20. januar 2018

My Heart & Other Black Holes av Jasmine Warga - endelig en ungdomsbok med dybde


    "What?" I ask, and reach for the phone receiver to dial my next number.
    "You're  just weird today." She gets up and heads to the coffee maker. "Itt's almost like you're happy. Did you finally meet someone?"
    I laugh and it comes out as a dry rattle. Happy? The sad thing is, she's not that far off base. I did meet someone. But not in the way she thinks. "It's weird that I'm working?"
    She nods. "Very weird."
    "Just trying to make you proud, Laura." I give her a fake salute and she shakes her head.

Hva får en ung jente til å hate livet så innmari mye?

Mett av dage
Aysel er fremdeles en ungjente, men føler seg allerede livstrøtt. Alt hun ønsker er å dø for hun er lei av den hun er og ønsker ikke å leve lenger av mange grunner. Hun har alltid vært et utskudd. Det er mange som ser bare rart på henne uten noen spesiell grunn. Hun ble ikke mer "populær" etter at faren hennes gjorde en kriminell handling for noen få år siden som forandret lokalsamfunnet. På grunn av det vet alle hvem hun er og har en større grunn til å styre unna henne. Hun er så lei av seg selv, jobben, skolen og livet at hun søker etter en selvmordspartner på Internett. Det tar ikke lang tid før en ukjent person tar kontakt med henne og de blir enige om å møtes i virkeligheten for å bli bedre kjent. De avgjør en dato når de skal fullføre det, og innen den tid tilbringer de tid sammen. De blir kjent med hverandre på godt og vondt. Og når datoen nærmer seg, stoler de nok på hverandre til å fullføre det de har planlagt?

En bok for de som tåler mørk humor
Dette er kanskje ikke en bok for hvem som helst da boka består av et sensitivt tema og ikke alle har sansen for/ eller tåler mørk humor, så de bør nok styre unna denne. For oss som tåler mørke og dystre bøker, går det fint. Selv om boka tar opp et alvorlig og sensitivt tema, har boka også mye varme i seg, mørk humor og spenning. Dette er en av de få ungdomsbøkene jeg har lest som både har dybde og som gjør inntrykk. Det er sjeldent. Jeg har lest noen ungdomsbøker oppgjennom årene og ofte føles de svært like. Denne boka har også noen av de samme faktorene som ofte går igjen, men likevel har den flere undertoner, består av et realistisk persongalleri og klarer å skille seg ut. Ofte liker jeg ikke karaktererne i ungdomsbøker, men her føles de realistiske og man blir godt kjent med dem.

Forfriskende og tankevekkende til tross for dysterheten
Det rare er at jeg har hørt om de fleste ungdomsbøker selv om jeg ikke leser så mange, men noen av dem leser jeg for å holde meg oppdatert for å se hva slags bøker som er populært for dagens ungdom, men denne hadde jeg ikke hørt om tidligere da jeg skulle ta meg en liten kjøperunde. Jeg søkte etter dystre bøker da jeg kom tilfeldigvis over denne. Det er godt å lese ukjente bøker av og til også, ikke bare det nyeste av det nyeste hele tiden og lese de samme bøkene som alle andre leser heller. Ikke noe i galt i det heller, men jeg liker både å lese det nyeste og eldre bøker; både gammelt og nytt, utforske litt. Jeg er en nysgjerrig leser, så da blir det sånn. Dette er en bok som jeg har sett i ettertid har fått mange delte meninger, derfor er jeg ekstra overrasket over at jeg likte den så godt, for som regel er jeg den negative når det gjelder ærlige meninger. Men noe må jo overraske meg også en gang i blant, og det gjorde det denne gang.

Denne boka tar opp viktige temaer, klarer samtidig å være festlig og underholdende, og noe provoserende. Opp i alt dette klarer den også å gi varme. My Heart & Other Black Holes er en avhengighetsskapende bok hvor man blir sterkt knyttet til hovedpersonene og man blir hjemsøkt av boka lenge etterpå, enten om man vil det eller ikke. Sterk lesing med masse humor. Boka handler også om hvor vanskelig det er å bli sett på som annerledes av andre, og man legger merke til ting i livet som man ikke tar seg tid til å legge merke til ellers.

Baksideteksten mener at de som liker John Green og Stephen Chbosky, kommer til å like fortellerstemmen til Jasmine Warga. Personlig synes jeg at Jasmine Warga har en bedre fortellerstemme/skriver bedre enn både John Green og Stephen Chbosky til sammen. Jeg vet det er en risikabel ting å si da det er mange John Green fans der ute.

Bakpå:

I'M GETTING HIGHER AND HIGHER AND I FEEL THE SWING SET CREAK.
' BE CAREFUL,' HE SAYS.
'WHY? I'M NOT THINKING ABOUT BEING CAREFUL. I'M THINKING ABOUT ONE LAST PUSH, OF LETTING GO, OF FLYING, AND OF FALLING.
'YOU AREN'T ALLOWED TO DIE WITHOUT ME.' HE WHISPERS.

Physics nerd Aysel and popular, handsome Roman are pracitcally strangers, but they've been drawn into an unthinkable partnership. In one month's time, they plan to commit suicide - together.

With the deadline getting closer, something starts to grow between them - a feeling Aysel never thought she would experience. It seems there might be something to live for, after all - but is Aysel in so deep she can't turn back?

'KINETIC & BEAUTIFUL & UNEXPECTIDLY LIFE AFFIRMING'
Chris Lynch, AUTHOR of Inexcusable

MY HEART AND OTHER BLACK HOLES
is an exquisite debut novel from an exciting
new voice in young adult fiction: a must - read for
fans of John Green and Stephen Chbosky.

Originaltittel: My Heart & Other Black Holes
Norsk tittel: Usikker på om den er på norsk, for kunne ikke finne noen norsk utgave
Forfatter(e): Jasmine Warga
Sjanger: roman
Målgruppe: ungdom
Antall sider:
302
Forlag: Hodder & Stoughton
Norsk forlag: Kunne ikke finne norsk utgivelse 
Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Pocket)
Lest: 09.12. - 13.12. 2017
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 5
Tar opp et alvorlig tema og boka har innhold med dybde.
Tittel: 6 Herlig tittel til tross for at det er utrolig dystert.
Omslag: 2 Liker originalomslaget mye bedre enn dette. Det er kjedelig med bare bokstaver, synes jeg.
Baksidetekst: 5 Vekker nysgjerrigheten veldig.
Skrivemåte: 5 Til tross for at innholdet er litt dystert, er det skrevet med mye humor, mørk humor sådan, varme og man blir knyttet til karaktererne. Av og til var det nesten som å være i boka selv.
Favorittkarakter: Roman. En sårbar og tankefull fyr som man får stor sympati for.
Slutten: 5 Skal ikke en gang nevne om jeg liker slutten eller ikke, for vil absolutt ikke røpe noe som helst, som vanlig.
Høydepunkt: Mørk humor. Det er kanskje ikke for alle, men mørk humor/sarkasme er min form for humor. Boka er veldig varm og gir sterkt inntrykk. Det er også en type bok man tenker på lenge etter at den er ferdiglest.
Lavpunkt: Boka virker kortere enn den er for man blir så lett dratt inn i den, og vips så er boka ferdiglest. Savnet også enda mer bakgrunnshistorie. 
Terningkast: 5
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar