19. september 2017

Final Girls av Riley Sager - useriøs, men fresh thriller!


    No one spoke as they climbed the rest of the hill. Even the crunch of their feet on the leaf-strewn ground seemed to quiet down, letting them subconsciously listen for the sound of someone else in the woods. In that soft, new silence, Quincy sensed they weren't alone. She knew she was being foolish. That it was simply the by-product of what Betz had told them. Yet she couldn't shake the feeling that someone else was in the woods with them. Not very far at all. Watching.

En thriller om noen jenter som ikke passer helt inn i A4 formatet.

Spesiell handling med svært spesielle karakterer
Quincy, Lisa og Samantha har en ting til felles. De har overlevd en massakre. Ikke den samme massakren, men hver deres, og de var de eneste overlevende, derfor kalles de Final Girls. Quincy er hovedrollen i boka. Hun overlevde en massakre da hun skulle feire bestevenninnens fødselsdag på Pine Cottage. Noe forferdelig skjedde og Quincy var den eneste overlevende. Hun lider av hukommelsestap og husker kun små bruddstykker, men har likevel klart seg bra i livet. Hun driver en bakeblogg og deler en fin leilighet med samboeren, Jeff. Selv om hun opplevde noe helt forferdelig for ti år siden, velger hun å fortsette livet som om ingenting er skjedd, og prøve å leve et normalt liv som mulig. Den eneste svakheten hennes er at hun er avhengig av Xanax. Quincy Carpenter har fremdeles kontakt med politimannen Coop som reddet livet hennes, og en dag får hun forferdelig nyhet om at Lisa er død, antageligvis grunnet selvmord. Mens hun prøver å bearbeide dette, dukker en uventet person i livet hennes, nemlig Sam. Sam har vært under dekning i mange år, og levd skjult etter at hun overlevde sin massakre. Sam er en spesiell jente, tøff og hard. Hun liker å sette mennesker på prøve, og være litt hovmodig. Quincy blir ikke helt klok på denne jenta, men velger likevel å la henne bo hos henne og Jeff en stund, og bli bedre kjent. Men kan to kontraster skape et evigvarende vennskap?

Dette er en svært morsom thriller som grenser mot horrorsjangeren. Morsom er kanskje et feil ord å bruke, men boka er utrolig underholdende og levende på en helt merkelig måte. Det er noe fresht over denne thrilleren. Nødvendigvis ikke nyskapende, men den har et friskt pust over seg og gir økt leselyst. Man vil bare lese mer og mer, og enda litt til. Persongalleriet er svært innholdsrike, fargerike og spennende på hver deres måte. Det er lett å se dem for seg og få et innblikk i hva slags type mennesker de er. Det dukker også alltid opp spenningsmomenter underveis. Man blir nysgjerrg på hvem denne Sam er, og man undres på hvorfor hun tar kontakt med Quincy først nå. Mange spørsmål dukker opp underveis.

Kanskje ikke en bok for alle
Mange vil nok ikke like denne boka siden den inneholder en god del banning, seksuelle spenninger, sexscener og en del vold. Men siden denne thrilleren er litt i grenseland mot horrorsjangeren, må man bare forvente en del sex og vold. Det er tross alt to ting som ofte gjentas i horrorsjangeren. Syntes ikke at det gjorde noe, og følte heller ikke at det ødela noe.

En ting jeg er mektig lei av er at thrillere fremdeles sammenlignes med Gone Girl av Gillian Flynn. Gone Girl ble utgitt i 2012 og flere thrillere er kommet etter den tid, som også er mye bedre enn Gone Girl. Hva som er så spesielt og unikt med Gone Girl og blant annet Piken på toget av Paula Hawkins, er uforståelig. Det var to bøker jeg ikke likte noe særlig og som jeg på en måte ikke skjøntner hvorfor de ble så populære. Det er og blir en gåte. Så håper å se en thriller som ikke blir sammenlignet med Gone Girl snart, og jeg vil gjerne understerke at Final Girls har heldigvis ingen likhetstrekk med Gone Girl, så ikke vær redd for det. Denne er mye annerledes.

Final Girls er en svært underholdende, gøyal og spennende thriller som er lett å leve seg inn i. Man kjeder seg ikke i et eneste øyeblikk for dette er en thriller med tempo og byr på mange spennende karakterer som man gjerne vil bli bedre kjent med. Det eneste jeg vil trekke ned på er at slutten var noe forutsigbar og forhastet. Det var ikke nødvendig å forhaste avslutningen da boka hadde så fint tempo hele veien tidligere. At det ble noe forutsigbart gjorde heller ikke noe siden boka hadde så stor underholdningsverdi og ga økt leselyst. Herlig lesing!

Riley Sager er forresten ikke forfatterens egentlig navn. Forfatterens egentlige navn er Todd Ritter.

Bakpå:


First there were
THREE

The media calls them the Final Girls -
Quincy, Sam, Lisa - the infamous 
group that no one wants to be a part of.
The sole survivors of three seperate
killing sprees, they are linked by their 
shared trauma.

Then there were
TWO

But when Lisa dies in mysterious 
circumstances and Sam shows up
unannounced on her doorstep, Quincy
must admit that she doesn't really
know everything about the other Final
Girls. Should she trust them? Or ...

Can there only ever be
ONE

All Quincy knows is one thing: she is next.

Originaltittel: Final Girls
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk
Forfatter(e): Riley Sager/Todd Ritter
Sjanger: thriller, horror
Målgruppe: voksen
Antall sider:
340
Forlag: Ebury Press
Norsk forlag: Ingen norsk utgivelse
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest: 23.08.- 31.08. 2017
Kilde: fra egen boksamling
Plot: 5
Herlig, fengende og givende. 
Tittel: 6 Det var i grunnen tittelen som fanget interessen. Hvorfor er jeg ikke helt sikker på ...
Omslag: 5 Herlige farger. Bokhyllene mine er svarte, og de fleste bokomslagene jeg har er mørke og dystre, så denne er godt synlig i samlingen.
Baksidetekst: 3 Litt lik andre baksidetekster jeg har lest i det siste, spesielt med tanke på oppsettet.
Skrivemåte: 5 Høy tempo, levende karakterer, og man vil bare lese mer.
Favorittkarakter: Coop. En fyr som man ikke vet om man skal like eller ikke, og en fyr med mange mystiske sider. Man liker ham på en måte, men samtidig klarer man ikke helt å plassere ham.
Slutten: 4 Noe forutsigbart og hastverkaktig.
Høydepunkt: Boka har en fin tempo, har spennende og svært spesielle karakterer, og man får økt leselyst.
Lavpunkt: Noe hastende på slutten, noe som var unødvendig siden boka hadde en fin tempo tidligere. Syntes også at slutten var forutsigbar, at det ble som jeg hadde tenkt, men synes ikke at det ødela. Det var morsom og spennende lesing likevel.
Terningkast: 5
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar