11. april 2018

While You Were Sleeping av Kathryn Croft - rotete familiedrama


I don't know how I make it home, but somehow I am here, sinking to the floor the second I close the door. My heavy breaths echo through the house, and surely any moment now I will take my last one.
    I left him there. Dead. And now there is no going back, no calling the police, because I have left a crime scene. Nauesa overcomes me and I rush upstairs to the bathroom, only just making it in time. But the panic does not abate.

Kan man få hukommelsen tilbake?

Forferdelig måte å våkne opp på
Tenk at du våkner opp i senga til en fyr du ikke kjenner så godt og ikke husker hvordan du havnet der. Det er nettopp det som skjer med Tara Logan. Hun våkner opp i senga til en mann som bor i samme strøk som henne. Hun oppdager at noe er galt, og hun løper ut midt på natta. Neste dag får hele nabolaget at naboen hennes, Lee, er død. Tara forteller ikke til noen at hun var hos ham natten før siden hun ikke husker noe som helst, og hun har en familie å ta vare på. Lee var en gift mann, og hans kone og Tara var gode venner. Nabolaget er snudd opp ned når de finner ut at Lee er myrdet, og minstenkte dukker opp underveis. Tara holder munn siden hun er sikker på at hun ikke myrdet ham til tross for hukommelsestap, og fokuserer på å holde familien samlet, og prøve å fortsette som vanlig selv om tankene er et kaos. For en stund siden forlot hennes mannen hennes, Noah, dem i ett år før han kom tilbake, og hun vil ikke at familien hennes skal splittes igjen. Men er det mulig å leve et normalt liv i et nabolag hvor det nettopp er skjedd et mord? Og hun selv husker ikke en gang hele kvelden med offeret ...

Det publiseres mange psykologiske thrillere for tiden. Denne ble utgitt for to år siden og Kahryn Croft var tidligere et ukjent navn for meg, men jeg liker å utforske både kjente og ukjente forfatterskap. Konseptet hadde et lovende utgangspunkt, selv om hukommelsestap ikke er noe originalt innenfor thrillersjangeren. Hvor mange ganger har vi ikke lest om det tidligere? Men det er ikke bare å bevare hemmeligheten om at hun var i naboens hus på mordnatten hun har å stri med og at hun prøver å få hukommelsen tilbake. Eldstebarnet Rosie, er en jente med mange problemer. Hun er en god jente innerst inne, men har en tendens til å skape mye styr rundt henne, noe som gjør til at det har ført til at Tara og hennes mann, Noah, ofte må ta en alvorsprat med henne, til tross for at jenta snart fyller atten år. Men en mor gjør hva som helst for å holde familien samlet, men er de sterke nok denne gang? Det er ikke lett når nesten alle i familien holder noe tilbake, og sakte, men sikkert sklir fra hverandre.

Dette er kanskje ikke en hardbarket psykologisk thriller, men det er mer om morsfølelse, morsinstinkt, familiebånd og prøve å være sterk når stormen herjer som verst. Den slags thriller. En følelsesmessig thriller er kanskje en nærmere beskrivelse der man gjør alt for å beskytte hverandre, selv når man føler at man sklir fra hverandre. For familie er tykkere er et tykkere bånd enn alt annet.

Lite suspense, mest drama
Boka er på bare 320 sider og selv om historien i seg selv er tynn og forutsigbar for min smak, scorer den  høyt på stemning og karakterutvikling. Man blir godt kjent med persongalleriet, til og med bipersonene. Croft får frem mye ubehagelig stemning på bare noen få sider. Bare synd at historien i seg selv er såpass tynn. Kunne ha tenkt meg en større dose med suspense og undertoner for det hadde den historien god utgangspunkt til, men dessverre ble det rotet bort av intriger og mye frem og tilbake drama i hovedpersonens familie. Det blir såpass mye av det at det til tider ble uengasjerende istedet for oppslukende.

Det er spennende å utforske ukjente forfattereskap. Av og til kommer man over nye favoritter og andre ganger ikke. Dette ble en lunken erfaring. Jeg liker å gi forfatterskap mer enn en sjanse, så kommer til å lese mer av Croft senere. Bare glad jeg ikke valgte denne boka som påskelektyre. Da hadde jeg nok blitt enda mer skuffet. Det ble for mye drama istedet for suspense, og hovedpersonen var ikke den skarpeste kniven i skuffen angående folk hun er involvert med.

Bakpå:

You wake up beside a dead man.
He is not your husband. This is not your bed.

Tara Logan adores her perfect little family: husband, Noah. and two children, teenager Rosie and eleen-year-old Spencer.

But her happiness is shattered when she wakes in her neighbour, Lee Jacob's bed, with no memory of howw she got there or what happened between them. And worse - he has been stabbed to death.

Convinced she didn't kill Lee, Tara flees home and stays silent, holding her breath as the investigation grips the neighbourhood.

But as her daughter spirals out of control, and her husband becomes increasingly distant, Tara starts to wonder if someone in her own life knows what really happened that night. And when the police turn their questions towards her, Tara realises she has to find out.

But what will it take to uncover the real story,
and can she survive the truth?

Will engross fans of Gone Girl, Behind Closed Door,
and The Girl on the Train.


Originaltittel: While You Were Sleeping 
Norsk tittel: Kunne ikke finne noen norsk utgave 
Forfatter(e): Kathryn Croft
Sjanger: psykologisk thriller
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
320
Forlag: Bookouture
Norsk forlag: Ingen norsk utgave foreløpig
Utgitt: 2016
Min utgave: 2016 (pocket)
Lest: 22.03. - 28.03. 2018
Kilde:
fra min egen boksamling
Plot
: 3 Småspennende og man blir godt kjent med persongalleriet.
Tittel: 2
Spennende tittel som gjør en nysgjerrig.
Omslag: 2 Mystisk og litt fengslende.
Baksidetekst: 3 Virker interessant, men er lei av at nesten alle av dagens thrillere sammenlignes med Gone Girl
Skrivemåte: 4 Lett og ledig skrivemåte. Lesingen går nesten av seg selv og gode karakterbeskrivelser.
Favorittkarakter: Noah. Han har sine feil og mangler han også, men er en stødig og logisk type.
Slutten: 2 For opplagt og dumt. Ikke noe mer å si om det.
Høydepunkt: Veldig lettlest, korte kapitler og det er lett å leve seg inn i historien.
Lavpunkt: Blir for forutsigbart og svakt helhetlig sett. Man blir ikke overrasket underveis og slutten imponerer ikke.
Terningkast: 2
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar