31. juli 2018

Bad Girls with Perfect Faces av Lynn Weingarten - gode karakterbeskrivelser, men det såkalte mysteriet uteblir


Xavier went back home late in the morning of his seventeenth birthday, still smelling like Ivy. He was hungover and had barely slept, but somehow he was wide-awake.
    And he had noe idea what to think or feel.
    Back in his room, outside of the bubble of the woods, of Ivy's house and bed, everything from the night before felt like it had happened to someone else a very long time ago.
    He knew he should call Saha then. But the idea of trying to explain it all, of somehow trying to justify this ...

Kan man noe for at man er hemmelig forelsket i bestevennen sin?

Mennesker er komplekse
Forelskelse kan være så mangt. Noen blir aldri forelsket, og noen blir det før de aner ordet av det. For noen varer forelseklsen livet ut, andre ganger er det kortvarig. Andre er hemmelig og ulykkelig forelsket. Det er Sasha. Hun er hemmelig forelsket i Xavier, og hun vil så gjerne la ham få vite det. Samtidig er hun redd for å ødelegge vennskapet og at ting skal bli rart. Derfor utsetter hun det fordi hun er redd for å miste Xavier. Dessuten har han nettopp gått gjennom en tung kjærlighetssorg, og han begynner sakte, men sikkert å bli seg selv igjen etter å ha vært på rommet sitt den siste tiden. Noe som har bekymret foreldrene hans. Men Sashas følelser for Xavier er veldig sterke. Kommer hun til å ha guts til å fortelle ham hva hun egentlig føler? Føler han det samme, eller kommer de bare til å være venner? Samtidig dukker hans glame flamme, Ivy,  opp ut av det blå, og det setter ting på prøve. Det bidrar til at Sasha setter opp en falsk Instagramkonto for å følge med på hva den gamle flammen hans gjør, og legger en plan for å lure henne, også for å passe på Xavier. Men går hun for langt bare på grunn av en forelskelse? Hun vil bare beskytte Xavier, og få ham til å tro henne om at siden Ivy har vært utro før, fremdeles ikke er til å stole på ...

Har ikke hørt om Lynn Weingarten tidligere og har ikke lest så mange ungdomsbøker i det siste, så tenkte det var på tide å holde seg oppdatert på ungdomsfronten også. Personlig foretrekker jeg å lese bøker for voksne, men leser også bøker som er beregnet for ungdom og barn for å holde meg oppdatert på hva de leser. Sånn er det vel å være en nysgjerrig leser.

Ingen mysterie
Denne boka regnes for å være psykologisk thriller og mysterie, men synes ikke det hører hjemme i noen av sjangerene. For meg virket det mer som en roman, spesielt siden det føles ut som man får alt får inn med teskje. Mysteriet uteblir. Til tross for at Bad Girls with Perfect Faces ble både tørt og kjedelig, totalt mysteriløs for min del, skal boka ha ros for gode karakterbeskrivelser. Man blir godt kjent med dem, både deres gode sider, og deres særegenheter. Blir aldri helt klok på denne Xavier som virker å være en fyr som ikke har helt egne meninger, som ikke klarer å bestemme seg for noe, og foretrekker å følge strømmen. Fikk mer sansen for hans venninne Sasha som ikke bryr seg så mye om hva andre mener, og er ikke redd for å møte opp på begivenheter hvor hun ikke kjenner andre. Hun er seg selv og avslappet i enhver situasjon. Den mest irriterende å lese om var Xaviers gamle flamme, Ivy. En ødelagt person som virker å være populær blant mange forskjellige mennesketyper, og som tror hun kan få det hun vil ha. Utrolig irriterende, og føler ikke man kommer inn under huden på henne, heller. Hun forblir irriterende og uinteressant.

Hadde også sansen for vesklingen mellom perspektiver. Noen hater det, men jeg liker det. Jeg liker både når det gjelder en bestemt hovedperson, og også at perspektivene veksles på. Personlig foretrekker jeg at perspektiv forandrer seg fra person fra person, at det ikke bare er en forteller, for det gjør det hele hakket mer troverdig. Synes ikke det er forvirrende i det hele tatt. I spesielt ikke i denne boka da perspektivene blir delt opp ved navn av personene gjennom kapitler.

Dette ble ikke helt det store mysteriet, og kanskje også for lettvint for den rette målgruppa. Alt blir for overtydelig. Selv om Bad Girls with Perfect Faces ikke ble noen stor leseopplevelse og for forutsigbart, har jeg likevel lyst til å lese en annen bok av forfatetteren. En bok som heter Suicide Notes from Beautiful Girls. Av en eller annen merkelig grunn liker jeg å gi forfattere flere sjanser.

Bakpå:WHEN I LOOKED UP, HIS SMILE WAS
WIDE AND REAL. "READY?" HE SAID.

I FAKED A SMILE BACK. I HAD 
GOTTEN SO GOOD AT FAKING THINGS.

HE HAD NO IDEA WHAT I'D DONE.
WHAT ANY OF US HAD.

Sasha's best friend Xavier is smart and funny, and strange, and kind, and endlessly forgiving, even when maybe he shouldn't be. So when Xavier's poisonous ex slithers back into his life, Sasha is determinded to protect him.

Worried that Xavier cannot survive another betrayal, Sasha comes up with a plan to prove that cheaters never change. But when her plan goes sickengly wrong, they find themselves on a dark path from which there is no turning back.

Originaltittel: Bad Girls with Perfect Faces
Norsk tittel: Kunne ikke finne norsk tittel
Forfatter(e): Lynn Weingarten
Sjanger: psykologisk thriller, mysterie
Målgruppe:
ungdom
Antall sider:
 297
Forlag: Electric Monkey
Norsk forlag: Kunne ikke finne norsk utgave
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Pocket) 
Lest: 06.07. - 08.07. 2018
Kilde:
fra min egen boksamling, mysterie
Plot
: 2 Spennende begynnelse, men lite utvikling både når det gjelder persongalleri og handling.
Omslag: 2 Småkjedelig med nesten bare bokstaver, men forfriskende farger. Liker originalomslaget bedre.
Baksidetekst: 3 Grunnen til at jeg ville lese boka, for det virket som en interessant psykologisk thriller for ungdom.
Skrivemåte: 2 Altfor forutsigbart, mange gjentagelser og lite som skjer.
Favorittkarakter: Sasha, for hun er den mest realistiske av dem alle, og man blir nysgjerrig på
henne. 
Slutten: 2 For opplagt og man bryr seg egentlig ikke om slutten.
Høydepunkt: Veldig lettlest og troverdige karakterer.
Lavpunkt: Boka føles ikke som en psykologisk thriller eller mysterie på noen måte, for det er for opplagt og overtydelig alt.
Terningkast: 2
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


2 kommentarer:

  1. Dumt den ikke falt i smak, er jo dessverre sånn noen ganger. Ser du har som utfordring å lese over 100 bøker i år, masse lykke til med det :) Ville ha det selv også, men fant ut at jeg heller bare skulle prøve å slå fjoråret (som var på 68 bøker hvis jeg ikke husker helt feil) :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, man kan ikke like alt, dessverre. Tusen takk for det, og 68 bøker er mye. =)

      Slett