11. november 2018

Rockestreker av Bård Ose og Frode Øverli - ikke så rampete som den gir seg ut for å være ...


Elton John er ikke spesielt begeistret for Led Zepplin, og det er en ganske god grunn til det, nærmere bestemt en episode på Swingo's Hotel i Cleveland tidlig på 70-tallet. De fire medlemmene i Led Zepplin hadde som vanlig hatt en utagerende fest, der all maten som var servert på et langbord i suiten ble kastet ut av vinduet. Deretter riungte de til resepsjonen og sa at de hadde sett flere brett med mat fyke forbi vinduet. Det var sikkert han i etasjen over som hadde kastet maten, ble mannen i resepsjonen fortalt. Og han i etasjen over var Elton John - som fikk skylden og måtte betale regningen.

Er det noe rockestjerner er kjent for, så er det deres ville liv ...

Denne boka gikk meg nesten hus forbi. Heldigvis hører jeg på P6 Rock hver dag som daglig selskap, og en av radiovertene fortalte noen historier fra Rockestreker mellom musikkinnslagene, og det var Silje Stang. Selv om jeg liker black metal og heavy rock, to musikksjangre jeg hører mest på, så hadde jeg ikke hørt om boka Rockestreker. Det var bare helt tilfedig. Etter at hun fortalte om noen av disse historiene, fikk jeg lyst til å lese boka selv.

Både norske og internasjonale stjerner er nevnt
Det er en artig tanke å samle sammen historier fra virkeligheten som rockestjerner har opplevd. De er kjent for å være ville og svært vågale, ikke bare på scenen, men også i fritiden. Noen gode historier er det, men slet litt med selve fortellerstemmen. Historiene, i hvert fall de fleste av de, er svært, svært korte på noen få linjer, og det er den samme skrivemåten i hver historie. Det blir noe ensformig og stivt i lengden. Det er litt humor her og der, men det slår ikke helt gjennom. Samlingen inneholder over tohundre "vittigheter" og består av historier om både norske og internasjonale stjerner. Ikke alle er fra rockesjangeren, til tross for tittelen, noen countrystjerner og vanlige artister blir også nevnt.

Synes mange av historiene er mye av det samme, og synes heller ikke de er vågale eller vulgære nok. Her er det både historier om hvordan rockere møtes tilfeldig, narkotikabruk, sex, og mye annet. Musikkjournalist Bård Ose har slått seg i lag med Frode Øverli (mest kjent som pappaen til Pondus) for å lage Rockestreker. Bård Ose tar for seg tekstene og Frode Øverli riktignok illustrerer. Det er ikke mange illustrasjonene i boka. Det er en helside her og der i begynnelsen av hvert kapittel, så kunne godt ha tenkt meg flere. Kanskje det har hjulpet på humoren og poengene med tekstene også? Kanskje fått mer underholdning ut av det? Det er bare en tanke. Illustrajsonene er like herlige og i kjent Pondusaktig stil.

Kun for spesielt interesserte
Selv om jeg hadde lyst til å lese Rockestreker, hadde jeg likevel ikke forventninger på forhånd, fordi det lønner seg aldri. Så det var ikke det som ødela for meg denne gang. Ble bare i det store og hele skuffet over typiske historier der man har hørt de fleste fra før, og den oppsummerende fortellerstemmen blir både for kort og tørr. Man føler seg ikke engasjert mens man leser, noe som er synd. Det var noen gode historier her og der, spesielt om Alice Cooper og de berømte slangene hans, men alt i alt blir boka som en lang gjentagelse om stort sett det samme. Kunne ha skrevet mye mer om Rockestreker, men tror ikke det har noe for seg. Rockestreker er en bok for de spesielt interesserte.

Bakpå:

Rockens verden er en utømmelig kilde til bisarre og merkverdige historier. I denne boka får du 250 rockestreker servert av Bård Ose og Frode Øverli. Vi tas med bak scenen, til garderober, hotellrom og mørke bakgater.

Her får du historier du aldri har hørt før og knapt kan tro er sanne. Store stjerner som Madonna, Bee Gees og Oasis har alle sine nattsider vi blir kjent med. Noen norske artister har også fått bli med, og de aller galeste, Ozzy Osbourne og Keith Moon, har fått sine egne bonusspor i boka. Når du leser denne nådeløse samlingen må du regne med at favorittartisten din fort kan avsløres som ungdomsforbryter, skilpaddesamler eller sexavhengig fyllefant.

Originaltittel: Rockestreker
Forfatter(e): Bård Ose & Frode Øverli (illustratør)
Sjanger: musikk, historier fra virkeligheten
Målgruppe:
voksen
Antall side
r: 132
Forlag: Kagge
Utgitt: 2018
Min utgave:  2018 (Innbundet)
Lest: 31.10 - 08.11. 2018
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
:
2 En artig tanke i grunn, men tørt utført.
Tittel: 4
Sjarmerende og småmorsomt ordspill.
Omslag: 2 Er relatert til en av historiene, men synes omslaget er noe rotete og for "barnslig" til en slik bok.
Baksidetekst: 1 Noe overdrivende, kanskje?
Skrivemåte: 1 Traurig og uengasjerende i lengden. Prøver å være morsom og underholdende uten at det egentlig er det.
Favorittkarakter: Kan nesten ikke dømmes i en slik bok. 
Slutten: Kan heller på en måte ikke dømmes da det ikke inneholder en "felles" slutt.
Høydepunkt: Veldig lettleste historier og en god blanding av forskjellige artister. 
Lavpunkt: Gjentagende fortellerstemme. Ikke mange brytninger eller forandringer. Det er den samme tonen omtrent hele veien.
Terningkast: 1

4 kommentarer:

 1. Det høres egentlig ut som en bok med et stort potensial til både gode historier og morsomme illustrasjoner i skjønn forening, synd at det ikke virker som om de har funnet den rette formelen. Det er jo så mye gøy som kan lages ut av det når en forfatter og en illustratør jobber sammen, det er jo veldig i vinden om dagen også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hey, og hyggelig å se deg her igjen. =)

   Det har du rett i. Boka/konseptet hadde stort potensial både med sammenslåing av historier og illustrasjoner, men det kunne ha blitt utnyttet så mye mer fordi det opplevdes som litt for "lettvint" løsning. Spillet mellom tekst og illustrasjoner er ofte gøy og fascinerende, men det ble det dessverre ikke denne gang. :/

   Slett
  2. Tusen takk for det. Aktiviteten min går veldig i bølgedaler, men prøver å svinge innom for å hilse på når jeg er i gang :D

   Slett
  3. Gjerne fortsett med det, å stikke innom. Bare koselig å huske på hverandre. =)

   Slett