27. juni 2017

Her Every Fear av Peter Swanson - endelig en thriller med et snev av uhygge!


     They talked some of the way, and Kate felt again the same ease with Alan that she'd felt the first time they'd met, as though they'd known each other for years and years. She reminded herself that she'd once felt the same thing for George Daniels.
    They parted ways in the lobby of the building, Kate promising to let Alan know what she found out from Corbin. 
    "Come by my apartment and let me know. You know where I live." He smiled, a little crookedly.
    "Is your side the exact same as my side?"
    "Exactly." They said goodbye.

Ville du ha byttet leilighet med noen du ikke kjente?

Kate Priddy er som en fugl. Hun er redd for alt. Det er kanskje ikke så rart siden hun for ikke så lenge siden var i et forhold som var alt annet en bra. Hun hadde en kjæreste som gradvis forandret seg fra å være en fin person til å bli en skremmende kontrollfreak. Det er forståelig at hun er en person som alltid er på vakt etter å ha vært i et slikt forhold. Hun overrasker sine nærmeste da hun tar motet til seg da søskenbarnet hennes foreslår å bytte leilighet for en periode. Hun bor i London og han bor i Boston. Søskenbarnet hennes heter Corbin Dell og de har aldri møtt hverandre. Det gjør de heller ikke da de reiser for å bytte leilighet. Dette er en fin mulighet for Kate å starte en ny fase i livet, og i mellomtiden benytter hun anledningen til å studere. Men Kate rekker ikke å bo der så lenge før noe urovekkende er i gjære. En kvinne dundrer på døra i naboleiligheten (Kates søskenbarn eier en leilighet i et fancy leilighetskompleks) og er bekymret for en kvinne som bor der. Politiet blir kontaktet og det går rykter om at kvinnen i Kates naboleilighet er brutalt myrdet. Kate kontakter søskenbarnet sitt og spør ham om han kjente henne, men han påstår at han ikke kjente henne godt, men Kate finner spor i leiligheten som viser noe annet. Bør hun være bekynret? Ikke nok med det. Det viser seg også at andre fra en av leiligheten hadde et slags forhold til denne nabokvinnen. Kan Kate stole på noen i det hele tatt?

En forfatter jeg vil lese mer av
Å utforske ukjente forfatterskap lønner seg. Ofte er det lett å lese bøker av forfattere man har lest mye av fra før, men har i de siste årene blitt flinkere til å utforske forskjellige terreng. Noen ganger finner man nye favoritter og andre ganger nye skuffelser. Det varierer så veldig. Denne gangen lønte det seg virkelig. Har aldri lest noe av Peter Swanson før, og gjett om jeg skal lese mer av ham etter denne. Her Every Fear er en bok som har fått svært mange forskjellige meninger. De som ser etter noe nyskapende kan bare glemme forventninger til Her Evey Fear. Det er ikke derfor jeg liker den så godt. Den er ikke spesielt original eller sylskarp, men grunnen til at jeg likte den så godt er det fantastiske persongalleriet. Ved siden av horror leser jeg mye fra thrillersjangeren, både vanlige thrillere og psykologiske thrillere. Selv om det er en sjanger jeg liker veldig godt, har jeg opplevd at persongalleri i thrillerbøker ofte har vært svært livløse, omtrent døde og da får man ikke et spesielt bånd om dem, og man blir bare likegyldig. Men her, i Her Every Fear, var persongalleriet for en gangs skyld svært fascinerende på hver sin måte. Det er heller ikke for mange involverte og de hadde alle en slags mystikk over seg. Man ville bli enda bedre kjent med dem og det var lett å se dem for seg. De vakte en enorm interesse, noe som er sjeldent i en thriller generelt.

Uhyggelig atmosfære
En ting til som Her Every Fear innfridde som jeg lenge har vært på søken etter, er thrillere med uhyggelige elementer, og det hadde denne. Ikke slik at man blir skremt og blir redd av sin egen skygge, men den hadde noen uhyggelige faktorer som jeg lenge har etterlengtet i en thriller, så det var gøy at P. Swanson serverte det. Noe som virkelig var på tide, for husker ikke sist gang jeg leste en thriller med uhyggelige elementer. Av og til lønner det seg å lete lenge. Det lønner seg å ha tålmodighet. Det som også er fengende med boka er at forfatteren bytter på forskjellige perspektiver underveis, men han gjør det på en ryddig måte, og jeg synes det er befriende. Noen liker at forfattere holder seg til en hovedrolle istedet for å bytte på perspektiver. Jeg liker begge deler. At han byttet på perspektiver, bidro til at boka ble desto mer interessant. Det eneste jeg ikke er helt fan av Her Every Fear er at det brukes upålitelig fortellermetode, spesielt fra Kates sin side, noe som er brukt i mange thrillere i de siste årene. Det komiske er at iHer Every Fear fungerer det, og man liker faktisk Kate. Den samme metoden brukes i Gone Girl og Piken på toget, to bøker jeg er mektig lei av å høre om, men som jeg dessverre må bruke eksempler på for å poengtere saken. Bare at i de to bøkene likte jeg ikke hovedrollene i det hele tatt, i forhold til Kate i Her Every Fear. Hun er mer menneskelig føler jeg.

Nå sier jeg ikke at Her Every Fear er samme type bok som Gone Girl eller Piken på toget, selv om den upålitelige fortellermetoden brukes. Her Every Fear er en helt annerledes bok og synes den har mer vendinger. Mer å by på enn bare skjøre og følelsesmessige karakterer. Peter Swanson har fått frem mer historie, dybde i karakterene og vekker nysgjerrigheten mer enn i de andre bøkene jeg på en måte har sammenlignet boka med, til tross for at de er helt forskjellige bøker. Han har funnet sin egen fortellerstemme istedet for å kopiere fortellerstemmen og oppskriften til andre thrillerbøker som er utgitt i de siste årene.

Vil du lese en annen thriller som ikke følger oppskriften til Gone Girl, er Her Every Fear et ypperlig valg. Den går sin egen vei istedet for å følge dagens thrilleroppskrift og byr på både uhygge, svært interessant persongalleri og spennende hendelser. Det er få bøker jeg tenker tilbake på og som hjemsøker, det gjør denne. Endelig en bok som gir inntrykk.

Bakpå:

Following a brutal attack by her ex - boyfriend, Kate Priddy makes an uncharacteristically bold decision when her cousin, Corbin Dell, suggests a temporary apartment swap - and she moves from London to Boston.

But soon after her arrival Kate makes a shocking discovery Corbin's next - door neighbour, a young woman named Audrey Marshall, has been murdered. When the police begin asking questions about Corbin's relationship with Audrey, and his neighbours come forward with their own suspicions, a shaken Kate has few answers, and many questions of her own.

Jetlagged and emotionally unstable, her imigination playing out her every fear, Kate can barely trust herself so how can she trust any of the strangers whose world she has only just entered?

Originaltittel: Her Every Fear
Norsk tittel: Ingen norsk utgivelse
Forfatter(e): Peter Swanson
Sjanger: psykologisk thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
333
Forlag: William Morrow
Norsk forlag: Ikke utgitt på norsk
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest: 31.05. - 08.06. 2017
Kilde:
fra egen boksamling
Plot: 5
Spennende, intenst og fascinerende persongalleri.
Tittel: 6 Passer veldig godt til innholdet.
Omslag: 6 Vet man ikke skal kjøpe etter bokomslag, men slik ble det denne gang. Omslaget vekket nysgjerrigheten min stort.
Baksidetekst: 5
Kort og enkel, men samtidig veldig fristende.
Skrivemåte: 5 Som nevnt er dette en veldig intens thriller, mye skjer og det tar stadig nye vendinger uten at det blir masete.
Favorittkarakter:
Kate, syntes også at Corbin var svært interessant å lese om.
Slutten: 4 Ikke den beste slutten, men heller ikke den verste avslutningen jeg har lest.
Høydepunkt:
Uhyggelig stemning, fascinerende persongalleri og rasende tempo.
Lavpunkt: Skulle gjerne ha tenkt meg en lengre bok fordi den slutter når man er så godt i gang med den, det er i alle fall sånn det føles og det er sjeldent.
Terningkast: 5
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


2 kommentarer:

 1. Bare av å lese hva boken handlet om vekket den interessen min. Persongalleriet er ganske viktig for meg når jeg leser bøker, og muligens vil jeg også like denne boken ut i fra hva du sier. Man sier vel aldri nei takk til en nervepirrende thriller ;)
  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Gi den gjerne et forsøk for dette var endelig en thriller med troverdig og sterk persongalleri. Det er sjeldent. Det er kjedelig å lese bøker med et persongalleri som man blir likegyldig til, noe som dessverre har hendt altfor ofte, men her er alle personene like spennende på hver sitt vis. Spennende lesestoff er det også. Det er bare å lese. :)

   Slett