20. februar 2018

Kitty-rapporten 1: Lærling av Anonym - lesestoff for godt voksne ...


    "Men du kommer til å dø før mamma."
    "Gjør jeg det?"
    "Mamma og jeg så det på TV, der sa de at skilte menn dør tidligere enn andre fordi de er ensomme."
    "Det er ikke sant alt det de sier på TV. Og hvem vet, det er jo ikke sikkert at pappa kommer til å være alene resten av livet."
    "Det sier mamma."
    "Gjør hun det?"
    "Ja, hun sier at du aldri i verden kommer til å få deg en ny dame."
    Den samme kvelden underskrev jeg kontrakten med Kitty, og allerede morgen etter fikk jeg første oppgave.

Ofte vet man ikke hva som dumper ned i postkassen, og man kan bli lik vis. Det er alltid hyggelig med bokpakker i posten, og samtidig litt skremmende, for man vet ikke alltid hva slags bøker som skjuler seg inn i pakkene. Det er alltid en skrekkblandet fryd og et koselig opplegg i en ellers vanlig og grå hverdag.

Dette er en bok jeg ikke hadde hørt om på forhånd, og det gjør meg ekstra nysgjerrig for ofte blir man lei av å høre om de samme bøkene hele tiden, lenge før de blir utgitt. 

Satt på prøve
Alfred er en enslig mann på førtitre år (på baksideteksten står det førtifem, men i innholdet står det førtitre). Han er skilt og sammen med ekskona har han en datter som får bo hos ham i noen dager i uka. Han jobber som lærer og lever et kjedelig, eller et vanlig liv. Alt ettersom hvordan man ser på det. En kollega oppfordrer ham til å prøve nettdating for å få litt krydder i hverdagen. Etter mye nøling velger Alfred å ta sjansen for moro skyld og uten noen som helst forventning. På denne måten kommer han i kontakt med en dame som heter Kitty. Hun virker spennende, rett frem og annerledes. En verdensvant kvinne som vet hva hun vil ha og hva hun liker. Hun og Alfred virker som natt og dag, men hun vekker nysgjerrigheten hans, og de kommer i jevnlig kontakt online. Kitty er leken og liker å sette Alfred på prøve. Underveis sender hun ham forskjellige utfordringer som han lover å gjøre innen en bestemt tid, og etter hvert får han en kontrakt av henne med helt spesielle krav. Kommer han til å signere og hva vil de egentlig med hverandre? Kommer de til å møtes, eller er det bare noen som tuller med Alfred? Bør han vøre bekymret, eller er det akkurat dette han trenger?

Ikke en sjanger for alle?
Jeg har ikke lest voldsomt mange erotiske romaner i mitt liv. Nærmeste sjangeren jeg har kommet er romanserier som jeg av og til leser, som kan inneholde erotikk. Jeg har ikke lest Fifty Shades of Grey bøkene, eller noe annet lignende, for det er lett å ta den sjangeren useriøst, samtidig spiller det ingen rolle hva folk leser, bare de leser. Det er et dilemma det der. Uansett, kanskje ikke en bok for hvem som helst. Selv likte jeg godt humoren i boka, men det er stort sett alt jeg likte med den. Alt det andre ble vel vulgært og for snodig. Snodig er muligens ikke det rette ordet å bruke, men kan ikke komme på et annet beskrivende ord for øyeblikket. Det hele er svært banalt, noe som også er meningen, men likevel blir det for mye av det "gode".

Kitty-rapporten 1: Lærling har sine morsomme og pinlige øyeblikk, men bortsett fra det er dette alt i alt en veldig platt bok som er skrevet med det samme tonefallet hele veien. Det er ingenting som overrasker og det er ikke noe som sjokkerer. En småmorsom bok der og da, men ikke en bok man tenker lenge på etter at den er ferdiglest, og det er heller ikke en bok jeg ville ha vist meg offentlig med ... Det dukket også opp noen korrekturfeil her og der og siden dette er et forhåndseksemplar med advarsel om at denne utgaven ikke er korrekturlest, legger jeg heller ikke vekt på det. Jeg bare nevner det. Korrekturfeil kan fort skje.

Forlaget sier med disse ordene om forfatteren: Anonym er en velkjent norsk kulturpersonlighet. En samfunnsdebattant, kulturformidler, dramatiker og forfatter av flere bøker. Kitty-rapporten er forfatterens første erotiske roman.

Som oftest skjønner jeg hvem som er morderen/skurken er i både i bokfornat, film og i virkeligheten. Men å gjette hvem som  har skrevet denne boka, lar jeg andre ta seg av, for jeg har ikke sjans. Det kan være hvem som helst. Hvem det enn er, håper jeg at personen ved en senere anledning tør å stå frem for det hadde vært spennende med et svar på hvem forfatteren er. For når jeg prøver å finne ut svaret, dukker all slags personer opp. Litt komisk i grunn.

Bakpå:

Litteraturhistorien er full av forfattere som bare måtte skrive en roman de egentlig ikke burde skrive. Den erotiske.

I 1966 utkom Uten en tråd på Scala forlag. Boken var kreditert "En norsk forfatter". Forfatteren viste seg å være Jens Bjørneboe, og både han og forleggeren ble dømt for å ha utgitt pornografi.

Selv i dag velger en etablert kulturpersonlighet å skjule seg bak anonymitet når den erotiske romannen skal publiseres.

Anonym er en norsk dramatiker, velkjent samfunnsdebattant, kulturformidler og forfatter av flere bøker.

KITTY-RAPPORTEN 1: LÆRLING handler om den helt vanlige læreren Alfred (45), som på nettet møter mystiske Kitty. Alfred blir dratt inn i et spill der hans sex-kunnskaper blir utfordret. Kitty er mesteren som mailer oppgaver til lærlingen. Alfred må adlyde, utføre og rapportere tilbake i het prosa. Men hvem er Kitty? Og hvorfor prøver hun å gjøre en helt vanlig fyr til en superelsker?

Originaltittel: Kitty-rapporten 1: Lærling
Forfatter(e): Anonym
Sjanger: erotisk roman
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
328
Forlag: Juritzen
Utgitt: 2018
Min utgave: 2018 (Pocket)
Lest: 04.02. - 08.02. 2018
Kilde:
forhåndseksemplar
Plot
: 3 Tja, liker humoren til Alfred, og det var vel det eneste som reddet handlingen for min del.
Tittel: 2
Høres ut som en tørr og kjedelig skolebok.
Omslag: 1 Enda kjedeligere enn tittelen. Tamt med bare bokstaver. Liker helhetlige motiver best.
Baksidetekst: 3 Enkelt og greit. Man blir smånysgjerrig, spesielt når man ikke vet og ikke klarer å gjette hvem forfatteren er.
Skrivemåte: 2 Mye snert og fin bruk av humor, men mye gjentakelser og lite driv. 
Favorittkarakter: Alfred. Man blir litt nysgjerrig på ham og liker humoren hans. Han er litt sær på mange måter.
Slutten: 2 Underlig? Det er ikke annet enn å si om den saken egentlig.
Høydepunkt: Svært lettlest til tross for at det tar lang tid før noe skjer, morsomme og pinlige øyeblikk og annerledes karakterer enn det man er vant til i bøker generelt. 
Lavpunkt: Ikke en bok jeg vanligvis leser og man blir også småflau, noe som også muligens er meningen? ...
Terningkast: 1
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar