6. mai 2016

Helgelektyre(140)


Arkitektens læregutt - Elif Shafak
Paradisbakken - Marit Reiersgård
Into Thin Air (A Personal Account of the Everest Disaster) - Jon Krakauer

Litt sent ute med helgelektyreinnlegget i dag, men bedre sent enn aldri ....

Forrige lørdag begynte jeg på Arkitektens læregutt av Elif Shafak, og den skal jeg selvfølgelig fortsette med. Dette er en historisk fikjson og det er mange navn å få med seg i begynnelsen, og det tar litt tid å komme seg inn i settingen, men det går bedre etter hvert.

Natt til onsdag leste jeg ferdig Skrekkens hus av Hugh Zachary, og begynte da på Paradisbakken av Marit Reiersgård. Hvis jeg blir ferdig med en av disse i helga (noe som ser mørkt ut), skal jeg begynne på Into Thin Air (A Personal Account of the Everest Disaster) av Jon Krakauer. Filmen Everest som ble produsert i 2015 er ikke basert på boka. Regissør Baltasar Kormákur har nevnt at den er basert på Rob Hall, Mount Everest tragedien som skjedde i 1996. Forfatter Krakauer var selv med i denne tragedien for tjue år siden. Selv om filmen Everest og Into Thin Air er basert på den samme hendelsen, så er ikke filmen Everest basert på Into Thin Air, bare for å oppklare det.

Den boka tror jeg blir interessant for jeg har alltid vært fascinert av Mount Everest, og også av eventyrere og vanlige mennesker som prøver å sprenge grenser for å se hvor langt de kan gå når de først ser for seg en utfordring. Hva er det som driver et menneske til å sprenge grenser, og "overgå" seg selv og andre for å nå et mål? Synes det blir interessant å få et nærmere innblikk i denne tragedien selv om omstendighetene er sørgelige.

Om jeg blir ferdig med Arkitektens læregutt eller Paradisbakken i helga gjenstår å se. Usikker på om jeg blir ferdig med noen av disse i helga fordi lesingen har gått trått av en eller annen grunn etter at jeg leste ferdig Skrekkens hus. Så vi får se om jeg får begynt på Into Thin Air i helga eller neste uke.

Har dere lest noen av disse bøkene og hva leser dere i helga?

Ukas låt: Prayers for the Damned av Sixx:A.M.10 kommentarer:

 1. Jeg har ikke lest noen av bøkene, men har lest de to første bøkene til Marit Reiersgård: "Stolpesnø" og "Jenta uten hjerte". Jeg leser fortsatt McDermids "Splinter the Silence", nærmer meg faktisk slutten på den. Har absolutt vært et hyggelig og interessant gjensyn med Tony Hill og Carol Jordan. Ønsker deg en god helg, Ina! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lest noe av Reiersgård tidligere så håper man ikke må ha lest de andre bøkene hennes før Paradisbakken, at de ikke må leses i kronologisk rekkefølge:) Jeg bruker å gjøre slike undersøkelser, men det er ikke alltid på bokelskere eller goodreads at det står noe om det bestandig:/

   Jeg har veldig lyst til å lese den første boka med Tony Hill og Carol Jordan, for likte dem godt i Arr i sjelen serien. De minte meg så mye om Mulder og Scully. Sarkastiske og setter hverandre litt på prøve:) Håper at første bok med Tony og Carol er litt tigjengjelig for jeg bestiller aldri bøker ra utenlandske boksider. Er litt gammeldags sådan:)

   Ha en fin helg du også, Inger Johanne og håper det blir en del lesing på oss:)

   Slett
  2. Tror du fint kan lese "Paradisbakken" uten å ha lest de foregående bøkene :) Sist jeg sjekket så lå alle Tony Hill-bøkene på Bokklubben/Bokkilden, så tror ikke de er vanskelig å få tak i. Vi satser på gode leseopplevelser i helga! :)

   Slett
  3. Takk for oppklaringen for man blir litt usikker når man først begynner på en bok. Da gjør jeg alltid undersøkelser på det, men det er ikke alltid oppdatert på bokelskere eller på goodreads om man trenger å lese bøkene til noen eller ikke i kronologisk rekkefølge. Noen forfattere kan man lese bøkene uten i kronologisk rekkefølge, i politikrimserier for man får jo mye bakgrunnsstoff av hovedpersonene uansett:) Så man blir jo ikke helt lost:)

   Jeg bestiller bøker stort sett på Bokklubben siden jeg er medlem der så skal sjekke ut Tony Hill bøkene. Usikker på om bøkene er like bra som tv-serien, men hvis de er det, så er det bare bonus:)

   Vi får satse på det. Bare synd man blir mer kresen desto mer man leser:)

   Slett
 2. Har ikke lest noen av disse, men har Krakauers bok liggende på vent. I helga leser jeg : Urmakeren i Auschwitz av John Donoghue- en overraskende velskrevet og interessant bok, samt Svin av Carl-Johan Vallgren. Lånte Svin på bib i går i papir, etter å ha slitt med lydbokutgaven en stund. Så jeg tenker å veksle mellom lyd og papir, så jeg blir ferdig en gang. Kos deg med helgelesing.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har hatt Krakauers bok stående ulest i hylla i noen år så tenkte at nå var det på tide å ta den frem, og dessuten er det jo gjerne i mai disse klatrerne prøver å nå toppen av Mount Everest, så skal bli interessant å få et nærmere innblikk i denne tragedien.

   Urmakeren i Auschwitz har jeg hørt mye spennende om og jeg liker å lese bøker rundt andre verdenskrig, så den skal jeg se nærmere på, men Svin av Carl - Johan Vallgren har jeg ikke hørt om:/ Den har gått meg hus forbi:)

   Misunner deg og andre som klarer lydbok, men det gjør ikke jeg. Jeg har prøvd å høre mange lydbøker, men ender oppp altid med at jeg detter av, og mister konsentrasjonen. Men jeg kjøper meg cd'er fra Radioteatret av og til. Mer stemningsfullt med hørespill en ren opplesning:)

   Krysser fingrene for at du blir ferdig med Svin - boka, og jeg er spent på din omtale angående Urmakeren i Auschwitzch:) God lesehelg til deg også:)

   Slett
 3. Har selv ikke lest noen av disse, men det hørtes interessant ut (særlig Arkitektens Læregutt kanskje mest fordi jeg likte den tittelen ganske godt). Personlig bruker jeg helgen til å lese Model Misfit som er andre boka i Geek Girl-serien til Holly Smale (ungdomsbøker om en nerdete tenåringsjente som blir modell og behagelig lesning siden det er så siterbart og smart skrevet) og når den er utlest så har jeg masse annet fint å velge mellom :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kjenner til valget mellom mange bøker. Det er vel et luksusproblem vi har å ikke gå tom for lesestoff:)
   Geek Girl - serien har jeg hørt om, men ikke lest selv og det virker som om du koser deg med det. Ha en fin lesesøngdag og velkommen tilbake:)

   Slett
 4. Jeg har ikke lest Arkitektens læregutt, men den har ligget her en stund og ventet på meg :-) Paradisbakken er det ikke så lenge siden jeg leste og den syntes jeg var god. Du kan fint lese den uten å ha lest de som kommer før. Men du får kanskje lyst til det etterpå, etter å ha møtt den langhårede-hippe-strikke-politien som er etterforsker i bøkene :-)
  Ha en fin søndagskveld, Ina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har ligget her en stund også og tenkte at nå var det på tide at Arkitektens læregutt ble lest. Får dårlig samvittighet når bøker må vente så lenge, og det skjer ofte når man har mange bøker. Et luksusproblem det der:)

   Da vet jeg det. Det er ikke alltid det står like tydelig om bøkene må leses i kronologisk rekkefølge eller ikke. Det er litt irritertende, men man kan vel ikke forlange for mye;) Da spørs det om jeg får mersmak på bøkene hennes og hipstertterforskeren eller om han blir for eksentrisk:) Jeg liker karakterer som skiller seg ut, jeg:)

   Det samme ønskes deg Astrid Terese, og håper vi begge får lest litt denne søndagskvelden:)

   Slett