pregene kommer godt frem, rare karakterer som er spennende å lese om.
Lavpunkt: Kunne ha tenkt meg at den var litt nifsere. Det hadde den tålt.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar