11. januar 2017

Julehefte 2016 Smörbukk - stemningsfulle bilder


Smörbukk: Er du klar over at her kan vi ikkje sette utfor? Det er altfor bratt ned mot alle husa.
Ulf: Vi skal! Du og eg!
Smörbukk: No må du være fornuftig, vi kjem til å smelle rett inn i husveggane.
Ulf: Då køyrer eg! For eg er nemlig ikkje redd!

Jada, jula er over for lenge siden og siden jeg ikke er ferdig med å anmelde alle juleheftene ennå (som jeg har tenkt å gjøre), så skader det ikke å lese julehefter nå heller. Man kan jo lese dem mens man spiser rester av julesnop og det som er igjen av julebaksten. Selv om det kalles julehefter er det tross alt mange av juleheftene som ikke innholder julehistorier som fint kan leses året rundt.

Smörbukk er en av de eldste tegneseriene vi har som har vart siden 1938. Smörbukk var i grunn basert fra Asbjørnsen og Moe norske folkeventyr. Jeg har selvfølgelig hørt om Smörbukk før, men aldri lest det selv, selv om jeg leser en del gamle tegneserier også. Bedre sent enn aldri.

To historier i ett hefte
I dette hefte er det delt opp to historier. Den ene historien er om Smörbukk som prøver å ta seg av en fugl, og den andre historien er om Smörbukk og en geitebukk på en vill ferd. Denne andre historien er fra 1966. I motsetning til den første historien blir teksten skrevet under bildene istedet for i bobler på selve bildet, slik man gjør med dagens tegneserier. Dette er ikke actiondrevet tegneserie for den som ønsker det og heller ikke eventyrlig, men det er en tegneserie på det gode, gammeldagse viset. Man blir litt nostalgisk og sjarmert mens man leser. Man tenker på den tiden da det var ordentlig vinter og kulde, og da man faktisk lekte ute. Folk var mer aktiv, både barn og unge før i tden enn nå fordi nå er de fleste mer opptatt av digitale ting istedet for å være utendørs. Smörbukk gjensspeiler litt hvordan det var før i tiden.

Jeg er ingen fan av Smörbukk, og han havner heller ikke i favorittbunken, men det er en trivelig tegneserie som tar deg tilbake litt i tid. Smörbukk har også mange fine tegninger man lett kan drømme seg bort i. Men innholdsmessig når det gjelder selve historiene var de trivelig å lese, ikke noe mer det.

Bakpå:

Ingen baksidetekst, bare reklame.

Originaltittel: Smörbukk 
Forfatter(e): Håkon Aasnes, Johannes Farestveit og Solveig Muren Sanden
Sjanger: julehefte, humor
Målgruppe:
for alle
Antall sider
:
34
Forlag: Egmont
Utgitt: 1966, 2016
Min utgave: 2016
Lest:
09.12. 2016
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 3 (Helt grei underholdning, ikke noe storartet).
Tittel: Kan ikke dømmes siden det ikke er med noen undertittel. 
Omslag: 4 (Søtt og man får nesten lyst til å være med på moroa). 
Baksidetekst: Kan ikke vurderes siden det bare består av reklame.
Skrivemåte
:
3 (Man blir ikke helt revet med).
Favorittkarakter: Smörbukk som prøver å gjøre sitt beste i enhver situasjon. 
Slutten: Kan ikke dømmes siden heftet består av to historier. 
Høydepunkt: Trivelig tegneserie med stemningsfulle bilder.
Lavpunkt: Det er ikke de mest spennende historiene jeg har lest.
Terningkast: 3

4 kommentarer:

 1. Det er vel kanskje nostalgi og tradisjon som gjør at denne serien fortsatt selger. Jeg blir glad av å se heftet i butikkene, det minner meg om at vi av og til hadde det hjemme da jeg var lita. Fin og ærlig omtale av heftet, Ina. Ønsker deg en god onsdag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Mari. Ja, det er godt at de gamle tegneseriene fortsatt lever, av de gamle er det Blondie og Knoll og Tott som er favoritten:) Og tradisjoner er viktig å ta vare på, også når det gjelder tegneserier:)

   Takk i lige måde:) Ha en riktig fin onsdag:)

   Slett
  2. Knoll og Tott ja, de skulle jeg gjerne lest litt av igjen. Det er lenge siden sist.

   Slett
  3. Det burde du. Man vet aldri hva de finner på;)

   Slett